Ένα συναρπαστικό συναυλιακό καλοκαίρι έρχεται σε όλη την Ελλάδα

 

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι διακοπές ξεκινάνε να μπαίνουν στο πλάνο. 

Ένα συναρπαστικό συναυλιακό καλοκαίρι έρχεται με αριθμό συναυλιών ρεκόρ σε όλη την Ελλάδα πέρα από τις μεγάλες πόλεις. 

Παλιά και νέα Φεστιβάλ με πολύ μεγάλα ονόματα όχι μόνο της ελληνικής μουσικής σκηνής. 

Γιορτές της Γης

giorti-tis-gis.jpg

Η ιδέα ηχούσε παράξενα πριν από είκοσι χρόνια: μια οικολογική γιορτή στη Βλάστη Κοζάνης, ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων. 

Σε μια εποχή που οι συλλογικότητες υποχωρούν, το περιβάλλον φαίνεται να απασχολεί όλο και λιγότερο τους πολίτες και επιπλέον επιλέγοντας έναν τόπο μακριά από πολυσύχναστους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς που γειτνιάζει με μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, η διοργάνωση των Γιορτών της Γης έδινε την εντύπωση ενός πρόωρα χαμένου στοιχήματος. 

Ωστόσο η Κοινότητα Βλάστης και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ, τόλμησαν, και με την αρχική συμπαράσταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόρθωσαν από την πρώτη κιόλας χρονιά, το 2001, να “τραβήξουν” τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό και οι Γιορτές της Γης να καθιερωθούν ως ένα από τα ξεχωριστά καλοκαιρινά events.

Παράλληλα οι Γιορτές της Γης φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της ευρύτερης ορεινής υπαίθρου, καθώς η Βλάστη παρά την μεγάλη της ακμή στις αρχές του αιώνα, σήμερα φθίνει πληθυσμιακά ακολουθώντας την μοίρα όλων σχεδόν των ορεινών κοινοτήτων της χώρας μας. 

Περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες έχουν συμμετάσχει τα είκοσι αυτά χρόνια, στις 80 συνολικά ημέρες φεστιβαλικών δραστηριοτήτων. Με φυσικό σκηνικό το λιβάδι, κεντρικό σημείο αναφοράς του οικισμού της Βλάστης, Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες μας ταξίδεψαν με ήχους και ρυθμούς παραδοσιακούς, έθνικ, τζαζ και ροκ. 

Αλλά οι Γιορτές της Γης δεν εξαντλούνται στην απλή διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών. Στόχος μας είναι η λειτουργία μιας «οικολογικής πόλης» με την αγορά της, το χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και του φαγητού, όπου ο πολίτης βιώνει μια διαφορετική λογική, σε αρμονία με το περιβάλλον, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει συναυλίες, παιδότοπο, θέατρα δρόμου και παραστάσεις Καραγκιόζη, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, σεμινάρια και συζητήσεις, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, κ.α.

*07-10 Ιουλίου | Βλάστη, Εορδαίας | Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα

Cosmopolis Festival

cosmopolis-festival.jpg

Το Cosmopolis festival 2022 ξεκινά με τον πιο δυναμικό τρόπο. Προσκαλεί όλους τους fans της κιθάρας σε ένα τετραήμερο φωτιά το διάστημα 7-10 Ιουλίου. Κιθαρίστες διεθνούς φήμης θα παίξουν σε σκηνές του φεστιβάλ, θα αλληλεπιδράσουν με όλους τους guitar lovers σε διάφορα κιθαριστικά στυλ ενώ παράλληλα θα δοθούν Διδακτικά Σεμινάρια “Masterclasses”. Ετοιμαστείτε όλοι και συντονιστείτε μαζί μας… το CosmoGUITAR APOCALYPSE έρχεται!!

*07-10 Ιουλίου | Καβάλα| Περισσότερες πληροφορίες: cosmopolisfestival.gr

Cariocas Under The Sun Rock Festival

under-the-sun-cariocas-rock-festival-2022-line-up.jpg

 Το Under The Sun Cariocas Rock Festival 2022, είναι γεγονός!

Μετά την διετή παύση της πανδημίας, το πιο #hot καλοκαιρινό φεστιβάλ επιστρέφει. Οι λάτρεις του rock ήχου θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να απολαύσουν τους κορυφαίους καλλιτέχνες του είδους, σε μία σειρά από συναυλίες-ορόσημο, που θα διαρκέσουν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, πάνω στην παραλία του Σχίνου και κάτω από τον ήλιο που λούζει το Cariocas Beach Bar! 

