Τουρκία: «Βουλιάζει» η οικονομία από το άλμα 30% του πληθωρισμού – Φτώχεια και ακρίβεια

Μια ακόμη περίοδο σκληρής ακρίβειας και οικονομικής κρίσης βιώνει η Τουρκία με τον πληθωρισμός να έχει εκτοξευτεί στο 30% τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα ενοίκια στη γειτονική χώρα έχουν διπλασιαστεί και οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ξεπερνούν το 100%. Η τουριστική σεζόν δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα την ώρα που η τουρκική λίρα έχει καταποντιστεί.

Σε ένα οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη η DW καταγράφει την δυσκολία των ανθρώπων να προμηθευτούν βασικά είδη όπως ζυμαρικά, κονσέρβες, χαρτί υγείας. Στα ράφια καρβέλια άσπρο ψωμί και φρέσκα αυγά παραμένουν απούλητα καθώς οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς με τον κόσμο να έχει στρέψει την οργή του στους καταστηματάρχες. Η αντιπολίτευση ωστόσο κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι έχει γυρίσει την πλάτη στον λαό ενώ αμφιβολίες έχουν εκφραστεί και για τα στοιχεία που παρουσίασε η τουρκική στατιστική υπηρεσία η οποία υποστηρίζει ότι ο δείκτης ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ και ανέρχεται στο 22%.

Αν και τα επίσημα στοιχεία εκτιμούν ότι η ανεργία φτάνει το 12% και στους νέους το 25%, υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Η στάση της κυβέρνησης πάντως δείχνει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα καθώς ο τούρκος πρόεδρος επιμένει να δηλώνει ότι «όλα θα πάνε καλά. «Ήδη τα στοιχεία για την απασχόληση είναι καλύτερα από την περίοδο της πανδημίας», λέει. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στα σούπερ-μάρκετ κι έτσι θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ευημερία των πολιτών…».

Μοίρασε το άρθρο!