Στον τελικό ο ΠΑΟΚ, ιστορική ανατροπή με 4-0

pelkas12500211

Με κορυφαίο τον Μπίσεσβαρ, ο ΠΑΟΚ ήταν σαρωτικός στο δεύτερο ημίχρονο, νίκησε με 4-0 με τον Παναθηναϊκό, ανέτρεψε το 2-0 του πρώτο αγώνα και προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου.

Ο Παναθηναϊκός είχε τις ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ο ΠΑΟΚ τιμώρησε

την αστοχία του και έφτασε σε ανατροπή με ένα σαρωτικό 4-0. Με δέκα παίκτες ο Παναθηναϊκός μετά την αποβολή του Χουλτ στο 72′, άλλαξε το ματς ο Μπίσεσβαρ που μπήκε στο ημίχρονο.

Ο Βλάνταν Ίβιτς δεν άλλαξε το 4-2-3-1 του πρώτου αγώνα. Ο Τσίμιροτ (του οποίου η απουσία στη Λεωφόρο είχε συζητηθεί) πήρε τη θέση του Κάνιας, ο Πέλκας προτιμήθηκε αντί του Ενρίκε, που ήταν μάλλον φλύαρος στον πρώτο ημιτελικό, ενώ η μεγάλη είδηση ήταν φυσικά η παρουσία του Πρίγιοβιτς στην κορυφή της επίθεση.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έμεινε αναμενόμενα πιστός στο 4-4-2 και στα πρόσωπα που το έχουν υπηρετήσει πετυχημένα και σωστά. Μοναδική αλλαγή, η αναγκαστική: ο Ζέκα εκτός με τραυματισμό και παρτενέρ στο πλευρό του Κουρμπέλη ξεκίνησε ο Νούνο Ρέις, με τον Λουντ να μένει στον πάγκο.

Γήπεδο: Τούμπας

Διαιτητής: Κύζας (Δράμας)

Βοηθοί: Χασάν (Ξάνθης), Γκάγκας (Λάρισας)

Επιπρόσθετοι βοηθοί: Καλογερόπουλος (Αθηνών), Στυλιαράς (Αιτ/νίας)

4ος: Θάνος (Γρεβενών)

 

Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήκος, Κουλιμπαλί, Κουτρουμπής, Μολέντο, Χουλτ, Κουρμπέλης, Ρέις, Βιγιαφάνιες (88′ Χατζηγιοβάννης), Εμποκού (66′ Μολίνς), Κλωναρίδης (77′ Λουντ), Μπεργκ.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Μαλεζάς, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Σάχοβ (79′ Κάνιας), Ουάρντα (46′ Μπίσεσβαρ), Πέλκας, Κάμπος (59′ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

Γκολ: 14′ Πέλκας, 48′ Μάτος 73′ Σάχοφ, 83′ Πρίγιοβιτς /

Κίτρινες: 37′ Μάτος / 39′ Ουάρντα, 88′ Βιγιαφάνιες

Κόκκινες: 72′ Χουλτ

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Η ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ ΧΑΛΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ο Παναθηναϊκός προφανώς και ήθελε να περιμένει χαμηλά τον ΠΑΟΚ, με τις δύο τετράδες του κοντά. Παρόλα αυτά, οι παίκτες του Ουζουνίδη πίεζαν ψηλά τον ΠΑΟΚ, όταν ο Δικέφαλος ήθελε να ξεκινήσει τις επιθέσεις του από πίσω. Μόλις στο 5′ ο Κρέσπο δεν χειρίστηκε σωστά την μπάλα στην πίεση που του άσκησε ο Μπεργκ. ο Βιγιαφάνιες έγινε κάτοχος και τροφοδότησε τον Κλωναρίδη, που όμως έπεσε πολύ εύκολα και ηθελημένα μόλις ένοιωσε το χέρι του Βαρέλα πάνω του. Ο Κύζας σωστά άφησε τη φάση να συνεχιστεί και στο ίδιο λεπτό Βιγιαφάνιες και Κουρμπέλης “ζέσταναν” τον Γλύκο με μακρινά σουτ.

