Συντάξεις: Ο “χάρτης” του επανυπολογισμού – Πώς θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά – Παραδείγματα

Τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση πριν από τις 13 Μαΐου 2016, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου περιγράφει, μεταξύ άλλων, η υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η υπουργική απόφαση αντικαθιστά την παλαιότερη απόφαση του επανυπολογισμού των συντάξεων, η οποία ακυρώθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019 και ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Η νέα υπουργική απόφαση, αφορά σε κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους, ενώ ο κορμός της αφορά όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, βάσει των νέων, βελτιωμένων συντελεστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός βάσει των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016 προβλέφθηκε στην εγκύκλιο του ΥΠΕΚΥΠ με Α.Π. 15982/2020.
Η νέα σύνταξη που προβλέπεται να καταβληθεί αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου θα προκύψει από την σύγκριση της εθνικής, της ανταποδοτικής σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς που λάμβαναν οι συνταξιούχοι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, αλλά και του αθροίσματος της εθνικής, της ανταποδοτικής σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς που διαμορφώνεται με βάση τα νέα ευνοϊκά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Η σύγκριση των ποσών διενεργείται μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών.
Σε περίπτωση που το καθαρό ποσό σύνταξης που λάμβανε ο συνταξιούχος πριν τις 30 Σεπτεμβρίου συνεχίσει να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους νέους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε εξακολουθεί να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό και η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.

Παράδειγμα
Ενδεικτικά, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ με 35 χρόνια ασφάλισης λάμβανε ποσό σύνταξης 1.200 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό λαμβάνει σύνταξη 950 ευρώ, προκύπτει προσωπική διαφορά η οποία θα συνεχίσει να καταβάλλεται. Άρα ο συγκεκριμένος θα συνεχίσει να λαμβάνει το υψηλότερο ποσό (1.200 ευρώ). Αν με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης διαμορφώνεται αυξημένο ποσό στον δικαιούχο, σε σχέση με αυτό που λάμβανε πριν τις Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ` έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα συνταξιούχος του τέως ΙΚΑ με 35 χρόνια ασφάλισης και 1.100 ευρώ κύρια σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό λαμβάνει επιπλέον ποσοστό 5% επιπλέον στη σύνταξη, δηλαδή επιπλέον 55 ευρώ και θα λάβει την διαφορά αυτή σε 5 ετήσιες δόσεις, αρχή γενομένης από 1/10/19 και μέχρι το 2024.

Αναδρομικά
Τα αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν για τους συνταξιούχους για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019, μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά θα τους αποδοθούν εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αναδρομικά θα καταβληθούν τον επόμενο μήνα από αυτόν που θα εφαρμοστεί η αύξηση στην σύνταξη του. Το ποσό της αύξησης που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα κινείται στην περιοχή των 50 ευρώ τον μήνα, ενώ τα αναδρομικά, σε περίπτωση που καταβληθούν τον Μαίο, μεσοσταθμικά θα ανέρχονται σε 1.000 ευρώ.

Μοίρασε το άρθρο!