 Μια υπέροχη εμπειρία στο πιο θρυλικό beach bar της χώρας. Με σύμμαχο τη θάλασσα και την ατμόσφαιρα εμποτισμένη με καλοκαιρινά feelgood vibes, συναυλιακοί rock ήχοι θα δονούν τον αέρα αντηχώντας στα Γεράνια όρη που αποτελούν μέρος τους επιβλητικού φυσικού σκηνικού του κόλπου του Σχίνου. Το φαγητό, το ποτό και μία σειρά από δραστηριότητες που θα συμπεριλαμβάνονται στο φεστιβάλ, θα είναι εκεί για να προσφέρουν μια βιωματική εμπειρία, που όσοι έζησαν τα προηγούμενα χρόνια περιγράφουν ως μοναδική και άκρως ξεχωριστή. 

 Το Under The Sun είναι το Rock Festival της καρδιάς μας και φέτος επιστρέφουμε στην ενεργό δράση στην δυναμικότερη μέχρι στιγμής edition του!

*09-10 Ιουλίου | Cariocas Beach Bar, παραλία Σχίνου | Περισσότερες πληροφορίες & εισιτήρια: viva.gr

Φεστιβάλ Βωβούσας

Το Φεστιβάλ Βωβούσας 2022 τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Η θεματολογία του Φεστιβάλ εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο, την προστασία της φύσης και είναι αφιερωμένο στους νέους και τις Τέχνες. Μέσα από εκδηλώσεις όπως εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές ντοκιμαντέρ, συναυλίες και εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, προσελκύουμε εκτός από το φιλότεχνο κοινό, και τις οικογένειες που θα επιλέξουν ως εναλλακτικό τουριστικό προορισμό το βουνό και το ποτάμι. 

Γαντζωμένη στα 1000 μέτρα ανάμεσα στις κορυφές της βόρειας Πίνδου, η Βωβούσα, πήρε το όνομά της από τον ποταμό Αώο και τη βοή που προκαλεί όταν τη διασχίζει. Η αιώνια σχέση με τα νερά και τα παρθένα δάση που τη περιτριγυρίζουν, τη καθιστούν ιδανικό προορισμό για τη θεσμοθέτηση ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ με ορεινή θεματολογία. 

Επίσης το μονότοξο γεφύρι (1748) που ενώνει τους δύο μαχαλάδες, αποτελεί ύψιστη πράξη πολιτισμού και συμβολίζει τον παντοτινό αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση μέσα από την αλληλεγγύη και την επικοινωνία, δύο βαθιές έννοιες που είναι κενές νοήματος αν δε προσδιορίσουμε ότι αναφέρονται σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις. 

Τρεις εβδομάδες που θα μείνουν αξέχαστες!

Με αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας το φεστιβάλ της καρδιάς μας, προτείνει εργαστήρια, ομιλίες, παραστάσεις, γυμναστική και εξορμήσεις. Βρείτε παρακάτω τις αναλυτικές πληροφορίες. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε κι εσείς τα ελληνικά βουνά προσωπικά;

*15 Ιουλίου ως 6 Αυγούστου |Βωβούσα | Περισσότερες πληροφορίες: vovousafestival.gr

Φεστιβάλ Πόζαρ

festival-pozar.jpg

Φέτος γιορτάζουμε τη μουσική, τη ζωή και τα 10+2 χρόνια του ομορφότερου φεστιβάλ της Ελλάδας! 
Δυο χρόνια απουσίας ήταν πολλά – και τώρα ήρθε η ώρα να ξαναζήσουμε παρέα την μαγεία των συναυλιών κάτω από τα αστέρια – κάτι που θα μας θυμίσει πως η μουσική είναι η απάντηση σε όλα!

ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, Γιάννης Χαρούλης, Ματούλα Ζαμάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μίλτος Πασχαλίδης

Το Φεστιβάλ Πόζαρ επιστρέφει, ανανεώνοντας το ραντεβού του μαζί μας πιο εντυπωσιακό και μεγάλο από ποτέ. Τρεις ημέρες γεμάτες ενέργεια, χαμόγελα, μουσική και αξέχαστες εμπειρίες στα Λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία, στο μαγικό καταπράσινο φαράγγι- εκεί που όσοι έχουμε βρεθεί έστω και μια φορά θέλουμε πάντα να επιστρέψουμε!

