Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν για τα χθεσινοβραδινά πυρά της ελληνικής φρουράς της Ρω κατά του τουρκικού ελικοπτέρου

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν τα χθεσινοβραδινά πυρά της ελληνικής φρουράς της Ρω κατά του τουρκικού ελικοπτέρου ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ.Γιλντιρίμ «ζαλισμένος» από την ελληνική αντίδραση αρνείται ότι έλαβε χώρα το επεισόδιο!

Μη συνηθισμένα σε τέτοιες ελληνικές αντιδράσεις αναγράφουν πομπώδεις και άσχετους με την πραγματικότητα τίτλους όπως «σκάνδαλο, ο Ελληνικός Στρατός πυροβόλησε τουρκικό ελικόπτερο»

«Όπως φαίνεται ελληνικά στρατεύματα έριξαν προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό ελικόπτερο που πετούσε γύρω από την νήσο Ρο στην Μεσόγειο Θάλασσα χθες βράδι.

Ο Ελληνικός Στρατός άνοιξε πυρ κατά του τουρκικού ελικοπτέρου πετώντας κάτω από την Ρω (Kara την αναφέρει στα τουρκικά) δυτικά της Μεγίστης στην Μεσόγειο.»

Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά στο ρωσικό Sputnik και σε πηγές του ελληνικού ΥΠΕΘΑ που μίλησαν στα ρωσικά ΜΜΕ και είπαην ότι «απαντήσαμε στην πτήση του ελικοπτέρου στα πλαίσια των κανόνων εμπλοκής»

Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά στην ρίψη τροχειοδεικτικών βολών και στην αποχώρηση του ελικοπτέρου αμέσως μετά και στο γεγονός ότι δεν μπορούσε να προσδιοριστεί εάν ανήκε στην τουρκική Ακτοφυλακή ή στις τουρκικές ΕΔ.

Αργότερα ελληνικές στρατιωτικές πηγές μίλησαν στο ρωσικό Sputnik και είπαν πως το ελικόπτερο ανήκε στην τουρκική Ακτοφυλακή

«Ήταν νόμιμη απάντηση σε ένα ελικόπτερο που πετούσε χαμηλά, ένα μίλι μακριά και ανήκε στην Διοίκηση της τουρκικής Ακτοφυλακής» είπαν οι πηγές στο Sputnik

Σημειώνεται ότι στο ΥΠΕΘΑ χαρακτηρίζουν το επεισόδιο σύνηθες και αναμενόμενο από την πλευρά της Άγκυρας αλλά πλέον οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι θα υπάρχουν απαντήσεις.

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.

Η ικανοποίηση είναι διάχυτη και από το θετικό feedback που φαίνεται ότι έχει η κίνηση αυτή και στην ελληνική κοινή γνώμη.

Στις 22:28 το βράδυ ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πετούσε σε ύψος μεταξύ 300 και 200 μέτρων με κατεύθυνση απο την Μεγίστη προς τη Ρω. 

Το τουρκικό ελικόπτερο αναγνωρίστηκε ηχητικά απο τη φρουρά του νησιού καθώς σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου δεν υπήρξε οπτική επαφή ή καταγραφή φωτών ναυτιλίας και ακολουθώντας τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής προχώρησε στη χρήση πυρών σε ασφαλή τομέα με ελαφρύ οπλισμό. 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σήμα της ΑΣΔΕΝ «έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών σε ασφαλή τομέα και η αποχώρηση του ιπτάμενου μέσου απο την περιοχή έγινε αντιληπτή απο την Μεγίστη».

Στο Πεντάγωνο η συγκεκριμένη «ελικοπτερία» θεωρείται ως μια δοκιμή των ελληνικών αντανακλαστικών σε πρώτο φάση και εν τέλει μια καταγραφή των θέσεων της ελληνικής φρουράς

«Το μήνυμα ωστόσο που έλαβαν ήταν σαφές» λένε από το Πεντάγωνο.

Εντύπωση  προκαλεί το γεγονός ότι το τουρκικό πρωθπουργικό γραφείο του Μ.Γιλτνιρίμ αρνείται ότι έλαβε χώρα το περιστατικό!

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ επικαλούμενη πηγές του γραφείου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα συμβάν!

Αλλά πρόκειται για κάτι που επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου και ασχολούνται με υστερία το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ.

Είναι σαφές ότι στην τουρκική ηγεσία δεν άρεσε καθόλου η εξέλιξη των γεγονότων.

Μοίρασε το άρθρο!