Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό Δηλώσεις Γιούνκερ Μέρκελ Ολάντ Τσίπρα Νταβούτογλου

Γιούνκερ: Φτάσαμε σε μία συμφωνία επί της αρχής - ΒΙΝΤΕΟ

08/03/2016

Γιούνκερ: Φτάσαμε σε μία συμφωνία επί της αρχής

«Φτάσαμε σε μία συμφωνία επί της αρχής» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία θα προβεί στην επανεισδοχή των μεταναστών εκείνων που δεν υπόκεινται σε διεθνή προστασία».

«Μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα των διακινητών οι οποίοι πιστεύουν ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να έρθει κάποιος στην Ευρώπη είναι μέσω της παράτυπης μετανάστευσης συνεπώς δεν υπάρχει πλέον κίνητρο προς τους πολίτες της Συρίας να πληρώνουν διακινητές και εγκληματίες για τη διακίνηση στο Αιγαίο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ.

«Οι άνθρωποι όχι μόνο θα μπορέσουν να γυρίσουν προς την Τουρκία αλλά κάποιοι εξ’ αυτών θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη» συνέχισε.

«Θα αρθεί κάποια πίεση από την Ελλάδα, βοηθώντας την Ελλάδα στην ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνει επί του παρόντος» τόνισε.

«Συμφωνήσαμε επί τις αρχής κάτι που αποτελεί μία καλή επιλογή και ταυτόχρονα αποτελεί μία εφικτή από νομικής άποψη επιλογή. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες στο επόμενο δεκαήμερο» συμπλήρωσε.

«Ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής λύσης είναι η αποκατάσταση των όρων της περιοχής Σένγκεν. Πιστεύουμε ότι η ομαλότητα θα επανέλθει ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Ελλάδα χρειάζεται την δική μας αλληλεγγύη τώρα παρά ποτέ, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση» πρόσθεσε.

Μέρκελ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα - ΒΙΝΤΕΟ

Μέρκελ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα

«Συζητήσαμε πολύ ώρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Υπάρχουν θέματα μεταναστευτικά. Βρεθήκαμε σήμερα, ώστε να δημιουργήσουμε μια προοπτική, ούτως ώστε να επανέλθουμε σε μια ομαλή κατάσταση. Είπαμε ότι η Τουρκία έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών. Η Τουρκία πίεσε να δοθούν τα 3 δισεκατομμύρια για τα προγράμματα που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την εφαρμογή των αποφάσεων, αλλά υπήρξε πρόοδος και σε αυτό το σημείο. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Το ΝΑΤΟ επιτελεί έργο στο Αιγαίο. Η Τουρκία είπε ότι τη συμφωνία αυτή που συζητήσαμε, είναι πρόθυμη να την υλοποιήσει.

Αν υλοποιηθεί αυτή πρόταση είναι καταλυτική, για να διασπάσει την αλυσίδα του να ξεκινά κανείς να μπαίνει σε μια βάρκα ώστε να φτάσει στην Ευρώπη. Η Τουρκία είπε ότι τη συμφωνία αυτή που συζητήσαμε, είναι πρόθυμη να την υλοποιήσει, αυτό όμως θα το συζητήσουμε πιο αναλυτικά στις 18 Μαρτίου. Η Τουρκία είναι πρόθυμη να δεχτεί πίσω τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά».

Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί - ΒΙΝΤΕΟ

Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί

«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί με πολλούς τρόπους, πρώτα από όλα η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τα δικά της hotspot» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Γαλλία με τη σειρά της θα βοηθήσει την Ευρώπη έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα για τη λειτουργία αυτών των κέντρων τα οποία είναι εξέχουσας σημασίας για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό» ανέφερε.