*22-24 Ιουλίου 2022 | Λουτρά Πόζαρ | Εισιτήρια: viva.gr

Pelion Festival 

pelion-festival.jpg

ο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου (International PelionFestival – IPeF) είναι ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής, που περιλαμβάνει την θερινή Ακαδημία (εκπαιδευτικά προγράμματα) και το Φεστιβάλ (συναυλίες). Μasterclasses, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά της περιοχής, διαλέξεις, δρώμενα και το μοναδικό στην Ελλάδα Διεθνές Φεστιβάλ Βιολοντσέλου αποτελούν τις κύριες δραστηριότητες, με τις οποίες γεφυρώνεται αρμονικά η μουσική με το περιβάλλον, τη φύση, την ιστορία και τους ανθρώπους. Διοργανώνεται από το 2000 από την Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία “Πολυρρυθμία” στην Ζαγορά και στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Πηλίου.

Το 22ο PelionFestival θα λάβει χώρα από τις 22 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2022 με σεμινάρια και συναυλίες στη Ζαγορά.

Τα φετινά σεμινάρια περιλαμβάνουν:
8o Φεστιβάλ Βιολοντσέλου:
-Ulrich Voss (Γερμανία)
-Αγγελος Λιακάκης
-Βασίλης Σαΐτης
-Θεμιστοκλής Βαγενάς
-Δημήτρης Καραγιαννακίδης
Βιολί, Βιόλα, Πιάνο:
-Noé Inui, βιολί **28/7-4/8**
-Angela Sinell, βιολί
-Απόλλων Γραμματικόπουλος – βιολί, βιόλα
-Ζωή Σαμσαρέλου – πιάνο
*όλοι οι καθηγητές παραδίδουν, επίσης, μαθήματα μουσικής δωματίου

*22 Ιουλίου-05 Αυγούστου (Ακαδημία: 29 Ιουλίου – 05 Αυγούστου)| Ζαγορά, Πήλιο| Περισσότερες πληροφορίες: pelionfestival.com 

Saristra Festival

saristra.jpg

Το Saristra Festival ξεκίνησε το 2012 και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στα Παλιά Βλαχάτα της Σάμης στο νησί της Κεφαλονιάς.

Η έμπνευσή μας για αυτό το έργο ήταν από μια ομάδα ατόμων που συγκεντρώθηκαν από την αγάπη τους για τα Παλιά Βλαχάτα, ένα χωριό χτισμένο στην Πλαγιά της Κεφαλονιάς, το οποίο κατέρρευσε ολοσχερώς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953.

Το Saristra Festival έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για όλα τα μέλη της ομάδας του. Πήρε το όνομά του από την κεντρική πλατεία του χωριού, «Σαρίστρα», το κέντρο όπου οι παππούδες τους έζησαν και δημιούργησαν όλη τους τη ζωή για να το δουν αργότερα, μέσα σε λίγα λεπτά, να διαλύεται, χτυπημένο από τον καταστροφικό σεισμό. 

Σήμερα, η ομάδα της «Saristra» σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την ιστορία και την κληρονομιά του χωριού, με κίνητρο την επιθυμία να δημιουργήσει μια συλλογική μνήμη βασισμένη στον πολιτισμό, στοχεύει στην προώθηση των ευρημάτων της σύγχρονης μουσικής και της σύγχρονης πολιτιστικής τέχνης. Συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν, το Saristra Festival αποτίνει φόρο τιμής στις γιορτές του παλιού χωριού, με μια ιδέα που ισχύει για τους σημερινούς όρους.

*29-30 Ιουλίου| Κεφαλονιά| Περισσότερες πληροφορίες: saristrafestival.gr

Φεστιβάλ Βαρβάρας

festival-barvaras.jpg

Το Φεστιβάλ Βαρβάρας επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στις 29 & 30 Ιουλίου στην Ορεινή Χαλκιδική. 

*Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα!

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

moysiko-festival-xioy.jpg

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου ταξιδεύει πέρα από τους ορίζοντες με εμβληματικούς καλλιτέχνες, διαπολιτισμικά σύνολα και διεθνούς φήμης σολίστ.

 Ένα πλούσιο πρόγραμμα με διεθνείς παραγωγές, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και ευρεία γκάμα ρεπερτορίου, που περιλαμβάνει από ρεμπέτικο και παραδοσιακά ακούσματα μέχρι έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής, θα παρουσιάσει η έκτη έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 13 Αυγούστου σε διαφορετικές τοποθεσίες της Χίου και στο γειτονικό νησί των Οινουσσών. Όπως κάθε χρόνο, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου αναδεικνύει τα φυσικά τοπία και την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού διοργανώνοντας εκδηλώσεις, σε τοποθεσίες με ιστορική σημασία, ενώ φιλοξενεί καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, που εκπροσωπούν διαφορετικά μουσικά είδη.

