Στον Τσαβούσογλου ο Έλληνας πρέσβης για Barbaros και 12 μίλια

Έντονη είναι η αντίδραση της Τουρκίας μετά την αποκάλυψη του Νίκου Κοτζιά ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε τμηματική επέκταση των χωρικών της υδάτων, αρχικά στη δυτική πλευρά της χώρας, από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, με την Άγκυρα να καλεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον Έλληνα πρέσβη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση», δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ξεκαθάρισε:

«Όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια απόφαση».

Τόσο το πρακτορείο Ανατολή, όσο και το Reuters που επικαλείται το CNN Turk μεταδίδουν ότι ο Μ. Τσαβούσογλου κάλεσε στο υπ. Εξωτερικών τον Έλληνα πρέσβη την Παρασκευή μετά το περιστατικό με το ερευνητικό Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους της κλήσης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». 

«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών… Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου. 

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση» δήλωσε. 

Μοίρασε το άρθρο!