ΣΥΡΙΖΑ: ”Απαράδεκτη η διαδικασία για αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια του «Τιτάνα»”

Με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν απαράδεκτη τη διαδικασία για αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια του «Τιτάνα». Η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Είναι απαράδεκτη η μεθόδευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ανοίξουν ζήτημα για αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια του «Τιτάνα» στη Θεσσαλονίκη, ενώ κορυφώνεται η πανδημία και εφαρμόζεται περιορισμός μετακινήσεων. Και όλα αυτά χωρίς να μπορεί να γίνει διαβούλευση των συλλογικών οργάνων και φορέων. Η επιλογή του χρόνου και η διαδικασία δεν επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση και τροφοδοτεί την ανησυχία στην κοινωνία.

Σεβόμενοι τον αγώνα που δίνει η κοινωνία μας, μια μάχη ζωής, προτείνουμε να αναληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε:

  • να ανασταλεί η διαδικασία και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης, με τοποθέτηση συλλογικών οργάνων, μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας.
  • να εφαρμοστούν τάχιστα στην Κεντρική Μακεδονία ουσιαστικά μέτρα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, με κίνητρα και αντικίνητρα και με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ώστε να πετύχει η Περιφέρειά μας την προσέγγιση στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, που αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα και έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Σχέδιο Απορριμμάτων από το 2015.
  • Να υπάρξουν αυτή την περίοδο ενισχυμένα μέτρα για την ασφαλή διαχείριση όλων των απορριμμάτων αλλά και προστασίας των εργαζομένων των ΟΤΑ σε αυτό τον τομέα.

Η όποια συζήτηση για δευτερογενή καύσιμα δεν μπορεί να ανοίξει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει αναπτυχθεί η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, χωρίς σύγχρονες υποδομές απορριμμάτων, χωρίς πλήρη ανάλυση όλων των δεδομένων και ενώ το μόνο σχέδιο που υλοποιεί και η κυβέρνηση είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Γιάννης Αμανατίδης

Δώρα Αυγέρη

Χρήστος Γιαννούλης
Κώστας Ζουράρις
Κατερίνα Νοτοπούλου

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Σωκράτης Φάμελλος

Μοίρασε το άρθρο!