Ο Δικέφαλος μπορεί να έβγαλε το πρώτο ημίχρονο χωρίς άλλο λάθος σε πίεση, αλλά αυτή η φάση ήταν αρκετή για να “τρομοκρατήσει” τους παίκτες του, που πλέον δεν προσπαθούσαν να βγάλουν την ομάδα μπροστά απ’την άμυνα, αλλά “γέμιζαν” από χαμηλά με μακρινές μπαλιές.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΦΑΟΥΛ Ο ΠΕΛΚΑΣ

Ο ΠΑΟΚ θα ήθελε πολύ ένα γρήγορο γκολ και το βρήκε με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί να φτιάξει ευκαιρίες. Στο 15′ ο Πρίγιοβιτς κέρδισε φάουλ απ’τον Μολέδο εκτός περιοχής και ο Πέλκας έπεισε τους συμπαίκτες του να του εμπιστευτούν την εκτέλεση.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα όλοι τον κυνηγούσαν όταν ο 23χρονος έτρεχε προς το κόρνερ για να πανηγυρίσει την υπέροχη εκτέλεση που έκανε το 1-0 και σήκωσε την Τούμπα στο πόδι.

ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ: ΑΨΟΓΟΣ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΟΣ

Όλο το πρώτο ημίχρονο είχε πρωταγωνιστή τον Κλωναρίδη. Ο ρόλος του στο 4-4-2 του Ουζουνίδη δεν είναι απλώς να παίζει ως παρτενέρ του Μπεργκ, αλλά στην ουσία να κινείται πιο ψηλά απ’τον Σουηδό: ο Μπεργκ κατεβαίνει χαμηλά για να υποδεχθεί με πλάτη (και να τραβήξει στόπερ μαζί του) και ο Κλωναρίδης κινείται χωρίς μπάλα στην περιοχή ως φορ, κάτι πχ που φάνηκε εμφατικά στο ντέρμπι των αιωνίων στη Λεωφόρο.

Ο Κλωναρίδης υπηρέτησε άψογα τον ρόλο του χωρίς μπάλα, αλλά τα έκανε μούσκεμα με αυτήν. Έπεσε εύκολα και δεύτερη φορά στην περιοχή (στο 29′ μετά από κάθετη του Βιγιαφάνιες και μαρκάρισμα του Κρέσπο), δεν είχε σωστές επιλογές παρότι έβγαινε διαρκώς μόνος του και στο 36′ έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ είχε κόρνερ και ο Βιγιαφάνιες υποδέχθηκε την απομάκρυνση λίγο κάτω απ’τη σέντρα. Ο Αργεντινός “χόρεψε” τους αντιπάλους του, έκανε μέτρα με την μπάλα και την κατάλληλη στιγμή, άνοιξε στον Κλωναρίδη που έφυγε μόνος του, αλλά είδε το πλασέ του να φεύγει έξω απ’το αριστερό δοκάρι του Γλύκου.

Καθόλου τυχαία και η καλύτερη στιγμή για τον ΠΑΟΚ ήρθε από αντεπίθεση, όταν στο 29′ ο Κάμπος έτρεξε το γήπεδο μετά από επίθεση του Παναθηναϊκού, άλλαξε με τον Πέλκα, αλλά πλάσαρε άουτ με το αριστερό. Ο Δικέφαλος μπορεί να ήθελε περισσότερο τα γκολ για να πετύχει την ανατροπή, αλλά στα πρώτα 45′ ήταν εμφανές πως ο Παναθηναϊκός μπορεί πιο εύκολα να βρει τελικές προσπάθειες και καλές στιγμές. Ο Ίβιτς κάτι έπρεπε να αλλάξει και στο 46′ κράτησε τον αρνητικό Ουάρντα στα αποδυτήρια και έβαλε τον Μπίσεσβαρ στη θέση του.

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ, 2-0 Ο ΜΑΤΟΣ

Ο Ολλανδός τον δικαίωσε αμέσως. Στο 48′ ο Πέλκας εκτέλεσε το φάουλ που κέρδισε ο ίδιος απ’τον Κουλιμπαλί και θέλησε να αιφνιδιάσει τον Γλύκο από το πλάι της περιοχής. Η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι και βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι, όμως απ’την απομάκρυνση ο Μπίσεσβαρ έφερε την μπάλα στο αριστερό και σέντραρε πολύ ωραία στην περιοχή. Ο Μάτος είχε καλύτερη θέση απ’τον Κουλιμπαλί, εκτέλεσε εν στάσει τον Βλαχοδήμο και με εκπληκτική κεφαλιά έστειλε την μπάλα χαμηλό στο πλαϊνό δίχτυ.

Ο ΠΑΟΚ είχε σταθεί τυχερός που δεν είχε δεχθεί την ισοφάρισε και μόλις στο 48′ κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου ημιτελικού.

