Τελικά ο Ιούδας είχε φιλότιμο, όχι όμως και οι σύγχρονοι Ιούδες

 

Τελικά ο Ιούδας είχε φιλότιμο! Ακούγεται ασεβές, αλλά αν το δούμε μέσα στην σημερινή πραγματικότητα, της κατάρρευσης βασικών αξιών και της ποιότητας των ανθρώπινων σχέσεων, ο Ιούδας δεν ήταν περίπτωση  κοινού προδότη. Δεν ήταν η περίπτωση  του σύγχρονου, κυνικού προδότη. Προφανώς ήταν αδύναμος και παρορμητικός αλλά όχι αφιλότιμος. Μόνο ένας άνθρωπος φίλος της αρετής  που λέγεται τιμή, μπορεί να αναγνωρίσει το λάθος του, μπορεί να  μεταμεληθεί. Μπορεί να προσπαθήσει να αντιρροπήσει , να πληρώσει για αυτό.

Οι  σύγχρονοι  Ιούδες- και είναι πολλοί- δεν βρίσκονται ποτέ αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πράξης των. Δεν έχουν τύψεις, δεν διαλέγουν για τον εαυτό των -όπως έκανε ο Ιούδας-  ανάλογη με την προδοσία των μοίρα. Δεν απαγχονίζονται …. Αντίθετα αυτοθαυμάζονται. Καταφεύγουν σε απενοχοποιητικούς – ανέντιμους για την περίπτωση της προδοσίας- μηχανισμούς άμυνας του Εγώ. Αποποιούνται κάθε ευθύνη της ανέντιμης πράξης.  Φορτώνουν τον καταλογισμό της σε άλλους, η βρίσκουν τρόπους να την δικαιώσουν ή ακόμα και να την καθαγιάσουν. Ο Ιούδας αναγνώρισε και αποδέχθηκε την ευθύνη του, πλήρωσε για το λάθος του, μια στάση που μόνο έντιμη μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Δυστυχώς ούτε ένας Ιούδας δεν φάνηκε στην εποχή μας, που κυνηγημένος από τις τύψεις του θα δώσει ξανά το πραγματικό μήνυμα: Η προδοσία είναι θανάσιμο αμάρτημα. Εκείνος το αναγνώρισε- έστω αργά-επέστρεψε τα αργύρια και τερμάτισε την ζωή του. Προδότης ήταν……αλλά ο Ιούδας ήταν ένας φιλότιμος προδότης.  

Απόσπασμα από κείμενο της Κλεοπάτρας Περισσάκη

Υ.Γ. Τελικά ο Ιούδας είχε φιλότιμο. Ναι, πρόδωσε τον αγαπημένο του δάσκαλο για 30 αργύρια, αλλά μετάνιωσε και τη ίδια μέρα «ρίψας τα αργύρια εις τον ναόν ανεχώρησεν και απελθών …απήγξατο» (έρριξε τα αργύρια στο Ναό – στους αρχιερείς- και φεύγοντας κρεμάστηκε». «Οι δε αρχιερείς λαβόντες τα αργύρια είπον· ουκ έξεστι βαλείν αυτά εις τον κορβανάν, επεί τιμή αίματός έστι». (Ακόμα και οι αρχιερείς, που πιθανότατα τον είχαν πληρώσει, είχαν μεγαλύτερη τσίπα από κάποιους που κυκλοφορούν δίπλα μας, και δε δέχτηκαν τα χρήματα).

Μοίρασε το άρθρο!