«Τα εμβάσματα που έκαψαν τον Μαρινάκη για το Noor 1»

Εταιρείες συμφερόντων του Ευάγγελου Μαρινάκη και συνεργατών του έστελναν εμβάσματα στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη του «Noor 1» κατά το χρονικό διάστημα που ήταν σε εξέλιξη η χρηματοδότηση και μεταφορά του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης, υποστηρίζει δημοσίευμα του Documento, επικαλούμενο την δικογραφία και συμπεράσματα της εισαγγελέα σχετικά με τις επίμαχες συναλλαγές εκατομμυρίων μεταξύ των εταιρειών Μαρινάκη και συνεργατών του με την εταιρεία του Γιαννουσάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα στοιχεία που προσκόμισαν στην εισαγγελέα ο Ευάγγελος Μαρινάκης και οι τρεις στενοί συνεργάτες του, σε συνδυασμό με τις γραπτές ή (κάποιοι) και προφορικές εξηγήσεις που έδωσαν για τις επίμαχες πιστώσεις προς την εταιρεία του ισοβίτη, κρίθηκε ότι δεν αφορούσαν πραγματικές εμπορικές συναλλαγές, όπως κατηγορηματικά ισχυρίζονται ίδιοι οι εμπλεκόμενοι.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι:

  • Τραπεζικό έμβασμα προς την εταιρεία του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη δικαιολογήθηκε ως πίστωση για κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου σε πλοίο, που όμως, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε υποστεί καμία βλάβη.
  • Αλλη πίστωση επίσης σε λογαριασμό του ισοβίτη έγινε για πετρέλευση (ανεφοδιασμό με καύσιμα) πλοίου, ενώ άλλη ήταν η συμβαλλόμενη εταιρεία.
  • Συγκεκριμένες πιστώσεις, αν και δικαιολογήθηκαν ως οφειλόμενες αμοιβές δικηγόρου, μπήκαν –και πάλι– στην εταιρεία του Γιαννουσάκη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για… μελλοντικά έξοδα των πλοίων της Capital (συμφερόντων Μαρινάκη) που βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο όπου δραστηριοποιείτο και η εταιρεία του Γιαννουσάκη.

‘Ετσι, έπειτα από συνδυασμό εγγράφων-στοιχείων, τα οποία μάλιστα «κουμπώνουν» και με τις αρχικές καταγγελίες του ίδιου του ισοβίτη (στη συνέχεια αναίρεσε του ισχυρισμούς του) και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων της δικογραφίας, η εισαγγελέας του Πειραιά κατέληξε στα τελικά συμπεράσματα του πορίσματός της, με βάση το οποίο ασκήθηκαν οι κακουργηματικές ποινικές διώξεις για εμπλοκή του εφοπλιστή με την υπόθεση του ναρκόπλοιου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα προαναφερόμενα σημεία αφορούν ένα μόνο μέρος των συμπερασμάτων της έρευνας της Ειρήνης Τζίβα και είναι ενδεικτικά των εξηγήσεων που δόθηκαν ενώπιόν της από τον Ευάγγ. Μαρινάκη και τους συνεργάτες του όταν τους κάλεσε ως υπόπτους να καταθέσουν ανωμοτί στο πλαίσιο της έρευνάς της για την αποκάλυψη κρυφών χρηματοδοτών του «Noor 1». Εξηγήσεις που συνοδεύονταν από έγγραφα παραστατικά (εντολές πληρωμής, χρεωστικό σημείωμα, βεβαιώσεις συναλλαγών), που όμως δεν έπεισαν την κ. Τζίβα, η οποία εξηγεί λεπτομερώς στο πόρισμά της τα κενά και τις αντιφάσεις που την οδήγησαν τελικά στην άσκηση της δίωξης τόσο σε βάρος του Ευάγγ. Μαρινάκη όσο και σε βάρος των τριών στενών συνεργατών του.

Τα στοιχεία της δικογραφίας που, σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση της εισαγγελέα, δικαιολογούσαν την άσκηση των ποινικών διώξεων βρίσκονται πλέον για περαιτέρω διερεύνηση στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, προέδρου Πρωτοδικών Ευαγγελίας Αλεξακίδου.

Σε αυτήν ανατίθεται και η διαλεύκανση του ρόλου που ενδεχομένως έχει παίξει σε σχέση πάντα με τηνή υπόθεση και μια ακόμα ύποπτη αμερικανική εταιρεία, με μεγάλες καταθέσεις στον λογαριασμό της εταιρείας G-Tankers του Γιαννουσάκη που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη MCMP, με έδρα το Ιλινόι, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας υπάρχουν και δύο ‘Ελληνες. Η οικονομική αστυνομία που είχε στενή συνεργασία με την κ. Τζίβα καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών της κατάφερε να εντοπίσει και να «ανακρίνει» τον έναν από τους δύο Ελληνες. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα 8 εκατ. δολάρια αφορούσαν χρηματοδότηση επιχειρησιακού σχεδίου του Γιαννουσάκη. Ο εν λόγω μάρτυρας όμως δεν προσκόμισε ποτέ τα έγγραφα που είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν και αποδεικνύουν την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Η εισαγγελέας Τζίβα έχει κάνει σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αμερικανικές αρχές, το οποίο όμως δεν έχει αποφέρει καρπούς ακόμη. Αναμένονται επίσης και άλλα στοιχεία από το Ντουμπάι, το οποίο εν μέρει έχει απαντήσει στα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχε υποβάλει η εισαγγελέας.

Μοίρασε το άρθρο!