Σβήνουν φώτα οι δήμοι για το χειμώνα – Υπερδιπλάσιο το κόστος στη Θεσσαλονίκη

Τα όπλα που έχουν στην φαρέτρα τους οι Δήμοι για την εξοικονόμηση ενέργειας

Την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι δήμοι της χώρας προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα και δηλώνουν – στην πλειοψηφία τους – ανέτοιμοι, καθώς οι προϋπολογισμοί τους, οι οποίοι άλλωστε συντάχθηκαν το περασμένο έτος, δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις έκτακτες συνθήκες που πρόκειται να επικρατήσουν τους επόμενους μήνες.

Όσοι, ωστόσο, δήμοι είχαν αναπτύξει μια πιο οικολογική και λιγότερο ενεργοβόρα κουλτούρα – πολύ πριν την ενεργειακή κρίση – δείχνουν τώρα τον δρόμο και στους υπόλοιπους με μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία, όπως είναι: 

  • η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων 
  • η αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED, και
  • η μείωση του διακοσμητικού φωτισμού για κάποιες ώρες σε ορισμένα μνημεία.

Υπερδιπλάσιο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στη Θεσσαλονίκη 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τεράστιου κόστους που καλούνται να κάλυψουν οι δήμοι, όπως σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «τα Νέα», είναι η Θεσσαλονίκη: Φέτος το μηνιαίο κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί κι έχει εκτιναχθεί σε 800.000 ευρώ ( όταν το 2021 ήταν της τάξης των 385.000 ευρώ).

Με τα σημερινά δεδομένα, αν δηλαδή δεν υπάρξουν και νέες επιβαρύνσεις, το πρόσθετο κόστος για το 2022 θα υπερβεί τα 4 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την εξοικονόμηση 10 εκατ. KWH

Πολύ πριν την ενεργειακή κρίση ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας είχε εκπονήσει σχέδιο για την αντικατάσταση των περίπου 46.000 φωτιστικών του με φωτιστικά με λαμπτήρες LED, προκειμένουν να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 60%.

Ο δήμος έχει ξεκινήσει παράλληλα και προχωρά πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτηρίων με πόρους του ΕΣΠΑ.

Στοχευμένες δράσεις από τον δήμο Χανίων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμος Χανίων, με λαμπτήρες LED στο σύνολο του δημοτικού φωτισμού, ενώ από το 2019 «τρέχει» πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, ενώ από το 2020 λειτουργεί και το Δημοτικό Πρατήριο Καυσίμων, με σκοπό την ενιαία διαχείριση καυσίμων στα δημοτικά αυτοκίνητα – δράση που έχει ήδη μειώσει κατά 15% το κόστος.

«Κλιματικά ουδέτερη πόλη» η Ιωάννινα – Δράσεις σε Τρίκαλα και Πάτρα

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, η πόλη είναι ανάμεσα στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις που έχει επιλέξει η ΕΕ, λόγω στοχευμένων δράσεων για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός της.

Μάλιστα, ήδη έχουν οριστεί οι ενεργειακά υπεύθυνοι λόγων των κτηριακών υποδομών του δήμου,  προκειμένου να παρακολουθείται συστηματικά η κατανάλωση της ενέργειας και να ληφθούν και όλα τα απαραίτητα νέα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο δήμος της Πάτρας προχωρά αυτό το διάστημα στην αντικατάσταση 2.500 λαμπτήρων, ενώ στα Τρίκαλα ο δήμος μειώνει την λειτουργία του διακοσμητικού φωτισμού εώς τις 2 τα εξημέρωματα.

Πηγή: dikaiologitika

Μοίρασε το άρθρο!