Τουρκία: Ο ναύαρχος, η «παραίτηση» και ο «εμφύλιος» στις Ένοπλες Δυνάμεις

Λίγες εξελίξεις στην Τουρκία έχουν τραβήξει τα βλέμματα – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό – όσο η παραίτηση του ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτσί, αρχηγού του στόλου, από τον Ερντογάν. Η συγκεκριμένη κίνηση πυροδότησε μια σειρά από σχόλια και εικασίες σχετικά με το τι σημαίνει πραγματικά και ποιες συνέπειες θα προκαλέσει. Εν ολίγοις, είναι ένα γεγονός που είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αφήνουν να φανεί.

 

Στην πραγματικότητα, ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» επινοήθηκε από έναν συνταξιούχο ναύαρχο, τον Τσεμ Γκουρντενίζ ο οποίος αργότερα φυλακίστηκε λόγω φερόμενων συνδέσμων με το «Ergenekon» – ένα υποτιθέμενο παράνομο δίκτυο που ήθελε να αντρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν (AKP). Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν αργότερα.

Η δημοτικότητα του Γιαϊτσί δεν είναι χωρίς λόγο. Η προσπάθειά του να πραγματοποιήσει το ναυτικό δόγμα οδήγησε το περασμένο φθινόπωρο σε μια αμφιλεγόμενη θαλάσσια συμφωνία με την Κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία κλιμάκωσε σημαντικά την ένταση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη είναι γεγονός.

Η επόμενη μέρα στο στράτευμα
Το τουρκικό στράτευμα δεν είναι απλό πράγμα, υπάρχουν ισχυρά υπόγεια ρεύματα που δείχνουν, για ακόμη μία φορά, μια συνεχή άλυτη πάλη εξουσίας. Αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματικός είναι εξέχον μέλος της «εθνικιστικής» πλευράς του κράτους, μαζί με τους (κυρίως συνταξιούχους) αξιωματικούς, τους οποίους ο Ερντογάν τόσο φοβάται.

Αυτό το κίνημα των αξιωματικών, το οποίο πρεσβεύει ο Ναύαρχος, θριάμβευσε στην ενδο-στρατιωτική μάχη κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στα μέσα Ιουλίου 2016. Ήταν τότε που βγήκαν από τις σκιές και έκαναν συμμαχία με τον Ερντογάν και τους ένθερμους υποστηρικτές του, τον υπουργό Άμυνας (πρώην ανώτατο στρατηγό) Χουλούσι Ακάρ και τον σημερινό Αρχηγό Στρατιωτικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιούλερ.

Το πρόβλημα του Γιαϊτσί και των ομοίων του ήταν η εξάρτηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ένα εθνικιστικό κίνημα δεν δέχεται να είναι «υπό» σε συμμαχίες, μόνο να ηγείται. Εκεί έχουμε και τη μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων.

Οι αντι-αμερικανικές φωνές εντός της Τουρκίας η μία μετά την άλλη σιωπούν. Ο Akar είναι, και θα παραμείνει βασικός άξονας έκφρασης του τουρκικού στρατού. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πιστός. Ο Άκαρ θα είναι απολύτως σημαντικός εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτές τις φιλοδοξίες του για βελτιωμένες σχέσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το Πεντάγωνο. Μετά το φιάσκο των S-400 ο σουλτάνος δεν έχει άλλη επιλογή από το να βάλει όλα του «τα αυγά στο καλάθι» του Τραμπ, στοιχηματίζοντας στη νίκη του στις επόμενες των ΗΠΑ.

Πηγή: onalert.gr

Μοίρασε το άρθρο!