Τα τρία σενάρια για τις συντάξεις

Το πρώτο, και με προφανείς αδυναμίες, σενάριο είναι εκείνο που θέλει να περιλαμβάνονται οι περικοπές των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και στην συνέχεια, και αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές, να υπάρξει τροποποίηση και να αφαιρεθεί το μέτρο από το σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου. Εδώ, ωστόσο, τίθεται σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας εάν άλλο προσχέδιο κατατεθεί στην Βουλή και άλλο παραδοθεί στην Κομισιόν σε διάστημα μόλις 15 ημερών.

Τίθεται επίσης και ζήτημα ουσίας καθώς, με δεδομένες τις εκλογές στην Βαυαρία στις 14 του μήνα και την αξίωση της γερμανικής πλευράς να μην συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα έως τότε, είναι ελάχιστα τα χρονικά περιθώρια να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές έως τις 15 Οκτωβρίου. Το τρίτο, και αμιγώς πολιτικό πρόβλημα, είναι πως εάν το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων – έστω και υπό αίρεση – θα δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το θέμα προς δημιουργία εντυπώσεων και συντήρηση της εκλογολογίας.

Η προοπτική αυτή έχει φέρει στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα ένα δεύτερο σενάριο που θέλει να αναβάλλεται η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Βουλή έτσι ώστε να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με τους δανειστές και να ακυρωθεί συναινετικά η περικοπή των συντάξεων. Πρόκειται ωστόσο για ένα σενάριο που προσκρούει στις συνταγματικές προθεσμίες για την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ενώ οι πληροφορίες φέρουν αντίθετο στην υιοθέτησή του και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η τρίτη εκδοχή είναι εκείνη που προβλέπει να κατατεθεί κανονικά το προσχέδιο την επόμενη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, χωρίς να περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις. Η πρόθεση αυτή θα έχει γνωστοποιηθεί προηγουμένως στην Κομισιόν, τούτο όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κίνηση της κυβέρνησης να «μεταφραστεί» ως μονομερής ενέργεια με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για την αντίδραση των αγορών όσο και για τις σχέσεις με τον σκληρό άξονα των δανειστών, ειδικά στον ESM και στο Βερολίνο.

Οι υπέρμαχοι αυτού του σεναρίου υποστηρίζουν ότι η όποια ένταση θα είναι «προσωρινή» και θα εκτονωθεί μόλις πιστοποιηθούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι όντως η περικοπή των συντάξεων είναι δημοσιονομικά μη αναγκαία, με δεδομένη ωστόσο και την υψηλή πολιτική ρευστότητα στη Γερμανία ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να υπάρξουν…

Μοίρασε το άρθρο!