Τελικά κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά από τον κορονοϊό;

Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τους επιστήμονες, πολύ πριν αποφασίσουν οι πολιτικοί να ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Μελέτες σε όλον τον κόσμο δίνουν αρνητική απάντηση.

 Το περιστατικό, στο οποίο αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είναι πράγματι εντυπωσιακό. Με την έναρξη της πανδημίας εννιάχρονο κορίτσι με τόπο διαμονής χωριό κοντά στις γαλλικές Άλπεις μολύνθηκε με τον Covid-19. Επειδή ήταν ασυμπτωματικό, πήγαινε κανονικά τις επόμενες ημέρες στο σχολείο και μάλιστα συνέχιζε και τα μαθήματα σκι. Καθημερινά είχε επαφές με 172 παιδιά, όπως κατάφεραν εκ των υστέρων να ιχνηλατήσουν οι αρχές, μέχρις ότου ανιχνεύθηκε ο ιός και κορίτσι μπήκε σε καραντίνα. Το ενδιαφέρον ήταν ότι δεν μόλυνε κανένα από τα παιδιά αυτά, ούτε τις δύο αδελφές της.

Ελάχιστο ρόλο στη διάδοση του ιό

Το περιστατικό καταγράφηκε στο ιατρικά χρονικά. Οι επιδημιολόγοι μπορούσαν να διαβάσουν λεπτομέρειες στο ιατρικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases. Από τότε στην περίπτωση του μικρού κοριτσιού από τις Άλπεις βασίστηκε το συμπέρασμα ότι ο νέος ιός είναι ακίνδυνος για τα παιδιά. «Δεν έγινε ποτέ γνωστή ανάλογη περίπτωση που ένας ενήλικας να συνάντησε τόσους πολλούς ανθρώπους και να μην κόλλησε κανένα» τονίζει ο Αλασντέρ Μούνρο, ειδικευμένος στην παιδιατρική επιδημιολογία στον Πανεπιστημιακό Νοσοκομεία Southanpton, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε επιστημονικό άρθρο στο έγκριτο Medical Journal, όπου υποστήριξε με θέρμη ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Ο Μούνρο συνέχισε με επιμονή τις μελέτες, στις οποίες δεν αποδείχθηκε ότι τα παιδιά παίζουν σημαίνοντα ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, οι αρχές έκαναν τεστ στο 80% των 3.300 κατοίκων της ιταλικής πολίχνης Βο, στην περιοχή Βένετο, που χτυπήθηκε όσο καμιά άλλη από τον κορωνοϊό. Εκατό εξ αυτών βρέθηκαν θετικά, ανάμεσά τους όμως δεν υπήρχε ούτε ένα παιδί κάτω των 10 χρονών. Έγιναν μελέτες και σε άλλες χώρες, στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα. Τα κρούσματα σε παιδιά ήταν ελάχιστα. Στην Ολλανδία δε οι αρχές δεν εντόπισαν ούτε ένα παιδί ως πηγή μολύνσεων ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες.

Ανάλογη μελέτη έγινε και στη Βάδη- Βυρτεμβέργη. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά φαίνεται ότι οδηγείται στο ίδιο συμπέρασμα, όπως διαβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Βίνφριντ Κρέτσμαν. Η κυβέρνησή του επιφόρτισε και τα 4 πανεπιστημιακά νοσοκομεία παίδων του κρατιδίου του να κάνουν έρευνα, γα να έχει επιστημονική βάση στην απόφαση αν θα πρέπει να ανοίξει νηπιαγωγεία και δημοτικά. «Πλήρη δεδομένα δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά μου φτάνουν τα προσωρινά, για να αποφασίσω να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά» τόνισε, «Διότι δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά δεν νοσούν, αλλά όταν μολυνθούν με τον ιό, σε ελάχιστες περιπτώσεις αποτελούν εστία μόλυνσης για άλλους».

Η μελέτη έγινε με τεστ σε ομάδα 2.500 παιδιών και τους ενός εκ των γονέων τους, επί τη βάσει ενεργούς ή αποθεραπευμένης ίωσης με κορωνοϊό. «Τα δεδομένα δείχνουν, ότι τα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας σπανιότατα νόσησαν σε σχέση με ενήλικες» σημειώνει ο Κρέτσμαν, ο οποίος μάλιστα έδωσε έμφαση στο ότι στατιστικά η διαφορά είναι πολύ σημαντική χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία. Εκείνο μάλιστα που ενίσχυσε την απόφασή του να δώσει πράσινο φως γα να ανοίξουν τα σχολεία ήταν ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο δεν είναι μεγαλύτερος από αυτά που κάνουν Homeschooling. Η μελέτη της Βάδης-Βυρτεμβέργης είναι ακόμη μια ψηφίδα σε ένα ευρύτερο παζλ, που περιγράφει τη συμμετοχή μικρών παιδιών στη διάδοση του κορωνοϊού ως ελάχιστη. Την περασμένη εβδομάδα ο σύνδεσμος Παιδιάτρων, η Γερμανική Εταιρεία Παιδιατρικής Επιδημολογίας και η Γερμανική Ακαδημία Ιατρικής Παίδων και Εφήβων ζήτησαν άμεσο άνοιγμα παιδικών σταθμών και σχολείων «χωρίς μαζικούς περιορισμούς», με άλλα λόγια χωρίς την αναγκαστική τήρηση αποστάσεων κι άλλα παρόμοια, παρά μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες και τάξεις.  

Τέλος υπάρχει και αντίστοιχη μελέτη του «σταρ» επιδημιολόγου Κρίστιαν Ντρόστεν, καθηγητή στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας της Κλινικής Σαριτέ του Βερολίνου. Το ερώτημα ήταν κατά πόσο τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Η μελέτη έγινε κατά τα τέλη Απριλίου, όταν ξεκινούσε ο προβληματισμός, αν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία ή όχι. Έρευνες μέχρι τότε σχεδόν δεν υπήρχαν για το θέμα. Το αποτέλεσμα της μελέτης του Ντρόστεν έγινε τεράστιο θέμα στο διεθνή τύπο. Ναι, τα παιδιά μπορούν να έχουν τόσους ιόυς στον φάρυγγα, όσους και οι ενήλικες. Και το αποτέλεσμα σε συντομογραφία: Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό, όπως και οι ενήλικες. Η περίπτωση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί ειδικοί, κυρίως στατιστικολόγοι, έψαξαν τα δεδομένα και διαπίστωσαν ότι σε ορισμένα σημεία, τα συμπεράσματα ήταν άλλα από αυτά στα οποία κατέληξε ο Ντρόστεν. Ο Γερμανός καθηγητής έλαβε υπόψιν τις επισημάνσεις και βελτίωσε τη μελέτη του. Από χθες η μελέτη του έπεσε στα χέρια της εφημερίδας Bild και έγινε πρωτοσέλιδο. Και ξεκίνησε πόλεμος λάσπης σε βάρος του επιδημιολόγου που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση. Αλλά χρειάζεται άλλο ένα ξεχωριστό άρθρο για να αναλυθεί το θέμα.

 

Μοίρασε το άρθρο!