Πρόεδρος ΙΣΘ: «Το 90% των γιατρών της Θεσσαλονίκης έχει εμβολιαστεί»

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έχουν μπει για τα καλά στην πολιτική συζήτηση, ειδικά όσον αφορά τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα. Μάλιστα, μετά από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή, είναι πλέον σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες. 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΙΝΗΣ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας τάχθηκε υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών για όλο το ιατρικό προσωπικό της πόλης και αποκάλυψε ότι πάνω από το 90% των γιατρών της πόλης έχει ήδη εμβολιαστεί.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να θεσμοθετηθεί σύντομα στον υγειονομικό τομέα, όπως άλλωστε έχουν γίνει υποχρεωτικοί και άλλοι εμβολιασμοί, όπως για παράδειγμα αυτός για την ηπατίτιδα β’ στους χειρούργους», δήλωσε τον «Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΙΣΘ.  

Προς το παρόν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γιατρών στη Θεσσαλονίκη έχουν εμβολιαστεί, όπως μας εξηγεί ο κ. Νίτσας. «Στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό άνω του 90%, όπως άλλωστε θα παρουσιάσουμε και σε έρευνα τις επόμενες μέρες. Θα πρέπει να πείσουμε όλο το προσωπικό να εμβολιαστεί, με το παράδειγμα που του δίνουμε».

«Ταυτόχρονα, να πούμε ότι γενικότερα το ποσοστό όλων των εργαζόμενων που εμβολιάζεται αυξάνεται καθημερινώς, καθώς όλο και περισσότεροι πείθονται για την αναγκαιότητα τους. Άλλωστε, το πραγματικό διακύβευμα είναι αν θα κολλήσει κάποιος κορωνοϊό εμβολιασμένος ή όχι», καταλήγει. 

Επίσημα στην ατζέντα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και τα προνόμια των εμβολιασμένων

Άνοιξε και επίσημα τη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ομάδες του πληθυσμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, όπως και τα «προνόμια» των εμβολιασμένων από το Φθινόπωρο και μετά.

O πρωθυπουργός αφού είπε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ου αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί τόνισε «σε λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πολύ σύντομα, μετά από αίτημα μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής. Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».

«Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις. Προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν. Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν. 

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ είπε ότι τους τελευταίους 16 μήνες  ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. «Τώρα προκηρύσσονται ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και το Σεπτέμβριο άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών. Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 1.500. Ενώ τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία και όλα αυτά θα είναι πραγματικά κρίμα να ξοδευτούν σε μία αχρείαστη φθινοπωρινή αναμέτρηση με τον ιό» είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων. 

«Στη στελέχωση των δομών της Περιφέρειας, με ειδικά κίνητρα για τα χωριά και τα νησιά μας. Στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και βέβαια στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό πολλών δομών υγείας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια, τα οποία προορίζονται για αυτόν τον σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ» είπε.

Μοίρασε το άρθρο!