Πως η κακοποίηση μπορεί να γίνει αντιληπτή στα παιδιά μέσω ενός βιβλίου

Είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο, να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση. Για τη βία. Για τα όρια που πρέπει να θέτουν. Για το πώς θα προστατευτούν και πως θα βρουν το κουράγιο να μιλήσουν αν νιώσουν ότι έχουν δεχτεί μία ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από ένα βιβλίο. Υπάρχουν βιβλία που μιλούν για τη σκληρή πραγματικότητα της σεξουαλικής παρενόχλησης με τρόπο που δεν πληγώνει τα παιδιά.
Παρακάτω παρουσιάζονται βιβλία που έχουν ως θέμα τους την σεξουαλική παρενόχληση και μαθαίνουν στα παιδιά τρόπους προστασίας.

 Κίκο και το Χέρι
Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο παραμύθι που εκδόθηκε από το Συμβουλίου της Ευρώπης το 2013.
Σκοπός του βιβλίου που κυκλοφορεί με δωρεάν διανομή είναι να διδάξει στα μικρά παιδιά τον «κανόνα των εσωρούχων», ότι δηλαδή τα εσώρουχα είναι το όριο που προστατεύει τα σημεία του σώματός τους και που δεν επιτρέπεται να παραβιάζεται.
Η ηρωίδα του βιβλίου, η Κίκο, δείχνει τον τρόπο στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, πως να εξηγήσουν στα παιδιά τους για τα ανάρμοστα αγγίγματα.

Ο κόσμος από την αρχή 
Με αφετηρία τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζονται ιστορίες κοριτσιών που έχουν βιώσει έμφυλη βία ή έχουν γίνει μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί

Το σώμα μου είναι δικό μου 
Είναι ένα βιβλίο της Γερμανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Pro Familia και στοχεύει στο να κατανοήσουν τα μικρά παιδιά τα όρια που μπορούν τα ίδια να βάζουν σε ό,τι αφορά το σώμα τους και το δικαίωμά τους να αρνούνται το άγγιγμα όταν δεν το επιθυμούν. Μέσα από το βιβλίο εξοικειώνονται με το να αναγνωρίζουν μια ανάρμοστη συμπεριφορά και να μην φοβούνται να τη συζητήσουν με τους γονείς τους.

Ας μιλήσουμε γι’αυτό…
Μιλά στα παιδιά για τα καλά και τα κακά μυστικά, τα μυστικά που προκαλούν ανησυχία και στεναχώρια και τα προτρέπει να μιλούν στα πρόσωπα που εμπιστεύονται χωρίς φόβο.

Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει 
Με την ιστορία της Ρίνας, ενός μικρού αστερία που πέφτει θύμα του κυρίου Αχινού αλλά που κατορθώνει να βρει το κουράγιο και να μιλήσει στη μαμά της για το σκοτεινό μυστικό που την βαραίνει και την μπερδεύει, δίνεται μια καλή αφορμή για να εξηγηθεί στα παιδιά η σημασία των σχέσεων εμπιστοσύνης. Ο πρόλογος του βιβλίου είναι του Θάνου Ασκητή.

Μόνο αν θέλω 
Ένα παραμύθι που δίνει το μήνυμα ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να αρνείται χάδια και αγγίγματα όταν αισθάνεται άβολα. Ταυτόχρονα βοηθά τα μικρά παιδιά να αντιληφθούν πως πίσω από τη διαχυτικότητα ενός ενήλικα ενδέχεται να κρύβονται κακόβουλες προθέσεις και τα αφυπνίζει στην κατεύθυνση να ερμηνεύουν τα σημάδια.

Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ
Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της εκπαιδευτικού και συγγραφέα βιβλίων για παιδιά Jayneen Sanders η οποία ασχολείται με τη συμβουλευτική γονέων και το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Αποσκοπεί και αυτό στην ψυχολογική τόνωση των παιδιών ώστε να μην παραπλανόνται από συγκεχυμένα μηνύματα και να διεκδικούν τον σεβασμό μιλώντας ανοιχτά για ό,τι τους συμβαίνει, ό,τι τα ενοχλεί και τα κάνει να νοιώθουν άβολα.

Και ας μην ξεχνάμε πως μέσα από ένα παραμύθι μπορούμε να πούμε στα παιδιά τις μεγαλύτερες αλήθειες.

Πηγή:Bookpress.gr

Μοίρασε το άρθρο!