Τα μπεστ σέλερ του καλοκαιριού: Στις παραλίες με ψυχολογικά θρίλερ και… Grexit

Εκπλήξεις κρύβει η λίστα με τα μπεστ σέλερ για την περίοδο των διακοπών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα λεγόμενα «ελαφρά» αναγνώσματα δεν έχουν εντονότερη ζήτηση – το αντίθετο μάλιστα!

Λένε συχνά ότι με ένα βιβλίο «ταξιδεύεις». Συμβαίνει, όμως, και το άλλο: Να ταξιδεύεις με ένα βιβλίο – κυριολεκτικά! Το βιβλίο, δηλαδή, να σε συνοδεύει στο ταξίδι σου, στις καλοκαιρινές διακοπές. Κάπως έτσι, απευθυνθήκαμε σε μερικά από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία για να μάθουμε ποιες είναι οι αναγνωστικές προτιμήσεις αυτό το καλοκαίρι και να σκεφτούμε -με τη σειρά μας- ποια από αυτά τα βιβλία θα επιλέξουμε να πάρουμε μαζί μας στην… ξαπλώστρα, κάτω από την ομπρέλα.

Και αυτά είναι: ««Η τελευταία Μπλόφα» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) των Ελένης Βαρβιτσιώτη & Βικτώριας Δενδρινού –έχει ήδη κατακτήσει το χαρακτηρισμό «φαινόμενο» καθώς μόλις σε δύο εβδομάδες κυκλοφορίας έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 10.000 αντίτυπα. Το βιβλίο πραγματεύεται όλο το Grexit παρασκήνιο του 2015. Το «Κάπταιν» (εκδόσεις Key Books) του Στέφανου Ξενάκη – μία συλλογή «επιστολών» προς τον πατέρα του συγγραφέα που δεν είναι πια στη ζωή.

i_teleytaia_blofa.jpg

Η «Σιωπηλή ασθενής» (εκδόσεις Διόπτρα) του Αλεξ Μιχαηλίδη, το λογοτεχνικό ντεμπούτο για τον ΑγγλοΚύπριο σεναριογράφο, κάτοικο Λος Άντζελες, που μας χαρίζει ένα βιβλίο κομμένο & ραμμένο στα γούστα των αναγνωστών που αρέσκονται στα ψυχολογικά θρίλερ – ένα ιδίωμα που βρίσκει απήχηση κυρίως στις γυναίκες και από ό,τι φαίνεται είναι… καταδικασμένο να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας.

egklima_sto_golf.jpg

Η πιο επιτυχημένη συγγραφέας παγκοσμίως έχει επιτέλους τα έργα της διαθέσιμα στη χώρα μας σε ποιοτικές εκδόσεις που της αξίζουν. Ιδιαιτέρως δημοφιλής και στο ελληνικό κοινό, η Agatha Christie έχει πολλά best sellers με την υπογραφή της, αλλά από τους είκοσι τίτλους που έχουν γίνει ξανά διαθέσιμοι, αυτός έμφανίζει την υψηλότερη ζήτηση το τελευταίο διάστημα.

Το «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα» (Εκδόσεις Πατάκη) του Stephen Hawking – το τελευταίο βιβλίο που ολοκλήρωσε ο μέγας επιστήμονας πριν από το θάνατό του έρχεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που (θα έπρεπε να) απασχολούν όλους μας: Υπάρχει Θεός; Πώς ξεκίνησαν όλα; Μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον; Υπάρχει άλλη ζωή στο σύμπαν; Το «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) του καθηγητή Γιουβάλ Νώε Χαράρι που διατρέχει όλη την ανθρώπινη ιστορία, με ένα πικρό, ανατρεπτικό χιούμορ του συγγραφέα αναδεικνύει πένα υλικό που μπορεί να προσφερόταν για ακαδημαϊκή πλήξη.