 Μεταξύ των φετινών προσκεκλημένων βρίσκονται η Μαρία Φαραντούρη, ο Taner Akyol, η Τάνια Γιαννούλη, η Σοφία Σαρρή και διεθνούς φήμης σολίστ κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί και μια συναυλία σε συνεργασία με το διεθνές project Outernational, ενώ το φεστιβάλ τιμά με εκδηλώσεις του τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου.

 Κοινός τόπος όλων των φετινών εκδηλώσεων, το ταξίδι πέρα από τους ορίζοντες. Το ταξίδι αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν για πάντα τον τόπο τους, αυτών που διέσχισαν τους ωκεανούς αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αυτών που ταξιδεύουν νοητά στον χώρο και στον χρόνο με όχημα τη μουσική, που έγιναν πολίτες του κόσμου και με την ορμή, τη δύναμη και την ελευθερία που χαρίζει η μουσική πέρασαν σύνορα που έμοιαζαν απροσπέλαστα. Η έκτη έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου τιμά αυτούς τους «ταξιδιώτες» και τους ακολουθεί στα ταξίδια και τις αναζητήσεις τους.

*03 ως 13 Αυγούστου| Χίος & Οινούσσες| Περισσότερες πληροφορίες: chiosmusicfestival.gr

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου “Οδύσσεια”

odysseia.jpg

Για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2022 επιλέξαμε σαν θεματική την ‘‘ΟΔΥΣΣΕΙΑ’’.

Το έπος αυτό του Ομήρου, με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, αντιπροσωπεύει το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, δύναμης και ευρηματικότητας.

Το να ξεπερνάμε με οίστρο και εγρήγορση τις αντιξοότητες στο διάβα μας και όλα τα εμπόδια, ακόμη και τα πλέον απρόβλεπτα, είναι το διαχρονικό και αισιόδοξο μήνυμα αυτού του έπους.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου – ΔιΦεΜΜ (Molyvos International Music Festival – MIMF) πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015 στον Μόλυβο, με τη συμμετοχή κορυφαίων νέων και καταξιωμένων ερμηνευτών διεθνούς φήμης. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα και δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως. Το ΔιΦεΜΜ συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στηρίζοντας και επαναπροσδιορίζοντας το τουριστικό προϊόν της Λέσβου. Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξοικειώνουν τους νέους με την κλασική μουσική, δίνοντάς τους τα εφόδια να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία στο χώρο.

*11-19 Αυγούστου| Λέσβος| Περισσότερες πληροφορίες: molyvosfestival.com

Μουσικό Χωριό 2022 στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου 

moysiko-xorio-2022.jpg

Για δέκατη έκτη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε έναν τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής μέθεξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία arTree με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, την Τοπική Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου καθώς και την αρωγή του ΥΠΠΟΑ.
Φέτος, θα πραγματοποιηθούν 18 συμβιωτικά εργαστήρια τα οποία θα συντονίζονται από 32 καλλιτέχνες, μουσικούς, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες του ήχου, των σωματικών τεχνών και του θεάτρου. Οι δράσεις αυτές εκτείνονται στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, σε δύο περιόδους με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία, τη μουσική παραγωγή, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τον λαϊκό μουσικό πολιτισμό και τον αυτοσχεδιασμό. Όπως κάθε χρονιά, με αφορμή τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα με ελεύθερη είσοδο για όλους.Με μεγάλη ανυπομονησία, χαρά και προσδοκία για φυσική συνύπαρξη, προσκαλούμε σπουδαστές και επαγγελματίες από το χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών και εκπαιδευτικούς, να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού. Επίσης, περιμένουμε, ως επισκέπτες, όλους τους φίλους – φιλότεχνους που επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας την καλλιτεχνική συνύπαρξη και ώσμωση που κάθε καλοκαίρι αγκαλιάζεται από τους ανθρώπους του Αγίου Λαυρεντίου.

*Πρώτη περίοδος: 18-24 Αυγούστου / Δεύτερη περίοδος: 25-31 Αυγούστου | Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο | Περισσότερες πληροφορίες: music-village.gr

Μοίρασε το άρθρο!