Τι έδειξε η έρευνα σε 280.000 εμβολιασμένους με AstraZeneca

Aυξημένα ποσοστά θρομβώσεων ανάμεσα σε εκείνους που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca διαπίστωσε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

Οι θρομβώσεις στις φλέβες και στον εγκέφαλο είναι ελαφρώς συχνότερες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Όμως, οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα τόνισαν ότι αυτές οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν έναντι των κινδύνων στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου, έπειτα από έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων θρομβώσεων σε συνδυασμό με αιμορραγία και χαμηλά αιμοπετάλια. Η Δανία επίσης έχει αποσύρει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι αρχές φαρμάκων της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δηλώσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, καθώς και ότι τα οφέλη του υπερτερούν κατά πολύ έναντι των όποιων παρενεργειών. Όμως, αρκετές άλλες χώρες έχουν συστήνει να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Η έρευνα αυτή εξέτασε 280.000 άτομα ηλικία από 18 έως 65 ετών στη Δανία και τη Νορβηγία, που έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca από τις αρχές του Φεβρουαρίου και έως τις 11 Μαρτίου.

Χρησιμοποιώντας τα εθνικά αρχεία υγείας, οι ερευνητές εντόπισαν περιστατικά όπως ανακοπές καρδιάς, εγκεφαλικά, θρόμβους στον εγκέφαλο και επεισόδια αιμορραγίας στις 28 ημέρες από τη χορήγηση της πρώτης δόσης και τα συνέκριναν με τη συχνότητα των αντίστοιχων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν 59 περιπτώσεις θρόμβων έναντι 30 που θα αναμένονταν στο γενικό πληθυσμό, κάτι που σημαίνει 11 επιπλέον περιστατικά για κάθε 100.000 εμβολιασμούς. Ειδικά για τους σπάνιους θρόμβους στον εγκέφαλο, τα περιστατικά ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα στον γενικό πληθυσμό, κατά 2,5 περιπτώσεις ανά 100.000 εμβολιασμούς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο University of East Anglia, είπε ότι αυτά βοηθούν στην κατανόηση του κινδύνου των θρομβώσεων μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αλλάξει τα συμπεράσματα των αρχών.

«Οι χώρες που καθυστέρησαν τα δικά τους εμβολιαστικά προγράμματα, σε μία εποχή υψηλής εξάπλωσης του ιού, αρνούμενες να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα (AstraZeneca) εμβόλια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόφασή τους θα έχει συμβάλει σε μία αύξηση του αριθμού των θανάτων από κορωνοϊό που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί», ανέφερε ο καθηγητής.

Μοίρασε το άρθρο!