Στο φουλ οι μηχανές για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τρία σενάρια επεξεργάζεται η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την διεξαγωγή της 61ης διοργάνωσης, που προγραμματίζεται 5-15 Νοεμβρίου 2020. Οι δράσεις και το πρόγραμμα

Το ιδανικό σενάριο θα είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο. Στις αίθουσες που βρίσκονται στο λιμάνι και στο Ολύμπιον. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται οι υπεύθυνοι που ξεκίνησαν την προετοιμασία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προβληθεί ένας μικρότερος -από ότι συνήθως- αριθμός ταινιών, με περισσότερες προβολές ανά ταινία και θα δοθεί έμφαση στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, στα αφιερώματα, στο κυρίως πρόγραμμα, ενώ θα παρουσιαστεί και το σύνολο της ελληνικής παραγωγής. 

Σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και το υπουργείο Πολιτισμού, η διοίκηση του Φεστιβάλ παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και έχει κατά νου, αλλά δύο, εναλλακτικά σενάρια. Θυμίζουμε ότι το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που είχε ανακοινωθεί κανονικά για τον Μάρτιο, έγινε τελικά διαδικτυακά τον Μάιο. Η ομάδα εργασίας έχει πια αρκετή γνώση γύρω από την ψηφιακή μορφή ενός Φεστιβάλ και σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορεί να παρουσιάσει και το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που θα γίνει 5-15 Νοεμβρίου 2020.

Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η στήριξη του ελληνικού σινεμά και προς την κατεύθυνση αυτή ανακοινώθηκαν μια σειρά δράσεων:

  • Το Φεστιβάλ δημιουργεί ένα εκπαιδευτικό hub για Έλληνες σκηνοθέτες που βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασης από τη μικρού μήκους στη μεγάλου μήκους ταινία.
  • Δύο νέα χρηματικά βραβεία παρουσιάζονται αποκλειστικά για ελληνικά projects στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αγοράς Crossroads και Works in Progress.
  • Αυξάνεται το ποσοστό των ελληνικών projects που θα επιλέγονται για τα προγράμματα της Αγοράς.
  • Δημιουργείται Agora Lab για ελληνικά projects που έχουν ήδη πραγματοποιήσει γυρίσματα. Πρόκειται για ένα εργαστήριο ανάπτυξης, στο οποίο κινηματογραφιστές διεθνούς φήμης προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε Έλληνες σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ.
  • Συνεχίζεται το Meet the Future, η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ  που στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο νέους επαγγελματίες από διαφορετικές ειδικότητες του κινηματογράφου. Φέτος, θα μας συστήσει ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας από την Ελλάδα.
  • Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International επιστρέφει στο 61ο Φεστιβάλ και από φέτος θα είναι ανοιχτό σε περισσότερους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογράφου.
  • Ενισχύεται η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Εκτός από την προβολή των βραβευμένων ταινιών, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα παρέχει στους νέους σκηνοθέτες τη διασύνδεση με κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

Το Φεστιβάλ παράλληλα επεξεργάζεται τον σχεδιασμό μιας πρωτοποριακής, διαδραστικής και δυναμικής πλατφόρμας για την προώθηση, την διάδοση, την διάσωση και την αρχειοθέτηση του ελληνικού κινηματογράφου στην Ελλάδα και διεθνώς. Πρόκειται για ένα παλαιότερο σχέδιο του Φεστιβάλ που είχε τίτλο εργασίας Octopus Films. Οι παρούσες συνθήκες καθιστούν επιτακτική και αναγκαία την ολοκλήρωσή του. 

Από την Τρίτη 16 Ιουνίου ξεκίνησε η υποβολή υποψήφιων ταινιών για το διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ, και η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κατάθεση κινηματογραφικών σχεδίων στην Αγορά, το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Creative Europe – MEDIA. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην σελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: www.filmfestival.gr.

Μοίρασε το άρθρο!