Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η τουρκική λίρα

Η λίρα, που είναι ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έκανε βουτιά σε χαμηλά επίπεδα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, πιεζόμενη από τις μαζικές πωλήσεις του ρωσικού ρουβλιού, του νομίσματος ενός μεγάλου εμπορικού εταίρου της.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,1550 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας υποτίμηση 8,5% φέτος, και στο χαμηλό ρεκόρ των 5,1435 λιρών ανά ευρώ.

Αντί να προχωρήσει σε δραστική αύξηση των επιτοκίων για να στηρίξει το νόμισμα, η ηγεσία της Τουρκίας ανακοινώνει νέο επενδυτικό πακέτο μέτρων 34 δισ. δολ., προκειμένου να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούσαμε να δώσουμε ώθηση στις επενδύσεις χωρίς να μειώσουμε τα επιτόκια». Πρόκειται για πάγια τακτική του Τούρκου προέδρου, που εναντιώνεται μονίμως στην αύξηση των επιτοκίων, για να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως η αύξηση 7,4% που σημείωσε το τουρκικό ΑΕΠ το 2017.

Μικρή ήταν η επίπτωση από τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο παρακολουθείται στενά, τα οποία έδειξαν ένα έλλειμμα ύψους 4,152 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο έναντι 7,039 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Ωστόσο, το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους (2,556 δισ. δολάρια) και ένας αναλυτής δήλωσε ότι αυτό επιβεβαίωσε την αδυναμία της Τουρκίας στο μέτωπο του ισοζυγίου πληρωμών. «(Αυτό) υπογραμμίζει τις δυσκολίες για τη CBRT (την τουρκική κεντρική τράπεζα) στη διαχείριση της λίρας.

Η επόμενη συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική θα είναι στις 25 Απριλίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα πριν από τη νέα πτώση της τουρκικής λίρας, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του επενδυτικού πακέτου της ύψους 34 δισ. δολαρίων. Προβλέπει κίνητρα σε 19 επιχειρήσεις της χώρας για να συμμετάσχουν σε 23 επενδυτικά σχέδια. Από αυτά, η κυβέρνηση Ερντογάν ευελπιστεί ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 35.000 νέες θέσεις εργασίας και έμμεσα άλλες 134.000 θέσεις.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η επιχείρηση που θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη επένδυση είναι η Vestel, η οποία θα τοποθετήσει 28,4 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 7 δισ. δολαρίων, σε σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Αναμένεται να δημιουργήσει 6.240 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σημαντικές επενδύσεις θα υλοποιήσουν οι εταιρείες SASA για 5.000, η Alvi Medica για 4.000 και η TUSAS που θα ανοίξει 3.200 νέες θέσεις εργασίας.

————————————————————————————

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοίρασε το άρθρο!