ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για περιβαλλοντικές παραβάσεις στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου

Οι βουλευτές με την ερώτησή τους θέλουν να αναδείξουν, όπως αναφέρουν, «την έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δασόκτημα Ωραιοκάστρου»

Ερώτηση για ενδεχόμενες περιβαλλοντικές παραβάσεις στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, οι βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Οι βουλευτές με την ερώτησή τους θέλουν να αναδείξουν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «την έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δασόκτημα Ωραιοκάστρου, σε μία ακόμα προσπάθεια να βρεθούν λύσεις, απαντήσεις και υπεύθυνοι».

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν υπήρξε αδειοδότηση της διάστρωσης των δασικών οδών του δασοκτήματος Ωραιοκάστρου, από ποια υπηρεσία και με ποια αιτιολογία, αν έχει κατατεθεί αίτηση ή μελέτη, ποια είναι τα αποτελέσματα της αυτοψίας του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και αν έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες σε καταλογισμό των ευθυνών και αποκατάστασης της παρέμβασης και σε ενέργειες καθαρισμού από τα εύφλεκτα υπολείμματα στο δασόκτημα Ωραιοκάστρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2021

Ερώτηση

Προς τους κ.κ.  Υπουργούς:

1.      Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2.      Εσωτερικών

Θέμα: «Περιβαλλοντικές παραβάσεις στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης»

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι καταγγελίες πολιτών και φορέων με τις οποίες  αναδεικνύεται η αγωνία και η ανησυχία τους για τα προβλήματα και τους κινδύνους που σωρεύονται στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου με κυρίαρχο το θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων που επισημαίνουν την μη απομάκρυνση υπολειμμάτων κλαδεμάτων που αποτελούν καύσιμη ύλη, λόγω ελλιπούς συντονισμού των αρμόδιων φορέων, υποχρηματοδότησης, έλλειψης προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας ΥΠΕΝ και Δήμων και υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών.

Επιπλέον των παραπάνω, τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φως νέες καταγγελίες από σύσσωμη την αντιπολίτευση του Δήμου Ωραιοκάστρου, αλλά και από δημοσιεύματα στον τύπο, σύμφωνα με τις οποίες εναποτέθηκαν και διαστρώθηκαν, άγνωστο πως και από ποιους, υπολείμματα λατομικής δραστηριότητας σε πάρα πολλά σημεία των χωμάτινων δρόμων πάνω στο βουνό του Ωραιοκάστρου και μέσα στο δάσος. Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, γεννά ερωτήματα σχετικά με το σκοπό και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και δημιουργεί κίνδυνο υποβάθμισης του δασικού οικοσυστήματος της περιοχής.

Επιπρόσθετα υπάρχουν δημοσιεύματα σχετικά με την εκτέλεση προκαταρκτικών εργασιών για διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητων οχημάτων, ενώ μετά τις καταγγελίες έγινε και αυτοψία από κλιμάκιο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης.

Επειδή οποιαδήποτε παρέμβαση σε δασικές οδούς και εν γένει στα δασόκτημα απαιτεί ειδική άδεια και μελέτη.

Επειδή το συγκεκριμένο δασόκτημα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και με προβλήματα που δημιούργησε η προσβολή δένδρων από το φλοιοφάγο έντομο.

Επειδή συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα της ελλιπούς απομάκρυνσης των κλαδεμάτων το οποίο προκαλεί σημαντικούς και προφανείς κινδύνους.

Ερωτώνται  οι  αρμόδιοι Υπουργοί

1.      Υπήρξε αδειοδότηση της διάστρωσης των δασικών οδών του δασοκτήματος Ωραιοκάστρου, από ποια υπηρεσία και με ποια αιτιολογία; Έχει κατατεθεί 9αίτηση ή μελέτη για τη διάστρωση αυτή και ποιος ο σκοπός της;

2.      Ποια είναι τα αποτελέσματα της αυτοψίας από το κλιμάκιο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης στο δασόκτημα Ωραιοκάστρου;

3.      Έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες σε προκαταρκτική έρευνα για τον καταλογισμό των ευθυνών; Ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι αυτής τα παρέμβασης;

4.      Έχει προβεί ο Δήμος Ωραιοκάστρου στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του δασοκτήματος, ειδικά μάλιστα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης;

5.      Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης της παρέμβασης και ελέγχου του δασοκτήματος;

6.      Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης καθαρισμού από τα υπολείμματα υλοτομίας και γενικά τα εύφλεκτα υπολείμματα στο δασόκτημα Ωραιοκάστρου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αμανατίδης Ιωάννης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Μοίρασε το άρθρο!