Πύρινη κόλαση η Αυστραλία: Καίγεται έκταση ίση με την απόσταση Αθήνας – Λαμίας

Στο μεγαλύτερο εφιάλτη του πλανήτη εξελίσσονται οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται τέσσερις μήνες τώρα στην Αυστραλία.

Οι έως τώρα απώλειες σε δασικές και ημι-δασικές εκτάσεις καλύπτουν περίπου δύο Βέλγια, ή μία Ιρλανδία ή το ένα τρίτο της Ελλάδας! Σε βιοποικιλότητα, έχουν αφανιστεί περί τα 1,25 δισεκατομμύρια ζώα, κυρίως θηλαστικά, πουλιά και ερπετά (είναι η τελευταία εκτίμηση του World Wildlife Fund Australia, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα βατράχια, τα έντομα και τα άλλα ασπόνδυλα).

LU Ⓥ?@Luana84473134
 
 

Rae Harvey had spent 16 years at the Wild2Free sanctuary in . Seeing everything shattered, few survivors and some kangaroos burned, could not hold back the crying.
Everything was collapsed and of the 100 animals that he took care of, only 22 were left alive.?

 

Ενσωματωμένο βίντεο

 Όσο για τις συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα του νερού και το κλίμα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανούν. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπολογίζονται…

«Ακούμε μία καμπάνα! Η Αυστραλία είναι το show room της κλιματικής αλλαγής. Το πρώτο θύμα μιας επερχόμενης πλημμυρίδας κλιματικών φαινομένων, που αύριο θα χτυπήσει στην Αμερική, την Κίνα, την Αφρική, την Ευρώπη… ‘Αγνωστο πού. Αλλά μιλάμε για την αρχή» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον τραυματισμένο τόπο των Αβοριγίνων, όπου ερευνά προηγμένα κλιματολογικά μοντέλα, ο καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, επισκέπτης καθηγητής της Σχολής Θετικών και Κοινωνικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ματθαίος Σανταμούρης, συμπληρώνοντας τη ζοφερή δήλωση του συναδέρφου του της Χερσαίας Οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Κρίστοφερ Ντίκμαν: «Η Αυστραλία υφίσταται συνήθως πρώτη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι φωτιές θα μπορούσαν να είναι η προεπισκόπηση του τι πρόκειται να συμβεί παγκοσμίως…».

RT

@RT_com

 
 

One billion animals & birds have died in ’s bushfires so far

 

Ενσωματωμένο βίντεο

  

 «Η ανώτατη θερμοκρασία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια της ξηρασίας στο κέντρο του Σίδνεϊ είναι 48,7 βαθμοί Κελσίου, ενώ τους 54 βαθμούς δείχνει το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές της ενδοχώρας. Κάθε χρόνο, η θερμοκρασία στην Αυστραλία αυξάνεται κατά μισό βαθμό! Η ενδοχώρα αποψιλώνεται από πληθυσμό. Υπολογίζουμε ότι η θερμοκρασία γύρω από τις καμένες εκτάσεις θα αυξηθεί κατά 2 με 2,5 βαθμούς. Σε λίγα χρόνια, αρκετές πόλεις θα γίνουν αβίωτες. Θα ερημώσουν. Είναι τουλάχιστον θλιβερό να καταγράφει κανείς τέτοιες εικόνες σε έναν άλλοτε παραδεισένιο τόπο, με τέτοια καταπληκτική βιοποικιλότητα. Θεωρώ δεδομένο ότι μετά το τέλος των πυρκαγιών, θα έχουμε αφανισμό αρκετών ειδών της αυστραλιανής πανίδας» τονίζει ο κ. Σανταμούρης.

Η Αυστραλία είναι μια αραιοκατοικημένη χώρα με μεγάλη έκταση. Οι κάτοικοι της νέας Νότιας Ουαλίας, που έχει πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές, πρόλαβαν να απομακρυνθούν σε περιοχές μακριά από την εμβέλεια των πύρινων γλωσσών και του καπνού. Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος για την υγεία, διαγράφεται μετά το τέλος της καταστροφής. Όταν καπνός και αιωρούμενα σωματίδια καταλήξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και πέσουν, ως βροχή, στη γη.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από μια τέτοια οικολογική καταστροφή συναγωνίζονται εκείνες από την υψηλή ρύπανση στην Κίνα και την Ινδία. Τα τοξικά αέρια, το διοξείδιο του άνθρακα, τα σωματίδια -προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες- θα αναζητούνται αύριο και στην Αυστραλία ως γενεσιουργά αίτια καρκινογενέσεων.

«Δεν θα μιλήσω για τις ήδη καμένες εκτάσεις, για τα σπίτια, για τους ανθρώπους και τα ζώα που χάθηκαν… Δεν θα μιλήσω καν για τον φόβο των ανθρώπων. Ξέρετε τι είναι να μη βλέπεις στα 50 μέτρα; Να μην μπορείς να αναπνεύσεις, να πιεις νερό, να μπεις σε μια καθημερινότητα που απαιτεί τα στοιχειώδη;» περιγράφει ο κ. Σανταμούρης και συνεχίζει: «Δυστυχώς, η συνέχεια θα είναι χειρότερη. Δηλαδή, οι μικρές εστίες του Σεπτεμβρίου, που θέριεψαν με την αυξημένη θερμοκρασία και την ξηρασία, συναντήθηκαν σε ένα μέτωπο, που εκτείνεται σε μία απόσταση από την Αθήνα ίσαμε τη Λαμία! Και μιλάμε για φλόγες ύψους 12 μέτρων! Αυτή η φωτιά δεν σβήνει, παρά μόνον με βροχή. Και σ΄ αυτή την περίπτωση, με τις τοξικές ουσίες και τα μικροσωματίδια που έχουν απελευθερωθεί στην ανώτερη στιβάδα της ατμόσφαιρας, η βροχή θα είναι όξινη. Θα ποτίσει τις λίμνες, τη θάλασσα, τα επιφανειακά νερά. Αυτά που θα πιούμε!».

Ο έλληνας πανεπιστημιακός σημειώνει πως δεν υπάρχει τρόπος για αναπλήρωση του χαμένου πλούτου της Αυστραλίας, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να αποκομίσουν κάτι από την καταστροφή… «Αυτά είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα, που δεν τα έχουμε συναντήσει στο παρελθόν. Ας αρχίσουμε τουλάχιστον μια προσπάθεια εντοπισμού των εργαλείων, που θα μας χρησιμεύσουν στο μέλλον. Γνωρίζουμε ότι εναέριες επιχειρήσεις ρίψης νερού είναι αναποτελεσματικές. Οι φλόγες είναι πολύ ψηλές κι έως ότου το νερό φτάσει κάτω εξατμίζεται. Χρειάζεται η επέμβαση αεροσκαφών ρίψης επιβραδυντικού υγρού, το οποίο όμως στην Αυστραλία των τεράστιων εκτάσεων, δεν είναι εύκολο να βρεθεί εγκαίρως. ‘Αρα, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης τροφοδοσίας αυτών των αεροσκαφών. Σημειώστε, ακόμη ότι σε αυτή τη χώρα, που δεν μπορεί να έχει βοήθεια από αέρος, ποσοστό 80% των δασοπυροσβεστών είναι εθελοντές. Να, άλλη μία σημαντική παράμετρος. Ο εθελοντισμός. Και όχι μόνο για την Αυστραλία».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοίρασε το άρθρο!