Ταξίδι στον χρόνο: Τί έγινε σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου στο RealOraiokastro.gr

1825…Ξεκινά η Μάχη της Τραμπάλας ενάντια στον Ιμπραήμ Πασά.

1851…Δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα National Era το πρώτο μέρος της “Καλύβας του Μπαρμπα-Θωμά” της Χάριετ Μπίτσερ Στόου.

1883…Αναχωρεί από το Παρίσι το πρώτο προγραμματισμένο δρομολόγιο του Οριάν Εξπρές.

1947…Σχέδιο Μάρσαλ: Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ ζητά την οικονομική ενίσχυση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ευρώπης.

1956…Ο Έλβις Πρίσλεϊ παρουσιάζει στο The Milton Berle Show το νέο του τραγούδι, Hound Dog, σκανδαλίζοντας το κοινό με τις υπονοούμενες κινήσεις των γοφών του.

1960…Διακομιδή των οστών του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του στη Ζάκυνθο.

1963…Ο Βρετανός υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο παραιτείται λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου γνωστού ως «Υπόθεση Προφιούμο».

((Το σκάνδαλο, συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη στις αρχές τις δεκαετίας του 1960. Πρωταγωνιστής, ο τότε υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο, ένας μορφωμένος και αξιοσέβαστος πολιτικός, που ανήκε στην παράταξη των Συντηρητικών. Πέτρα του σκανδάλου, η Κριστίν Κίλερ, μία λαμπερή χορεύτρια σε καμπαρέ, η οποία το ίδιο χρονικό διάστημα διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με με τον στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης, Γιεβγκένι Ιβανόφ.)

1967…Αρχίζει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών: Το Ισραήλ πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των αιγυπτιακών αεροδρομίων ως απάντηση στην κινητοποίηση των αιγυπτιακών δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ.

1968…Ο Αμερικανός υποψήφιος πρόεδρος Ρόμπερτ Κένεντι πυροβολείται σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες από τον Παλαιστίνιο Σιρχάν Σιρχάν. Ο Κένεντι πεθαίνει την επόμενη μέρα.

1969…Δραπετεύει από τις φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης, ο οποίος επικηρύσσεται με ποσό 500.000 δραχμών και συλλαμβάνεται τρεις ημέρες αργότερα σε διαμέρισμα της οδού Πάτμ

(Ο Παναγούλης καταδικάσθηκε το 1968 σε θάνατο από το Στρατοδικείο Αθηνών και σε ποινές φυλάκισης 11 συγκατηγορούμενοί του, μέλη της οργάνωσης «Εθνική Αντίσταση», ανάμεσα στα οποίους οι μετέπειτα υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης και Στάθης Γιώτας. Η θανατική ποινή δεν εκτελέστηκε, χάρη στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Παρέμεινε, ωστόσο, για πέντε χρόνια έγκλειστος στις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου. Στις 5 Ιουνίου 1969 δραπέτευσε από τις φυλακές Μπογιατίου μαζί με τον δεσμοφύλακά του Γιώργο Μωράκη, αλλά συνελήφθη μετά τρεις ημέρες, προδομένος από έναν εξάδελφό του, ο οποίος εισέπραξε την αμοιβή της επικήρυξής του.)

1975…Ανοίγει για πρώτη φορά η διώρυγα Σουέζ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

1989…Διαδηλωτής σταματά φάλαγγα αρμάτων μάχης για πάνω από μισή ώρα μετά τη φοιτητική εξέγερση στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1599ο Ντιέγο Βελάθκεθ, Ισπανός ζωγράφοςτο 1898 ο Ισπανός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, το 1954 ο Έλληνας δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Λάκης Μπέλλος,το 1955ο Έλληνας ποδοσφαιριστής Ντίνος Κούης.
(O Φεδερίκο δελ Σαγράδο Κοραθόν δε Χεσούς Γαρθία Λόρκα (Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca 1898 – 1936), ήταν Ισπανός ποιητής και δραματουργός που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ’27», ομάδα συγγραφέων που προσέγγισε την ευρωπαϊκή αβάν-γκαρντ με εξαιρετικά αποτελέσματα, ούτως ώστε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα να ορίζεται ως «αργυρή εποχή» (edad de plata) της ισπανικής λογοτεχνίας. Δολοφονήθηκε κατά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου. Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του “Γέρμα”, “Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” και ο “Ματωμένος Γάμος”.)
  • Την ίδια ημέρα πέθανε το 1688 ο Έλληνας τυχοδιώκτης Κωνσταντίνος Γεράκης το 1825 ο Έλληνας αγωνιστής του 1821 Οδυσσέας Ανδρούτσος και το 2012 ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης.
(Γεννήθηκε από Ελληνορθόδοξους γονείς στο Κάστρο της Άσσου, στην περιοχή της Ερίσου (pertinenza di Erisso) της βόρειας Κεφαλονιάς. Σε ηλικία 12 ετών, για άγνωστο λόγο, εγκατέλειψε το νησί, έγινε ναύτης και ξεκίνησε την τυχοδιωκτική δράση του, υπηρετώντας σε διάφορα αγγλικά πλοία και ταξιδεύοντας κυρίως στις Ινδίες. Το 1669 εγκατέλειψε το επάγγελμα του ναύτη κι έγινε υπάλληλος της αγγλικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών, εργαζόμενος στις αποθήκες της, στο Μπάνταμ της Ινδονησίας. Το 1675 εγκαταστάθηκε στο Σιάμ, εξακοιλουθώντας να εργάζεται για την Εταιρεία. Εκεί έμαθε τη γλώσσα και άρχισε να δημιουργεί στενές σχέσεις με σημαντικούς αξιωματούχους της βασιλικής αυλής. Το 1679 και μετά από δολοπλοκίες της Εταιρείας, ο Γεράκης έγινε υπεύθυνος εμπορίου του βασιλείου του Σιάμ. Γρήγορα κατέλαβε τη θέση του διερμηνέα στη βασιλική αυλή, καθώς ήταν πολύγλωσσος. Το 1680 εγκατέλειπει την Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών και το 1683 διορίστηκε πρωθυπουργός του Σιάμ. Το 1684 ξεκίνησαν οι συνομιλίες με τη Γαλλία για εμπορική συνεργασία, που τελικά επιτεύχθηκε το επόμενο έτος και οδήγησε σε πόλεμο το Σιάμ με την Εταιρεία, ο οποίος έληξε με την αποβίβαση, στη χώρα του Σιάμ,γαλλικής στρατιωτικής δύναμης. Ο Γεράκης τιμήθηκε από τον Γάλλο βασιλιά με τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ».)

Μοίρασε το άρθρο!