Πόσο ψηλοί είμαστε οι Έλληνες; Ψηλώνουμε πολύ γρήγορα!

Οι Ολλανδοί είναι οι ψηλότεροι άνδρες στον κόσμο ενώ οι Λετονές οι ψηλότερες γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα της NCD-RisC, ενός δικτύου επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Η έρευνα είχε στόχο να διαπιστώσει πόσο έχει αλλάξει το μέσο ύψος των ανθρώπων από τις αρχές του 20ου αιώνα και συμπεριέλαβε στοιχεία από το 1914 έως το 2014. Και στις δύο περιπτώσεις εξετάστηκε το ύψος των 18χρονων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες και οι λαοί της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, έχουν τη μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το 1914 . Συγκεκριμένα η Ελλάδα από τη θέση 118 ανέβηκε στην 27η μέσα σε έναν αιώνα. Αντίθετα, σε άλλες χώρες η διαφορά ήταν πολύ μικρή, όπως στο Βέλγιο, που βρέθηκε από την 31η θέση στην 21η.

Ποιο είναι όμως το ύψος των 18χρονων στην Ελλάδα σήμερα; Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ύψος για τις γυναίκες είναι 1,64 εκατοστά και για τους άνδρες 1,77.

Ψηλότεροι άνδρες στον κόσμο είναι οι Ολλανδοί με μέσο ύψος τα 1,82 εκατοστά και ψηλότερες γυναίκες οι Λετονές με μέσο ύψος τα 1,69 εκατοστά.

Την ίδια στιγμή, οι πιο κοντοί άνδρες εντοπίζονται στο Ανατολικό Τιμόρ με μέσο ύψος τα 159,8 εκατοστά και οι πιο κοντές γυναίκες στη Γουατεμάλα, με μέσο ύψος 149,4 εκατοστά.

Μοίρασε το άρθρο!