Σοκ και δέος στον τουρισμό: Απειλούνται 174 εκατ.θέσεις παγκοσμίως

Eάν οι σκληροί περιορισμοί στις διασυνοριακές μετακινήσεις παραμείνουν ως έχουν, τότε πάνω από το 50% της απασχόλησης θα απολεσθεί, λέει το WTTC.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ακόμα μια φορά ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων σε διεθνή κλίμακα, ο οποίος προειδοποιεί ότι επίκεινται μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα της μειωμένης ζήτησης και των ασφαλών μετακινήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC), την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times, εάν οι σκληροί περιορισμοί στις διεθνείς διασυνοριακές μετακινήσεις παραμείνουν ως έχουν, τότε πάνω από το 50% της συναφούς με τα ταξίδια απασχόλησης θα απολεσθεί. Ειδικότερα, το Συμβούλιο έκανε λόγο για μείωση κατά 174 εκατομμύρια των θέσεων εργασίας εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις μετακινήσεις και δεν παύσουν οι καραντίνες που επιβάλλονται σε επιβάτες προερχόμενους από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα ανακόψει και τη συνεισφορά του κλάδου στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οπερ σημαίνει πως εάν συγκριθεί με τη συμβολή του στο διεθνές ΑΕΠ το 2019, η φετινή θα είναι κατά 53% μικρότερη. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου τον Ιούνιο, όταν προέβλεπε πως θα υπήρχε δραματική απώλεια 197 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κλάδο, σήμερα τα στοιχεία που παρουσιάζει δείχνουν ελαφρά βελτίωση. Επίσης, υπογράμμισε πως υπάρχουν και ευνοϊκές ειδήσεις. Η ισχυρή ανάκαμψη σε αγορές όπως η Κίνα προκάλεσε θετική αλλαγή, όπως τόνισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι σε αυτή βοήθησε το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης επαφών» της χώρας. «Βάσει των τελευταίων στοιχείων μας, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πόσο σοβαρός είναι ο μακροπρόθεσμος αρνητικός αντίκτυπος που καλείται να αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος τομέας ταξιδίων και τουρισμού εάν δεν συνεργαστούμε για να αρχίσουμε αμέσως τα διεθνή ταξίδια», δήλωσε η Γκλόρια Γκεβάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.

Αξίζει, εν κατακλείδι, να επισημανθεί πως πριν από δύο εβδομάδες μέλη του WTTC συναντήθηκαν με υπουργούς Τουρισμού των χωρών-μελών της «Ομάδας των Είκοσι» (G20) καθώς και με περίπου 45 διευθυντικά στελέχη ομίλων του κλάδου στη Σαουδική Αραβία, μεταδίδει το kathimerini.gr.

Στο επίκεντρο των επαφών και των συζητήσεων ήταν η κατάρτιση συντονισμένων προγραμμάτων διεξαγωγής τεστ, αλλά και ο τερματισμός του καθεστώτος καραντίνας, ώστε να διασωθεί ο τομέας τουρισμού και ταξιδίων, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

 

Μοίρασε το άρθρο!