Άλλωστε το βιβλίο επανέρχεται συχνά σ’ ένα άλλο ερώτημα: Όλη αυτή η πρόοδος κάνει άραγε τη ζωή μας πιο εύκολη κι εμάς πιο ευτυχισμένους; Το «20 βήματα μπροστά» (Εκδόσεις Opera) του Jorge Bucay – στο οποίο ο Διάσημος Αργεντίνος ψυχοθεραπευτής μας καθοδηγεί μέσα από είκοσι απλά βήματα-ισάριθμα κεφάλαια σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας & αυτοβελτίωσης».

«Ολα τα βιβλία έχουν την αξία τους, αλλά ο κόσμος στις διακοπές θέλει κάτι χαλαρό, να μην είναι βαρύ και δυσνόητο» επισημαίνει από την πλευρά του ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου Ιανός, Νίκος Θρασυβούλου ο οποίος μας δίνει τη λίστα με τα μπεστ σέλερ στο δικό του βιβλιοπωλείο. Και αυτή αποτελείται από: Η «Πατρίδα» (Εκδόσεις Πατάκη) του Φερνάντο Αραμπούρου – όπου αποτυπώνεται η ιστορία δύο πάλαι ποτέ στενά συνδεδεμένων οικογενειών, που κατασπαράχθηκαν μέχρι θανάτου, στη Χώρα των Βάσκων.

Το «Εγκλήματα είναι γένους θηλυκού» (Εκδόσεις Πατάκη) του Πάνου Σόμπολου – πρόκειται για γυναίκες όλων των ηλικιών που έφτασαν να εγκληματήσουν, για διάφορες αιτίες μέσα από την πένα του πολύπειρου δημοσιογράφου του αστυνομικού ρεπορτάζ. Το «Η τελευταία Μπλόφα»(Εκδόσεις Παπαδόπουλος) των Ελένης Βαρβιτσιώτη & Βικτώριας Δενδρινού.

Το «Η εποχή της υποκρισίας» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης) του Πέτρου Μάρκαρη στο οποίο η γιορτινή διάθεση του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου για το πιο χαρούμενο γεγονός της ζωής του επισκιάζεται με την είδηση του φόνου ενός άμεμπτου επιχειρηματία με φιλανθρωπική δράση.Tο «Μαχαίρι» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) του Τζο Νέσμπο όπου ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε ξυπνά µε τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα και χωρίς καμιά ανάμνηση της προηγούμενης νύχτας.

Το «Να μαγευτώ και να μεθύσω» (Εκδόσεις Ιανός) του Μίκη Θεοδωράκη, μια επανέκδοση της ανθολογίας των ποιημάτων του συνθέτη σε ανθολόγηση από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου που καλύπτει μια ολόκληρη πεντηκονταετία. Το «Δώρο» (Εκδόσεις Key Books) του Στέφανου Ξενάκη στο οποίο εκτυλίσσεται μέσα από μια σειρά καθημερινών ιστοριών, μια σειρά θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας, αυτά που συχνά τα προσπερνάμε.

Το «Ταξίδι στη Βενετία» (Εκδόσεις Ψυχογιός) της Λένα Μαντά όπου το ταξίδι στη Βενετία αποδεικνύεται γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις για τις πρωταγωνίστριες. Το «Λίγες και μία νύχτες» (Εκδόσεις Πατάκη) του Ισίδωρου Ζουργού, στο οποίο με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το «Γινάτι» (Εκδόσεις Ψυχογιός) του Γιάννη Καλπούζου όπου πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές πορεύονται στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917.

ginati.jpg

Τη λίστα με τα μπεστ σέλερ του βιβλιοπωλείου Ευριπίδης, Γιάννης Γιαννισάκης, η οποία περιλαμβάνει: Το «Η τελευταία Μπλόφα» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) των Ελένης Βαρβιτσιώτη & Βικτώριας Δενδρινού. Tο «Μαχαίρι» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) του Τζο Νέσμπο. Τα «Τάπερ της Αλίκης» (Εκδόσεις Διόπτρα) της Ελενας Ακρίτα, μια αθηναϊκή τοιχογραφία της εικοσαετίας 1980-2000 κατά την οποία τρεις γενιές γυναικών ζουν, ονειρεύονται και διεκδικούν.

