Τα θλιβερά στατιστικά για την βία αστυνομικών στις ΗΠΑ

asty

11/07/2016

Οι εν ψυχρώ δολοφονίες δύο μαύρων Αμερικανών σε Μινεσότα και Λουιζιάνα την περασμένη εβδομάδα άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στις ΗΠΑ για την αστυνομική και φυλετική βία, καθώς τα δύο αυτά περιστατικά ήρθαν απλά να προστεθούν σε πολλά άλλα και αυτή τη φορά προκάλεσαν και αντίποινα με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε αστυνομικών στο Ντάλας. Αλλά η βία φέρνει βία, έτσι δεν είναι;

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, δεκάδες πολίτες έχουν συλληφθεί και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος, στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα και κάλεσε τον λαό σε ομοψυχία.
«Οι Αμερικανοί κάθε φυλής και κάθε καταγωγής δικαίως έχουν εξοργιστεί με τις αδικαιολόγητες επιθέσεις στην αστυνομία, είτε είναι στο Ντάλας είτε οπουδήποτε αλλού» είπε ο Ομπάμα σημειώνοντας όμως ότι «δικαίως θυμωμένοι και λυπημένοι είναι και για τους θανάτους του Στέρλινγκ και του Καστίλ καθώς και για το μεγαλύτερο, μόνιμο πρόβλημα της διαφορετικής αντιμετώπισης Αφροαμερικανών και Λατίνων από το σύστημα απονομής  δικαιοσύνης».

Συνολικά μέχρι τώρα το 2016 καταγράφηκαν 509 θανατηφόροι πυροβολισμοί από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.
Και ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως τα περιστατικά βίας με θύματα μαύρους Αμερικανούς αυξάνονται η Washington Post βγάζει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι ή μόνο έτσι. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι μαύροι άοπλοι πολίτες είναι πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά παρά ένας λευκός, καθώς σκοτώνονται με πενταπλάσιο ρυθμό.

Ειδικότερα, με βάση τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εφημερίδα, το 2015 η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 102 μαύρους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Σχεδόν ένας στους τρεις μαύρους που σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών έχουν καταχωρηθεί ως «άγνωστοι», αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με  το 37% των άοπλων μαύρων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία και παρότι ο μαύρος πληθυσμός αντιστοιχεί μόλις στο 13% του συνολικού πληθυσμού στις ΗΠΑ. 

Απ’ αυτές τις 102 υποθέσεις μόνο οι 10 θεωρήθηκαν εγκλήματα και μόνο ένας αστυνομικός καταδικάστηκε για την εμπλοκή του σε ανθρωποκτονία εν ώρα καθήκοντος.  Ο συγκεκριμένος αστυνομικός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και του επιτράπηκε να υπηρετεί αυτό το χρονικό διάστημα κατά τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα οι αστυνομικοί σκότωσαν σχεδόν τους διπλάσιους λευκούς απ’ ότι μαύρους πολίτες το 2015. Συνολικά την χρονιά που πέρασε το 50% των θυμάτων της αστυνομίας ήταν λευκοί ενώ το 26% μαύροι. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα η πλειοψηφία αυτών των θυμάτων κατείχε όπλο ή απειλούσε τον αστυνομικό.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει  στη Wall Street Journal η Heather MacDonald, με βάση τα στατιστικά του 2009 από το υπουργείο Δικαιοσύνης το 62% των ληστειών, το 57% των φόνων και το 45% των επιθέσεων στις 75 μεγαλύτερες κομητείες της χώρας αποδόθηκε σε μαύρους, αν και αντιστοιχούν στο 15% του πληθυσμού αυτών των περιοχών.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι πιο πολλοί είναι οι λευκοί και ισπανικής καταγωγής αυτοί  που πέφτουν νεκροί από αστυνομικά πυρά παρά οι μαύροι. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το 12% των ανθρωποκτονιών λευκών και ισπανόφωνων διαπράχθηκαν από αστυνομικούς ενώ μόλις το 4% αντίστοιχα των μαύρων πολιτών αποδίδεται σε όπλο αστυνομικού.
Σύμφωνα επίσης με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Post  από έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης του 2015 σχετικά με το αστυνομικό τμήμα της Φιλαδέλφεια,  οι μαύροι και ισπανικής καταγωγής αστυνομικοί είναι πιο πιθανό να τραβήξουν όπλο σε σχέση με τους λευκούς αστυνομικούς.

Αυτό επιβεβαιώνει και μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, σύμφωνα με την οποία οι μαύροι αστυνομικοί είναι 3,3 φορές πιο πιθανό να πατήσουν τη σκανδάλη σε τόπο εγκλήματος.

Το FBI Α από την πλευρά του αναφέρει ότι οι μαύροι είναι πιο πιθανό να σκοτώσουν αστυνομικό παρά να σκοτωθούν από αστυνομικό και ότι το 40% εκείνων που έχουν σκοτώσει αστυνομικούς είναι μαύροι. Ειδικότερα κατά την Post ένας αστυνομικός είναι 18,5 φορές πιο πιθανό να σκοτωθεί από μαύρο πολίτη παρά να σκοτώσει ο ίδιος έναν αγνώστου ταυτότητας μαύρο.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αστυνομικών που έπεσαν νεκροί είναι κατά 44% αυξημένος σε σχέση με το 2015, με βάση τα στοιχεία του Ιδρύματος Μνήμης των δυνάμεων ασφαλείας. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 26 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε στο Ντάλας, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχαν 18 θύματα στις τάξεις της αστυνομίας και 41 στο σύνολο του 2015. Η πιο αιματηρή χρονιά πάντως για το σώμα της αστυνομίας ήταν το 2007 όταν σκοτώθηκαν 70 αστυνομικοί.

της Γεωργίας Σάκκουλα

Μοίρασε το άρθρο!