Ταξίδι στο χρόνο – Τί έγινε σαν σήμερα στις 2 Μαΐου

Τί έγινε σαν σήμερα στις 2 Μαϊου του…

1536 – Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία, αιμομιξία, προδοσία και μαγεία.

( Άννα Μπολέυν, πορτραίτο αγνώστου καλλιτέχνη. Η Μπολέυν θα έχει την τύχη των περισσοτέρων γυναικών του Ερρίκου, τις οποίες εκτελούσε δια αποκεφαλισμού)

1919…. Η 1η μεραρχία του ελληνικού στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης.

1940…. Ματαιώνονται οριστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λόγω των πολεμικών γεγονότων. Αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Τόκιο και στη συνέχεια στο Ελσίνκι.

1945…Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πτώση του Βερολίνου. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες καταλαμβάνουν το κτήριο του Ράιχσταγκ.

1948…. Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο “Λυσσασμένη Γάτα”.

1949.… Ο Άρθουρ Μίλερ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό έργο του “Ο Θάνατος του Εμποράκου”.

1969.… Το μεγαλοπρεπές πλοίο Κουίν Ελίζαμπεθ ΙΙ ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για τη Νέα Υόρκη.

1982…Πόλεμος των Φώκλαντ: Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο βυθίζει το αργεντίνικο καταδρομικό “Στρατηγός Μπελγκράνο”.

( Ο πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής κράτησε 74 μέρες. Από την επίθεση του πολεμικού πλοίου Μπελγκράνο έχασαν τη ζωή τους 300 άτομα)

 

1995.… O πάπας Ιωάννης Παύλος Β‘, με επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι το σχίσμα είναι λάθος και καλεί τους πιστούς σε συναδέλφωση.

1996…. Στα Τίρανα της Αλβανίας, ανοίγει το πρώτο Χρηματιστήριο στην ιστορία της χώρας.

1997…. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1812. «Στις 2 Μαΐου του 1997, έφτασα στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Ουδέποτε ως τότε είχα τοποθετηθεί σε κάποια κυβερνητική θέση, ούτε καν στο πλέον μικρό των μικρών υπουργείων” αναφέρει ο ίδιος.

( O Τόνι Μπλαιρ έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της οδού Downing str. 10)

 

  • Σαν σήμερα το 1729 γεννήθηκε η Αικατερίνη η Μεγάλη, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας, το 1942 ο Αλέξης Μάρδας, Έλληνας ηλεκτρονικός μηχανικός και το 2015 η Πριγκίπισσα Σάρλοτ του Κέιμπριτζ.
(O Αλέξης Μάρδας (2 Μαΐου 1942 – 13 Ιανουαρίου 2017), γνωστός διεθνώς ως Alex Mardas, καθώς και με το προσωνύμιο Magic Alex,[1] ήταν Έλληνας ηλεκτρονικός-μηχανικός, με σχέσεις με το συγκρότημα των Beatles. Ήταν για μια εποχή και επικεφαλής της Apple Corps. Το παρατσούκλι Magic Alex του το έδωσε ο John Lennon.)
( O Μάρδας με τον Πωλ ΜακΚάρτνεϋ)

 

  • Την ίδια μέρα το 1519 πέθανε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και εφευρέτης. Το 1938 η διάσημη Γαλλίδα ιερόδουλη Μαντάμ Ορτάνς και το 1941 αυτοκτονεί η Ελληνίδα συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.  το 1972 ο Έντγκαρ Χούβερ, ο μακροβιότερος διευθυντής του FBI.
( Πηνελόπη Δέλτα θα αυτοκτονήσει πίνοντας δηλητήριο μία ημέρα μετά την είσοδο των Ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα. Από τα πιο διάσημα έργα της είναι “Τα μυστικά του βάλτου”, “Παραμύθι δίχως όνομα” και ο “Τρελαντώνης”.)
  • Το 1998  πεθαίνει Έλληνας χορευτής και χορογράφος Βαγγέλης Σειληνός,  ενώ το 2011 σκοτώνεται από επίθεση αμερικανικών δυνάμεων ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Την ίδια χρονιά (2013) φεύγουν από τη ζωή ο ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής και το ιδρυτικό μέλος του heavy metal συγκροτήματος Slayer, Τζεφ Χάνεμαν.

 

Μοίρασε το άρθρο!