Τα τρία σενάρια για την επόμενη Βουλή και οι έδρες σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης

-Η επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην Α’ Θεσσαλονίκης που ζήτησε ο Αντώνης Σαουλίδης δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Συνηθίζεται. Ίσως όχι για διαφορές 774 σταυρών, όση η απόστασή του από τον Χάρη Καστανίδη, σίγουρα όμως για μικρότερες διαφορές. Θυμίζω την αντίστοιχη διαδικασία στις εκλογές του 2019, στο ίδιο ψηφοδέλτιο, αλλά της Νέας Δημοκρατίας, που τελικά έφερε τον Παναγιώτη Κοκκόρη πάνω από τον Νίκο Ταχιάο, ο οποίος στην αρχική καταμέτρηση προηγείτο με 102 σταυρούς. Και επίσης κάτι μου λέει ότι δεν θα είναι η μόνη επανακαταμέτρηση στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Κάτι ακούστηκε για υποψήφιους σε άλλες δυο εκλογικές περιφέρειες. Θα έχει ενδιαφέρον…

-Φωτιά έχουν πάρει οι αριθμομηχανές και τα σενάρια για τον αριθμό των εδρών που πιθανώς θα πάρει κάθε κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου στις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης. Ποιος θα χάσει έδρα ή έδρες; Θα παραμείνει η κατανομή η ίδια; Θα πάρει μπόνους έδρα ή έδρες σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης το πρώτο κόμμα; Επειδή σωστό και λάθος σενάριο δεν υπάρχει ας μείνουμε στα δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι αν η Βουλή είναι εκ νέου πεντακομματική τότε ο πρώτος τα παίρνει όλα. Που σημαίνει ότι με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους των 50 εδρών, μπορεί να περιμένει όχι μόνο τις ίδιες έδρες που εξέλεξε τον Μάιο, αλλά και πιθανώς επιπλέον μία σε καθεμιά από τις δυο εκλογικές περιφέρειες. Με παραδοχές και προϋποθέσεις μεν, αλλά η πιθανότητα δεν είναι τόσο μακρινή. Αντιθέτως, είναι πιο μακρινή η πιθανότητα να απωλέσει έδρα σε κάποια από τις δυο εκλογικές περιφέρειες. Για την ακρίβεια μάλλον αδύνατο. Τις έξτρα έδρες προφανώς θα τις χάσει το δεύτερο κόμμα.

Στο σενάριο της εξακομματικής Βουλής, φαίνεται το πρώτο κόμμα να διατηρεί τον υφιστάμενο αριθμό εδρών και δύσκολα θα χάσει μία έδρα στην Α’ και μία στη Β’. Το δεύτερο κόμμα είναι αυτό που κινδυνεύει, ενώ το τρίτο, ειδικά στην Α’ Θεσσαλονίκης μπορεί υπό προϋποθέσεις να βγάλει και επιπλέον έδρα (δεύτερη).

Στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής το πρώτο κόμμα στην Α’ Θεσσαλονίκης έχει πολλές πιθανότητες να απωλέσει από μία έως και δύο έδρες και στη Β’ Θεσσαλονίκης μία έδρα. Απώλειες στην ίδια περίπτωση θα έχει και το δεύτερο κόμμα. Αυτά στις δυο μεγάλες και δύσκολες εκλογικές περιφέρειες, διότι λογικά οι επιπλέον έδρες σε σχέση με τις εκλογές της απλής αναλογικής αυτή τη φορά για το πρώτο κόμμα θα προκύψουν κυρίως από τις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες. Κυριακή κοντή γιορτή, διότι όλες αυτές οι ασκήσεις γίνονται επί χάρτου, αλλά όχι του σωστού… Τα χαρτιά στις κάλπες είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν οριστική λύση στον γρίφο.

-Έναν νομό έβαψε ροζ στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κι εκεί έχουν πέσει όλα τα βαριά χαρτιά της ΝΔ, για να βαφεί στις 25 Ιουνίου κι αυτός μπλε. Στη Ροδόπη λοιπόν κάτι πήγε εξαιρετικά στραβά για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι μόνο το χρώμα του νομού, αλλά ότι η διαφορά του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τη δεύτερη ΝΔ είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες! Πολλές; Προφανώς πολλές. Και το πιο προβληματικό είναι ότι το 2019 στον ίδιο νομό η ΝΔ δεν ήταν απλώς πρώτο κόμμα, αλλά είχε αφήσει πίσω της τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πάνω από δέκα μονάδες. Πώς μέσα σε τέσσερα χρόνια η ΝΔ έχασε 7.000 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κέρδισε 3.500; Πώς από τη διαφορά των 7.000 ψήφων υπέρ της η ΝΔ υπολείπεται σήμερα 3.500 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Πρόβλημα. Κάτι δεν πήγε εκεί καθόλου καλά. Στην προσπάθεια να το μαζέψουν το πράγμα στη Ροδόπη ετοιμάζουν επισκέψεις οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας και προγραμματίζεται και επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

-Η Φωτεινή Πεσματζόγλου – Δεβετζή ως υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Λίγο έλειψε να πιάσει τους 7.000 σταυρούς. Αντιδήμαρχος της παράταξης του δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές και είχε από την ίδια περιοχή τον γιατρό και αυτοδιοικητικό, Βασίλη Ανδρεάδη, ο οποίος την ξεπέρασε για περίπου 900 σταυρούς. Η επιστροφή της όμως στον δήμο δεν ήταν η αναμενόμενη. Η ίδια ανεξαρτητοποιήθηκε διότι διαφωνεί, όπως υποστήριξε, με τη διοίκηση Μανδαλιανού. Έτσι πρόσθεσε έναν πονοκέφαλο στη διοίκηση από το… πουθενά. Προς το παρόν πολλοί ασχολούνται με το αυτοδιοικητικό μέλλον της πρώην αντιδημάρχου και νυν ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου και το βλέπουν σε αντιπολιτευόμενη παράταξη εν όψει δημοτικών εκλογών Οκτωβρίου. Ας περιμένουμε τις δικές της αποφάσεις…

Μοίρασε το άρθρο!