Τάκης Μουσαφίρης: Το λαϊκό τραγούδι, η αγάπη για την ποίηση και ο καρκίνος

Ο «πατέρας» των μεγάλων επιτυχιών, όπως «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Πες μου που πουλάν καρδιές», «Μυστικέ μου έρωτα», Τάκης Μουσαφίρης, άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του. «Αναφορικά με την ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του πολυαγαπημένου συνθέτη και στιχουργού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Τάκης Μουσαφίρης είχε αναρρώσει ήδη εδώ και μία εβδομάδα από τον κορονοΐο, αλλά, δυστυχώς, νικήθηκε από την αρρώστια, που τον ταλαιπώρησε το τελευταίο εξάμηνο».

 Γεννημένος στα Ιωάννινα, ο Τάκης Μουσαφίρης ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία. Του είχαν κάνει δώρο μία κιθάρα οι γονείς του. «Ακουγα να παίζει πιάνο μια γειτόνισσα και προσπαθούσα να μάθω τους τόνους. Μετά προσπαθούσα να κουρδίσω την κιθάρα, ακούγοντας τα κουδούνια των προβάτων» είχε αναφέρει σε μία συνέντευξή του. Από τότε που θυμόταν τον εαυτό του, τού άρεσε το διάβασμα. «Δεν είχαμε βιβλιοθήκη στο σπίτι. Πολλές φορές έβλεπα στο αυλάκι του δρόμου να κυλάνε χαρτιά, εγώ τα έπαιρνα, τα στέγνωνα και τα διάβαζα. Είχα βέβαια κάποιους συγγενείς που είχαν βιβλιοθήκες. Εκεί πήγαινα και χανόμουνα. Δεν είχα αφήσει τίποτα από τους κλασικούς. Ώσπου στο τέλος κατέληξα να διαβάζω ποίηση» είχε αναφέρει σε άλλη συνέντευξή του.
 
 
 Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές

Ήρθε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και ξεκίνησε να δουλεύει σε ταβερνάκια και μπουάτ της Πλάκας, τραγουδώντας με την κιθάρα του. «Ερχόταν αρκετός κόσμος, είχα επιτυχία». Ο Τάκης Μουσαφίρης συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Στράτος Διονυσίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Τόλης Βοσκόπουλος. Σε δηλώσεις του, ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης είχε επισημάνει ότι «είχα την τύχη να βρω τραγουδιστές που μπορούσαν να εκπληρώσουν αυτό που ήθελα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Δημήτρης Μητροπάνος. Δεν είχε καταλάβει πόσο μεγάλος τραγουδιστής ήταν. Μπορούσε να πει μόνο μια λέξη από οποιαδήποτε μελωδία και να την πάει στα σύννεφα».

 
 

Όταν έγραφε ένα τραγούδι ο Τάκης Μουσαφίρης, δημιουργούσε μια ιστορία για τον κάθε καλλιτέχνη, κυρίως βιωματική. «Αν δεν ήταν ο Μουσαφίρης, εγώ θα ήμουν απλά μια τραγουδίστρια που ίσως να μη με ήξερε κανείς σήμερα» είχε υπογραμμίσει η Πίτσα Παπαδοπούλου, αναγνωρίζοντας πόσο καθοριστική ήταν για την καριέρα της η γνωριμία και τα τραγούδια που της έγραψε ο σπουδαίος συνθέτης.

 
 Μια παρόμοια δήλωση έκανε και η Κατερίνα Στανίση μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Facebook: «Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με εμπιστεύτηκε που με πίστεψε. Μου έδωσε το τραγούδι “Μυστικέ μου έρωτα“. Ένα τραγούδι που έκανε επιτυχία πριν από σαράντα χρόνια και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα! Η ψυχούλα του να αναπαύεται και ο Θεός να του χαρίσει μια μεριά στον Παράδεισο».

Μοίρασε το άρθρο!