Σε τροχιά εκκίνησης το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) του Δήμου Ωραιοκάστρου

Σε τροχιά εκκίνησης περνά η δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) του Δήμου Ωραιοκάστρου. Την Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η επίσημη συνάντηση που σηματοδοτεί την εκκίνηση των εργασιών της εγκεκριμένης Πράξης με τίτλο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ωραιοκάστρου», με σκοπό τον συντονισμό των εταίρων του έργου, το σχεδιασμό και προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, η γενική γραμματέας του Δήμου, Αναστασία Σισμανίδου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, το στέλεχος του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και υπεύθυνος του έργου, Αναστάσιος Τσελίκογλου, οι ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Στέλλα Ζούντσα και Αλέξανδρος Αλεξίου, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της ομάδας έργου, Ευάγγελος Κανταρτζής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου, Βασίλης Ιακωβίδης και στελέχη της εταιρείας LEVER A.E., που έχει το ρόλο του Συμβούλου Υλοποίησης της Πράξης.

Η συνάντηση είχε στόχο την εξοικείωση των μελών της ομάδας έργου του Συμβούλου και των Δικαιούχων της Πράξης με τις απαιτήσεις του έργου και τους επιμέρους στόχους του, καθώς και την οργάνωση του τρόπου και του χρόνου υλοποίησης των διαφόρων δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης καταγράφηκαν οι δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του Covid-19, αλλά και οι κίνδυνοι που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις και χρονοδιαγράμματα, σε σχέση με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την ύπαρξη άριστης συνεργασίας μεταξύ τους και δεσμεύτηκαν για την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου. Επισημάνθηκε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες του έργου και να κινηθούν οι διαδικασίες για να περάσει στη φάση της κατασκευής. Το έργο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο του 2022.

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ωραιοκάστρου» ανέρχεται σε 1.769.101,94 ευρώ, και περιλαμβάνει δράσεις σχετικές με:

        • Την ανάπλαση του δημοσίου χώρου στο ιστορικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο της πόλης του Ωραιοκάστρου. Ειδικότερα η περιοχή εφαρμογής περιλαμβάνει τους πιο εμπορικούς και κεντρικούς δρόμους της πόλης που είναι η Λεωφόρος Δημοκρατίας και η οδός Κομνηνών. Αποτελεί μέρος του εμπορικού κέντρου της πόλης, το οποίο ορίζεται από τις οδούς Λεωφ. Δημοκρατίας, Μεγ. Αλεξάνδρου, Αλ. Υψηλάντη και Καποδίστρια, και εσωκλείεται από τις οδούς 25ης Μαρτίου, Ρήγα Φεραίου, Θεσσαλονίκης, Μερκούρη, Ανεξαρτησίας, Μ. Αλεξάνδρου, Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως.

  • Την εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης πόλης», όπως σύστημα έξυπνης στάθμευσης, έξυπνα παγκάκια, σύστημα μέτρησης περιβαλλοντικών δεικτών και η δωρεάν παροχή wifi στην περιοχή παρέμβασης.

  • Παρεμβάσεις στις όψεις συμμετεχόντων καταστημάτων, με σκοπό τη αναβάθμιση και αισθητική τους ενοποίηση.

Η Πράξη υλοποιείται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία τον Εμπορικό Σύλλογο Ωραιοκάστρου και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΕΤΠΑ.

«Θέτουμε σε τροχιά εκκίνησης την δημιουργία του Open Mall στο Ωραιόκαστρο με στόχο την ενίσχυση και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην εμπορική περιοχή του τόπου μας. Μέσα από αυτό το έργο θέλουμε να προωθήσουμε την τοπική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσουμε στο Ωραιόκαστρο μία ισχυρή αγορά που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους όλου του Δήμου μας. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 είναι εμφανείς στην ελληνική κοινωνία προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο που διαθέτουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομική δραστηριότητα στον τόπο μας και στηρίζουμε έμπρακτα τις εμπορικές επιχειρήσεις», σημείωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου, Βασίλης Ιακωβίδης, δήλωσε ότι η θέση του, όσον αφορά τις παρεμβάσεις, είναι από την αρχή σταθερή και ξεκάθαρη «η μονοδρόμηση της οδού Λ. Δημοκρατίας και η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων αποτελούν καίρια θέματα για την ομαλή και ασφαλή συνύπαρξη πεζών και οχημάτων. Η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης με την αγορά οικοπέδου και τη διαμόρφωσή του σε παρκινγκ, αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό γεγονός. Η δημιουργία παρκινγκ σε καίριο σημείο της αγοράς του Ωραιοκάστρου είναι ένα έργο ζωής με όραμα για τον τόπο μας».

Μοίρασε το άρθρο!