Τι πρέπει να τρώτε πριν και μετά το εμβόλιο

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί υπάρχουν τροφές, όπως τα λαχανικά και οι σούπες, που βοηθούν το σύστημα να προετοιμαστεί και να δεχτεί το εμβόλιο με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες.

Πολλοί αναμένεται να λάβουν το εμβόλιο τους το επόμενο διάστημα και αγχώνονται όπως είναι λογικό για τις παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Στα πιο συνήθη συμπτώματα συγκαταλέγονται ο πυρετός, πονοκέφαλος, η κούραση ο πόνος στις αρθρώσεις ακόμα και ναυτία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί υπάρχουν τροφές που βοηθούν το σύστημα να προετοιμαστεί και να δεχτεί το εμβόλιο με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες.

Μείωση των παρενεργειών

Γενικά, σύμφωνα με το 710wor συνιστάται μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και πρωτεΐνες όπως τα ψάρια, τα αυγά και τα πουλερικά. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, της δίαιτας και της διατροφής αναφέρουν ότι η αποφυγή κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών πριν από το ραντεβού εμβολιασμού είναι χρήσιμα.

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να συμβάλει στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. 

Κορονοϊός: Οι 5 καλύτερες τροφές για πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19

Εκτός από τα παραπάνω, όπως αναφέρει το science times, το τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στο στομάχι σας μετά από ένα εμβόλιο. Οι γιατροί συστήνουν να μην κάνετε τίποτα δραστικό, όπως μια δίαιτα αποτοξίνωσης, διότι αυτό μάλλον θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Για να βοηθήσετε, λοιπόν, στην ανακούφιση των πιθανών παρενεργειών, δείτε 5 από τις καλύτερες τροφές που πρέπει να τρώτε πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19:

1. Πράσινα λαχανικά
Δεν είναι τυχαίο που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μας πίεζαν από μικρούς να τρώμε λαχανικά. Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής στο σώμα.
Ειδικότερα, το μπρόκολο έχει την αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη. Αυτή βοηθάει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και καταπολεμά τη φλεγμονή.

2. Σούπες και μαγειρευτά κατσαρόλας
Για την βέλτιστη ανοσολογική αντίδραση που προέρχεται από τα έντερα σας, ο κορυφαίος ειδικός στη λειτουργική ιατρική, δρ. Will Cole, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας του Intuitive Fasting, λέει ότι πρέπει να επικεντρωθείτε σε σούπες και σε μαγειρευτά κατσαρόλας.

3. Κρεμμύδια και σκόρδο
Τόσο τα κρεμμύδια όσο και το σκόρδο είναι πλούσια σε πρεβιοτικά που συμβάλλουν στο καλό μικροβίωμα του εντέρου.

4. Κουρκούμη
Η κουρκούμη μπορεί να θεωρηθεί το απόλυτο φαγητό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό που βρίσκεται στην κουρκούμη, όχι μόνο καταπολεμά τη φλεγμονή, αλλά βοηθά και στην λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύοντας τον ιππόκαμπο από το στρες.

Για τη διατροφική ψυχίατρο του Χάρβαρντ, δρ. Uma Naidoo, η κουρκούμη είναι η καλύτερη τροφή κατά του στρες. Η δρ. Naidoo, είπε ότι αξίζει να βάλετε κουρκούμη σε smoothies, σούπες, σαλάτες και ακόμη και τσάι, ανάλογα με την γεύση σας.

5. Βάκκινα (μούρα)
Αυτό το είδος μούρων είναι μία ακόμα από τις προτεινόμενες τροφές της δρ. Naidoo, αν και δεν τα προτείνει συγκεκριμένα για γεύμα μετά τον εμβολιασμό.

Τα βάκκινα, όχι μόνο είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης.

Πάντως, ακόμη και με τα παραπάνω πέντε φαγητά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα υπάρχουν παρενέργειες. Ο στόχος είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις.

Μοίρασε το άρθρο!