Τα μυστικά του νέου «νόμου Κατσέλη» -Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Προστασία υπό όρους και με «ήπιους» κόφτες, για τουλάχιστον 180.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ με εγγύηση με την πρώτη κατοικία, προβλέπει η «συμβιβαστική» και για τις δύο πλευράς συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών και το «μπαλάκι» της διαπραγμάτευσης μεταφέρθηκε πλέον στο γήπεδο των δανειστών.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη RealNews, η πρόταση τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί ενδελεχώς από τις νομικές υπηρεσίες των εποπτικών Αρχών της Φρανκφούρτης, προκειμένου να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση θα έχουν οι δανειολήπτες των οποίων το υπόλοιπο του μη εξυπηρετούμενου δανείου δεν ξεπερνά τα 130.000 ευρώ. Όχι το καθαρό ποσό αλλά το κεφάλαιο συν τους τόκους!

 

Τι θα γίνει με όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους; Για όσους έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής, λόγω χαμηλών εισοδημάτων και έλλειψης πρόσθετης ακίνητης και κινητής περιουσίας, θα προβλεφθεί η ένταξή τους στο νέο πλαίσιο, με το δέλεαρ της κρατικής επιδότησης. Το «κούρεμα» του δανείου δεν θα είναι οριζόντιο. Συνδέεται με το υπόλοιπο του δανείου και την αξία του ακινήτου και θα αφορά το ποσό πάνω από το 120% του υπολοίπου δανείου.

Μοίρασε το άρθρο!