Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση – Προβλέπεται η δημιουργία 40.000 θέσεων εργασίας

Υπεγράφη σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος έργων «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση που αφορά σε δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας και θα έχει διάρκεια έως το 2023.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης, εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αφορά στην κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί. Σε αυτό εντάσσουμε εκτάκτως και δράσεις για την προστασία από τον κορονοϊό, καθώς και παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών για προστασία της ανθρώπινης ζωής, ασφάλεια, και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Οργανώνουμε έξυπνες πόλεις με ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες, με προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα αυτό θα εξελιχθεί από τώρα έως τα τέλη του 2023. Έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθεί μεγάλη απορροφητικότητα έχει τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετάσχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Με αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα.

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα. Όπως έχω δεσμευτεί ούτε ένα έργο δεν χάνεται. Στο πρόγραμμα κατά την κατασκευή των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία πολύ σημαντική συμβολή στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας που πρέπει να αρχίσει την επομένη μέρα αυτής της κρίσης. Το ΥΠΕΣ έχει προβλέψει τις διαδικασίες (ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες), με τις οποίες θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι Δήμοι. Και οι Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Έχουμε ήδη προνοήσει για αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω, γιατί νοιαζόμαστε για κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Γι’ αυτό θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας σε κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια θα δει σε έργα και δράσεις το θετικό αποτύπωμα στη δική του ζωή από το πρόγραμμα αυτό. Η οριστική διαμόρφωσή του, ο περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνουν σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Η Αυτοδιοίκηση έχει πλέον στα χέρια της ένα πανίσχυρο εργαλείο για να ανταποκριθεί σε έναν νέο και αναβαθμισμένο ρόλο, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

 

Μοίρασε το άρθρο!