Την Τρίτη περνά ΚΑΣ η μελέτη τεμαχισμού των αρχαίων

Τετάρτη απόγευμα, 29 Ιουλίου έφτασε στα χέρια των Μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η περίφημη μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, η αρχή δηλαδή του τέλους στην κούρσα τεμαχισμού και απόσπασης των αρχαιοτήτων, που τόσο διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση και οι τοπικοί υποστηρικτές αυτής της λύσης.

Η μελέτη πρόκειται να περάσει, μετά από μεγάλη πίεση που ασκείται στα μέλη του ΚΑΣ την Τρίτη 4/8 ή το αργότερο την Τετάρτη 5/8, από την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνέχεια παρά τις έντονες αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας. Είχαν προηγηθεί οι φήμες και οι διαρροές στα ΜΜΕ ότι η Αττικό Μετρό και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ προσανατολίζονται στο να φέρουν μέσα στον Αύγουστο τη μελέτη απόσπασης των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση!

Αν όλα πάνε όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση και θα πάνε καθώς το ΚΑΣ είναι απόλυτα ελεγχόμενο, θα ακολουθήσει η απόφαση με την υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και  η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα. Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τις Ένωση Πολιτών και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω στις 4/12. Μέχρι τότε το μόνο όπλο που απομένει  για να σταματήσει το σχεδιαζόμενο έγκλημα είναι η αίτηση Ακύρωσης που θα κατατεθεί έτσι και αλλιώς από το οπλοστάσιο των ενώσεων και η απόφαση επ’ αυτής.

Και φυσικά οι αντιδράσεις πια των πολιτών της πόλης, αν υπάρξουν καθότι ο κοροναϊός σαρώνει τα πάντα και το άδηλο μέλλον της οικονομίας στρέφει σε άλλα ζητήματα το ενδιαφέρον των πολιτών. Οι ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2006 και ολοκληρώθηκαν το 2012. Η «Αττικό Μετρό» αρχικά αποφάσισε να αποσπάσει και να επανατοποθετήσει το σύνολο των ευρημάτων, όμως σταμάτησε το 2013 έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς δεν είχαν εκπονηθεί οι απαραίτητες τεχνικές και επιστημονικές μελέτες. Ακολούθως, στις αρχές του 2014, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης και το ίδιο έτος την απόσπαση ενέκρινε και το υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2016 το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές ενάντια στην απόσπαση, εκτιμώντας ότι η διοίκηση είχε διερευνήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Στο μεταξύ, το 2015 το θέμα επανεισήχθη στο ΚΑΣ , που γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στη θέση τους. Το 2016 η «Αττικό Μετρό» και το 2017 το ΥΠΠΟ ενέκριναν επί της αρχής τον νέο σχεδιασμό. Όμως, το 2019 η υπόθεση ξαναπήγε στο ΚΑΣ με αλλαγή της σύνθεσης του και μετά τη θετική γνωμοδότησή του το ΥΠΠΟ ενέκρινε την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

Μοίρασε το άρθρο!