Ταξίδι στον χρόνο: Τί έγινε σαν σήμερα στις 16 Ιουνίου στο RealOraiokastro.gr

Τί έγινε σαν σήμερα στις 16 Ιουνίου του…

1816….Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στη βίλα του στη Γενεύη, ο Λόρδος Βύρων διαβάζει στους συνδαιτυμόνες του ιστορίες τρόμου. Η 19χρονη Μέρι Σέλεϊ

 εμπνέεται το μυθιστήρμα του “Φρανκενστάιν”.

1913….Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

1948….Σημειώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Δύο Κινέζοι καταλαμβάνουν υδροπλάνο της Cathay Pacific με 27 επιβαίνοντες, που εκτελεί το δρομολόγιο Μακάο – Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να ληστέψουν ή να απαγάγουν κάποιους από τους πλούσιους επιβάτες του. Το αεροπλάνο τελικά θα συντριβεί και θα διασωθεί μόνο ο ένας αεροπειρατής.

1961….Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ λιποτακτεί από τη Σοβιετική Ένωση.

1963….Σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα: Αποστολή Βοστόκ-6. Η κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερεσκόβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκτοξεύεται στο διάστημα.

1976….Εξέγερση του Σοβέτο: Μία μη βίαιη διαδήλωση 15.000 μαθητών στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής μετατρέπεται σε εξέγερση όταν η αστυνομία ανοίγει πυρ στο πλήθος.

1998…Tέσσερα μαχητικά F16 και δύο μεταγωγικά C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Πάφο, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Η Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας απειλεί τώρα όχι μόνον τους Τουρκοκυπρίους, αλλά ευθέως και την Τουρκία, αντιδρά στέλνοντας έξι μαχητικά F16 στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα.

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1594 ο Τζερόνιμο, Ινδιάνος ηγέτης, το 1903ο Έλληνας ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου, το 1952ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Α. Παπανδρέου, το 1953 ο Έλληνας ηθοποιός Βασίλης Καΐλας, και το 1978 ο Έλληνας Αργύρης Αγγέλου.
(Στην 100ή επέτειο από τον θάνατο του θρυλικού ινδιάνου αρχηγού Geronimo, 20 εξ αίματος συγγενείς του ζήτησαν από τα αμερικάνικα δικαστήρια να ασκήσουν πιέσεις στο Πανεπιστήμιο του Yale και την μυστική οργάνωση της σχολής, την περίφημη «Skull & Bones» («Κρανίο και Οστά»), να τους παραδώσει το κρανίο και κάποια οστά του προγόνου τους, τα οποία φυλάνε στην έδρα της «αδελφότητας», προκειμένου να τα επιστρέψουν στην πατρίδα του για μία κατάλληλη ταφή. Σύμφωνα µε την παράδοση των ινδιάνων, η τελευταία κατοικία ενός πολεμιστή πρέπει να μένει αδιατάρακτη ώστε το πνεύµα του να καλπάζει ελεύθερο στα ουράνια λιβάδια. Στη μήνυση κατονομάζονται επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα, ο υπουργός Άμυνας Robert Gates και ο υπουργός Στρατού Πιτ Geren, ως υπεύθυνοι για τη διατήρηση του υπόλοιπου σκηνώματος του Τζερόνιμο σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκλαχόμα. Το 2006 ο Harlyn Geronimo, δισέγγονος του Τζερόνιμο, είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο Μπους ζητώντας τα οστά του προγόνου του, αφού σύμφωνα με αυτόν ο παππούς τους Μπους, Πρέσκοτ Μπους, ήταν ένας από αυτούς που τα έκλεψαν.)
  • Την ίδια ημέρα δολοφονείται το 2016 η Βρετανίδα πολιτικός Τζο Κοξ. 
(H Cox πυροβολήθηκε θανάσιμα και μαχαιρώθηκε έξω από μια βιβλιοθήκη στο Birstall, West Yorkshire. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυροβολήθηκε τρεις φορές – μία φορά κοντά στο κεφάλι – και μαχαιρώθηκε πολλές φορές. Ένας 77χρονος ντόπιος, Bernard Kenny, μαχαιρώθηκε στο στομάχι ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την επίθεση. Οι αρχικές αναφορές έδειξαν ότι ο επιτιθέμενος, ο 52 χρονος Thomas Mair, είχε ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων.)

Μοίρασε το άρθρο!