Σε ποιες περιπτώσεις η εφορία επιβάλλει “τσουχτερά” πρόστιμα

Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων, μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι παραβάσεις που επισύρουν πρόστιμα από τους ελεγκτές.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις για τις οποίες προβλέπεται πρόστιμο είναι οι εξής:

1. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.

2. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση.

3. Δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου.

4. Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων.

5. Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου.

6. Δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του.

8. Δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του.

9. Παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.

10. Εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.

11. Εκδίδει δελτία και αποδείξεις από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών – Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης.

Δεν επισύρει τέλος πρόστιμο η απώλεια βιβλίου ή φορολογικού στοιχείου του το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ

Με απόφασή της η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, της ΑΑΔΕ αποσαφηνίζει επίσης, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα ο φορολογούμενος οφείλει να φυλάσσει τα λογιστικά του αρχεία. Όπως σημειώνει, το σύνολο των τηρούμενων λογιστικών αρχείων διαφυλάσσεται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από: α) πέντε έτη από τη λήξη της περιόδου και β) τον χρόνο που ορίζεται από άλλη νομοθεσία.

Ανάλογα με το φορολογικό έτος που αυτά αφορούν, καθορίζεται και ο χρόνος διαφύλαξής τους. Συνεπώς, τόσο τα χρησιμοποιηθέντα στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν τις συναλλαγές, όσο και τα χρησιμοποιηθέντα βιβλία, στα οποία απεικονίζονται οι συναλλαγές, πρέπει να διαφυλάσσονται στον οριζόμενο χρόνο, προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος και η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Η μη συμμόρφωση του φορολογούμενου με τις παραπάνω διατάξεις, δηλαδή η μη διαφύλαξη των χρησιμοποιηθέντων βιβλίων και στοιχείων στον χρόνο που ορίζουν οι διατάξεις αυτές, συνιστά παράβαση, η οποία και επισύρει πρόστιμο 2.500 ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Μοίρασε το άρθρο!