ΦΩΤΙΑ Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Και στο 60′ ξεκίνησε το ντόμινο που έφερε τον ΠΑΟΚ στο θρίαμβο και στο 4-0 και τον Παναθηναϊκό στην απόλυτη κατάρρευση. Στο 66′ ο Εμποκού αποχώρησε τραυματίας, ο Μολίνς μπήκε στη θέση του και πήρε το ρόλο του Κλωναρίδη, με τον . Στο 69′ ο Πρίγιοβιτς (από θέση οφσάιντ) έκανε προβολή και ο Γλύκος του είπε όχι, αλλά φαινόταν πως ο Παναθηναϊκός είχε καθοδική πορεία στο ματς και ο ΠΑΟΚ ανέβαινε. Στο 72′ ο Χουλτ δεν συγκράτησε τα νεύρα που είχε με τον Μάτος από προηγούμενη αψιμαχία, τον έσπρωξε από πίσω και έδωσε το δικαίωμα στον Κύζα να τον αποβάλλει με 2η κίτρινη.

Τρία λεπτά αργότερα ο Σάχοφ ήταν μόνος του εκτός περιοχής για να πάρει την απομάκρυνση της άμυνας και να εκτελέσει με τη μία. Η μπάλα δεν πήγε στη γωνία, ο Βλαχοδήμος είχε πολύ καθυστερημένη αντίδραση και τη δικαιολογία πως ο Κουτρουμπής του εμπόδισε το οπτικό πεδίο.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΜΠΕΡΓΚ, ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Ο ΠΑΟΚ είχε πλέον σκορ πρόκρισης και αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά η ισορροπία ήταν εύθραυστη. Οι καρδιές σταμάτησαν στην Τούμπα στο 80′, όταν από γέμισμα του Κουτρουμπή, ο Μολέδο πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Μπεργκ τη δεύτερη και ο Γλύκος εκτινάχθηκε για να αποκρούσει, για να δει την μπάλα να του κάνει το χατήρι και να περνάει λίγο έξω.

Ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος να κυνηγήσει γκολ με παίκτη λιγότερο, οι χώροι για τον ΠΑΟΚ ήταν πλέον μεγαλύτεροι. Στο 82′ ο Μπίσεσβαρ άνοιξε στον Τσίμιροτ, ήταν εκεί στην επιστροφή, αλλά είδε δύο σωτήριες επεμβάσεις από Λουντ και Βιγιαφάνιες να του στερούν το 4-0. Ένα λεπτό αργότερα όμως, ο Ολλανδός ήταν στο ρόλο της δημιουργίας.

Ο Μπίσεσβαρ έβαλε στην πλάτη του τον κουρασμένο Κουρμπέλη, πέρασε τον Κουτρουμπή σαν να μην υπήρχε μέσα στην περιοχή και “τάισε” τον Πρίγιοβιτς που δεν έκανε λάθος από κοντά. 4-0, ιστορική ανατροπή και ο ΠΑΟΚ στον τελικό.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αυτή στο 90′. Ο Καρντόσο βρήκε την πλέον κατάλληλη φάση για να γίνει ήρωας, ο Χάρα του 2017. Τελικά όταν μια σεζόν σου πάει άσχημα, μπορεί να πάει έτσι μέχρι τέλους. Με γκολ ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε μια τεράστια πρόκριση και θα “τιμωρούσε” την εμφάνιση της ΑΕΚ, αλλά η μπάλα βρήκε στο δοκάρι.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Δεν έκανε μεγάλο λάθος ο Κύζας, ενώ οι επόπτες του έχασαν μόνο ένα οφσάιντ. Μάλλον δικαιολογημένα τα παράπονα των φιλοξενούμενων όσον αφορά το σκληρό παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Πέλκας μπορεί να αισθάνεται αδικημένος, αλλά ο τίτλος πάει στον Μπίσεσβαρ. Ο Ολλανδός ήρθε απ’τον πάγκο, είχε δύο ασίστ και άλλαξε εντελώς την εικόνα του ΠΑΟΚ.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο Πέλκας. Ο μικρός άνοιξε το σκορ με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ, αλλά τον παρέσυσε η κακή εικόνα του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη ήταν διαρκώς καλύτερος, είχε δοκάρι και φάνηκε στο ματς.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο Κλωναρίδης. Όλοι μπορούν να χάσουν ευκαιρίες, όλοι μπορούν να έχουν λανθασμένες επιλογές. Αυτό που χτύπησε άσχημα απ’τον Κλωναρίδη ήταν η διάθεσή του να πέφτει στο χορτάρι σε κάθε ευκαιρία. Δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο προσπάθησε να πάρει πέναλτι, ενώ στο 19′ επιχείρησε να αποβάλλει τον Ουάρντα, όταν προσποιήθηκε πως δέχθηκε κουτουλιά.

Photo credits: EUROKINISSI

πηγή sport24

Μοίρασε το άρθρο!