Σχολεία: Πρώτο κουδούνι νωρίτερα τον Σεπτέμβριο – Οι πιθανές ημερομηνίες

«Πολύτιμες» χαρακτήρισε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τις ώρες που θα περάσουν τα παιδιά του δημοτικού με τους δασκάλους και τις δασκάλες μέχρι τις 26 Ιουνίου οπότε και θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κυρία Ζαχαράκη έκανε λόγο για «βίαιη αλλαγή από τη ρουτίνα» των παιδιών των Δημοτικών σχολείων προσθέτοντας ότι «με σημαντικές δυσκολίες καταφέραμε να συνεχίσουμε το μαθησιακό κομμάτι με την τηλεκπαίδευση, αρκετά παιδιά όμως δεν το κατάφεραν και είναι υποχρέωση του κράτους να βοηθήσει αυτά τα παιδιά». Η υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι η κάλυψη της ύλης «θα γίνει και τον Σεπτέμβριο γι’ αυτό έχω πει στα παιδιά να κρατήσουν τα φετινά βιβλία».

Μιλώντας για τους λόγους που οδήγησαν στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου η Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε ότι «για την Α΄ Δημοτικού είναι σημαντικό να πιάσει το κομμάτι της γραφής και για την ΣΤ΄ Δημοτικού έχει το σημαντικό της μετάβασης στο Γυμνάσιο».

Όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων προστασίας από τον κορωνοϊό η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «τα παιδιά θα επαναλάβουν και θα εμπεδώσουν κανόνες όπως πώς να καθαρίζουν τα χέρια τους. Προφανώς τα μικρότερα παιδιά έχουν μάθει να λειτουργούν ως ομάδα. Οι ειδικοί επιστήμονες μας επισήμαναν την έννοια της ομάδας που δεν συγχρωτίζεται με άλλες ομάδες. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του δασκάλου. Στα μεγαλύτερα παιδιά η τήρηση των κανόνων υγεινής τηρείται μέσα στο σχολείο».

Από τα έως τώρα δεδομένα, «στα Γυμνάσια πάνω από 65% σε όλη την Ελλάδα” των μαθητών έχει επιστρέψει στα θρανία και “λίγο κάτω από 50%» στις τάξεις της Α΄ και Β΄ Λυκείου, σύμφωνα με την Υφυπουργό Παιδείας.

«Έστω και λίγα παιδιά να πάνε στο σχολείο για λύσουν απορία που δεν μπορούσαν λόγω τηλεκπαίδευσης είναι θέμα ισότητας ευκαιριών» εξήγησε η κ. Ζαχαράκη και προσδιόρισε την εκκίνηση του νέου σχολικού έτους στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Κεραμέως: Πότε θα ξεκινήσει η νέα χρονιά

Ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει για τα σχολεία είναι το πότε θα χτυπήσει το κουδούνι για την επόμενη σχολική χρονιά. Ερωτηθείσα σχετικά, μιλώντας στο MEGA, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία από κάθε άλλη χρονιά. Συγκεκριμένα, η υπουργός επισήμανε:

«Υπάρχει ένας σχεδιασμός για νωρίτερη εκκίνηση, θα τα δούμε όλα αυτά εν όψει του προγραμματισμού του νέου έτους. Όλα έχουν έρθει πιο μπροστά, και τα έχουμε κινήσει πιο μπροστά προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες πιο νωρίς. Θα εξετάσουμε και θα γίνουν οι ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω.»

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εξήγησε ότι αυτό δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας, σήμερα το πρωί, στον ΣΚΑΪ, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν προγραμματίζεται να γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου, «αλλά πιο νωρίς (σ.σ. από άλλες σχολικές χρονιές) ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». Παρά ταύτα, η υπουργός επανέλαβε ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιστήμονες οι οποίοι θα «ζυγίσουν» τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνη την περίοδο. Καθώς η 1η Σεπτεμβρίου «πέφτει» Τρίτη, δεν αποκλείεται τελικά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να χτυπήσει τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείσα για το αν τα σχολεία θα λειτουργήσουν και την επόμενη χρονιά με τον περιορισμό των 15 μαθητών ανά τμήμα η κυρία Κεραμέως απάντησε «μακάρι να μην χρειαστεί κανένα μέτρο. Ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία».

Σχολεία: Πότε κλείνουν Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Σε ότι αφορά τις ημερομηνίες που θα κλείσουν φέτος τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει, πλέον, όλες τις απαντήσεις. Τα σχολεία Ειδικής Αγωγής θα λειτουργήσουν έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Επιπλέον, με απόφαση για τα σχολεία που είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ορίζεται ότι τα ημερήσια και εσπερινά Γυμνάσια, τα Ειδικά Γυμνάσια, τα ημερήσια – εσπερινά Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων Λυκείων θα κλείσουν στις 12 Ιουνίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι βάσει των σημερινών δεδομένων δεν θα επαναλειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.

Πηγές: Πρώτο Θέμα, iefimerida.gr 

Μοίρασε το άρθρο!