Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές των ενοικίων στα καταστήματα

Η πορεία των ενοικίων σε Αθήνα, Πειραιά, Κηφισιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη – Ποιες αλυσίδες άνοιξαν ή ανοίγουν νέα καταστήματα

Την ώρα που τα ενοίκια των κατοικιών χτυπάνε «κόκκινο», τα καταστήματα στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αναπληρώσουν τις απώλειες της πανδημίας. 

Ωστόσο, η ζήτηση για ενοικίαση εμπορικών καταστημάτων στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες ουδόλως έχει υποχωρήσει, με νέα συμβόλαια μίσθωσης να υπογράφονται έστω κι αν οι συνθήκες και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον παραμένουν δύσκολες.

Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τα μισθώματα των καταστημάτων «πρώτης γραμμής» στην Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα κινούνται κοντά στα μεγέθη του 2019 αλλά ακόμη είναι ελαφρώς χαμηλότερα.

Παρότι στη μεγαλύτερη «βιτρίνα» της χώρας, την Ερμού, στη Γλυφάδα και στον εμπορικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή, οι τιμές των ενοικίων των καταστημάτων σημειώνουν άνοδο έναντι του 2021 εξακολουθούν να υπολείπονται συγκριτικά με τις επιδόσεις που είχαν καταγράψει πριν την πανδημία.

Από την άλλη, στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους στο Κολωνάκι, στην Κηφισιά και στον Πειραιά δεν υπήρξαν αλλαγές έναντι του 2021, με τις τιμές των ενοικίων να παραμένουν σταθερές.

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές των ενοικίων

Συγκεκριμένα, η μίσθωση ενός καταστήματος σε καλή θέση στην οδό Ερμού κοστίζει σήμερα περί τα 275 ευρώ/τ.μ./μηνιαίως από 260 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο και 285 ευρώ/τ.μ. που ήταν το 2019.

Αντίστοιχα, στην Κηφισιά το μηνιαίο κόστος διαμορφώνεται σε 110 ευρώ/τ.μ. και στη Γλυφάδα σε 140 ευρώ/τ.μ. από 130 ευρώ/τ.μ. ένα χρόνο πριν. Στο Κολωνάκι οι τιμές ενοικίασης αγγίζουν τα 95 ευρώ/τ.μ. όσο και πριν από ένα χρόνο.

Η πορεία των τιμών των ενοικίων για τα καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες έχει καταγραφεί στην τελευταία τριμηνία έρευνα της Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield. 

Όπως αναφέρεται, η γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα και οι προοπτικές της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ποιες αλυσίδες άνοιξαν νέα καταστήματα

Με βάση τα στοιχεία έρευνας, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ο υψηλός δυναμισμός που καταγράφηκε το 2021 διατηρήθηκε στις περισσότερες από τις προνομιακές αγορές με αρκετές νέες συμφωνίες μίσθωσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένα νέο κατάστημα Public στον Γέρακα, τα νέα καταστήματα Alexander & Jacob και της σχεδιάστριας Diane Von Furstenberg στη Γλυφάδα, το κατάστημα – ναυαρχίδα της Molton Brown στην Κηφισιά, τα νέα καταστήματα της Cosmos Sport και της LC Wakiki στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Adidas άνοιξε ένα νέο κατάστημα 844 τ.μ. στην Ερμού.

Επιπλέον ένα νέο κατάστημα Funky Budha άνοιξε στον Πύργο και ένα M&S στην Καλαμάτα

Την ίδια ώρα στη Μύκονο πραγματοποιήθηκαν πολλά νέα ανοίγματα, καθώς καταστήματα στο νησί των ανέμων απόκτησαν οι Sephora, Body shop, Louis Vuitton, Lowe, Havaianas κ.ά.

Τέλος, νέες διεθνείς μάρκες σχεδιάζουν να εισέλθουν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των πολωνικών Pepco, LPP/Sinsay και της τουρκικής Vakko.

Πηγή ΟΤ

Μοίρασε το άρθρο!