Το «Η μέση Αγγλία» (Εκδόσεις Πόλις) του Τζόναθαν Κόου ο οποίος ως παθιασμένος παρατηρητής, πότε συναισθηματικός, πότε σατιρικός και κυνικός, αναδεικνύει τα αδιέξοδα των ηρώων του και της σύγχρονης αγγλικής κοινωνίας. Το «Αλλάζει ο άνθρωπος;» (Εκδόσεις Αρμός) του Δημήτρη Καραγιάννη. Το «Στον οίκο των ψεμάτων» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) μια περιπέτεια του επιθεωρητή Ρέμπους, όπου η απόδοση δικαιοσύνης δεν είναι αυτοσκοπός ή τουλάχιστον η απόδοση της δικαιοσύνης με νόμιμα μέσα. Το «Ταξίδι στη Βενετία» (Εκδόσεις Ψυχογιός) της Λένα Μαντά. Το «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα» (Εκδόσεις Πατάκη) του Stephen Hawking.

mesi_agglia_koou_rgb.jpg

Οσο για τη λίστα των ευπωλήτων που μας έδωσε από το βιβλιοπωλείο Book Plus περιλαμβάνει: Το «Η τελευταία Μπλόφα» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) των Ελένης Βαρβιτσιώτη & Βικτώριας Δενδρινού. Tο «Μαχαίρι» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) του Τζο Νέσμπο. Το «Η σιωπηλή ασθενής» (Εκδόσεις Διόπτρα) του Alex Michaelides όπου η Αλίσια πυροβολεί πέντε φορές στο κεφάλι τον σύζυγό της και βυθίζεται στη σιωπή, με αυτήν την οικογενειακή τραγωδία να εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, σε ένα μυστήριο το οποίο μονοπωλεί τη φαντασία του κοινού.

i_siopili_asthenis.png.jpg

Το «Δώρο» (Εκδόσεις Key Books) του Στέφανου Ξενάκη. Το «Ολοδικό μου»(Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) του Αντρέα Καμιλλέρι, το ψυχογράφημα μιας ηρωίδας που κινείται στα όρια της παραφροσύνης και η οποία με τη γοητεία της έχει αιχμαλωτίσει για πάντα τον σύζυγό της ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να την ικανοποιήσει! Το «Μια φυσιολογική ζωή» (Εκδοση των Συναδέλφων) του Βασίλη Παλαιοκώστα, ένα βιβλίο, σχεδόν κινηματογραφικό, που διαβάζεται απνευστί, με στιγμές δυνατές και άλλες φορές τρυφερές, ανθρώπινες, καθημερινές, στιγμές ενός ανθρώπου που διψάει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή αντιδρώντας σε έναν αφύσικο κόσμο.

Το «IOU, χρήμα και τραπεζικό σύστημα» (Εκδόσεις UTOPIA) του Γιώργου Δότση: Στον ανεστραμμένο κόσμο που περιγράφει το ανά χείρας βιβλίο, η χορήγηση δανείων είναι αυτή που δημιουργεί τις καταθέσεις, και οι επενδύσεις είναι αυτές που αυξάνουν την αποταμίευση. Τα «Τάπερ της Αλίκης» (Εκδόσεις Διόπτρα) της Ελενας Ακρίτα. Και, τέλος, ο «Ψιθυριστής»(Εκδόσεις Bell) του Alex North, ένα ψυχολογικό θρίλερ με θέμα την εξαφάνιση πέντε αγοριών σε ένα φαινομενικά φιλήσυχο χωριό…

Μοίρασε το άρθρο!