«Στη συνέχεια η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να υπάρχει μετεγκατάσταση των προσφύγων και νομίζω ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Τρίτο κομμάτι βοήθειας που θα πρέπει να δοθεί προς την Ελλάδα, έχει να κάνει με την ανθρωπιστική βοήθεια, 30.000 πρόσφυγες υπάρχουν στην Ελλάδα και θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες και η Ελλάδα θα λάβει 300 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των επομένων ετών και 400 εκατ. ευρώ τα επόμενη έτη μέχρι το 2020»

«Η Τουρκία διασφαλίζει την υποδοχή αρκετών μεταναστών. Η Τουρκία οφείλει να βοηθηθεί για τις δικές της προσπάθειες, πρέπει να υποστηριχτεί για αυτό που πρέπει να κάνει μελλοντικά. Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τους επόμενους μήνες εκ’ μέρους της ΕΕ και εάν είναι απαραίτητο αυτή η βοήθεια δύναται να αυξηθεί αν το πρόβλημα των προσφύγων παραμείνει έως το 2018» πρόσθεσε.

«Η Γαλλία θα σεβαστεί τόσο την βοήθεια προς την Ελλάδα όσο και την συνδρομή μέσω του ΝΑΤΟ αλλά και τη συνδρομή της στη φύλαξη των συνόρων αλλά και στα hot spot».

Τσίπρας: Πετύχαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των στόχων μας - ΤΩΡΑ

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής

«Είχαμε μια σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης. Η συζήτηση εστιάστηκε στο πως θα βρούμε λύση περιορισμού των ροών σε συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

«Η ουσία είναι ότι μπήκε η συζήτηση ξανά σε μια σωστή βάση», ανέφερε.

«Η σύνοδο τελείωσε σήμερα αλλά συνεχίζεται αύριο στη Σμύρνη σε μια ιστορική συνάντηση», υπογράμμισε και επισήμανε πως «η συζήτηση ανέδειξε τον διχασμό ανάμεσα στην ΕΕ».

«Όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Θέλω να επισημάνω ότι σε σχέση με τις αρχικές μας επιδιώξεις, αυτές δηλαδή που από κοινού χαράξαμε ως στόχους στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, έχουμε ουσιαστικά πετύχει τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των στόχων. Πετύχαμε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση της ανάγκης η Ελλάδα να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές.

«Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΕΕ, τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», είπε ο Πρωθυπουργός.

Νταβούτογλου: Δεν απαιτούμε περισσότερα χρήματα. Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό ευθυνών - ΤΩΡΑ

Νταβούτογλου: Θα είμαστε το καταφύγιο όλων των θυμάτων του πολέμου

«Πολύ σημαντική βοήθεια τα 3 δισ. ευρώ. Λένε κάποιοι πως είμαστε επαίτες χρημάτων. Έχουμε όμως ήδη καταβάλει 10 δισ. δολάρια σε αυτή την κρίση από τον κρατικό μας προϋπολογισμό και τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάνε επίσης για τους πρόσφυγες. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί γιατί τα 3 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκαν στην αρχή, ήταν σαφές πως ήταν μόνο ένα αρχικό ποσό. Δεν απαιτούμε χρήματα. Πρέπει να βοηθηθούμε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ποτέ δεν απαιτήσαμε περισσότερα από αυτά που λάβαμε. Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό για την ανθρωπιστική κρίση. Η Ευρώπη και η Τουρκία δεν ευθύνονται για αυτά. Υπεύθυνοι είναι η ISIS και η Ρωσία. Θα είμαστε το καταφύγιο όλων των θυμάτων του πολέμου, των θυμάτων του ISIS, των βομβαρδισμών της Ρωσίας και του καθεστώτος. Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είμαι ευγνώμων σε Τουσκ και Μέρκελ, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εδώ, καθώς είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Κουβεντιάσαμε για το πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας. Μιλήσαμε και με το ΝΑΤΟ για την παρουσία του στα σύνορα μας και την προστασία της Τουρκίας, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Στις 18 θα τα ξαναπούμε και ελπίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους που βάλαμε σήμερα».

Μοίρασε το άρθρο!