Πρωτοποριακή συσκευή δίνει σε τυφλούς ακριβή αίσθηση του χώρου

Ένα από τα βασικά βοηθήματα για την κίνηση των τυφλών ανθρώπων είναι ακόμη το λευκό μπαστούνι. Μια νέα συσκευή τους προσφέρει τώρα μια πιο ακριβή αίσθηση του χώρου σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για μια τεχνολογία που μεταφράζει εικόνες σε ήχους και δονήσεις.

Ο Καταλίν έχασε σταδιακά την όρασή του, όταν ήταν παιδί. Σήμερα, διδάσκει σε ένα σχολείο για τυφλά άτομα και είναι εθελοντής στο να δοκιμάζει νέα μηχανήματα για την κίνηση των τυφλών. Η εμπειρία του βοηθά τους ερευνητές να προσαρμόσουν την συσκευή στις ανάγκες των χρηστών της. Σήμερα, ο Καταλίν παρακολουθεί μια δοκιμαστική συνεδρία του πλοηγού σε εσωτερικούς χώρους στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου: «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί θέλω αυτό το σύστημα να λειτουργήσει τέλεια».

«Το σύστημα περιλαμβάνει τρισδιάστατη κάμερα που σαρώνει διαρκώς το περιβάλλον και μάλιστα πολύ γρήγορα: 20 φορές το δευτερόλεπτο. Επεξεργαζόμαστε αυτές τις πληροφορίες με κάποιους αλγόριθμους εικόνων στον υπολογιστή. Διαχωρίζουμε όλα τα αντικείμενα στο περιβάλλον. Κάθε αντικείμενο ξεχωριστά παρουσιάζεται στον χρήστη, μέσω τρισδιάστατων ήχων που δημιουργούνται από τον υπολογιστή. Άρα ακούει τα αντικείμενα μέσω δονήσεων σε μια ζώνη στην κοιλιά του» επισημαίνει ο Αλίν Μολντοβιάνου, τεχνικός συντονιστής του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Sound of Vision, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

Ο τυφλός καθοδηγείται σε πραγματικό χρόνο από τρισδιάστατους ήχους που συνδυάζονται με απτική αντίδραση. Η έντασή τους αλλάζει διαρκώς ανάλογα με την απόσταση του αντικειμένου. Οι ερευνητές που δουλεύουν στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ Sound of vision υποστηρίζουν ότι έχουν δημιουργήσει μια καινούργια αίσθηση για τους τυφλούς. Επιπλέον, χάρις σε μια άλλη εφαρμογή, μπορούν να διαβάσουν τα σήματα:

«Ο χρήστης, όταν θέλει να διαβάσει το κείμενο, απλά πατά το κουμπί και το σύστημα ψάχνει για κείμενα και του υποδεικνύει πού βρίσκονται. Μπορεί να κοιτάξει προς μια κατεύθυνση και να ακούσει το κείμενο: φαρμακείο, σούπερ μάρκετ ή σταθμός μετρό» συμπληρώνει ο Αλίν Μολντοβιάνου, συντονιστής του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Sound of Vision, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

Το σύστημα αναγνωρίζει τα πιο σημαντικά αντικείμενα στο χώρο, όπως σκάλες, πόρτες ή άτομα που κινούνται. Κάθε αλλαγή στο περιβάλλον ανιχνεύεται άμεσα. Οι χρήστες μπορούν μάλιστα να προσαρμόσουν κάποιες λειτουργίες της συσκευής, ώστε να είναι πιο βολικές γι’ αυτούς:

«Οι τυφλοί μπορούν να “αισθανθούν” μόνο ότι αγγίζει το λευκό μπαστούνι. Δηλαδή ο,τι τους περιβάλλει σε ένα μέτρο μπροστά και πάνω. Το σύστημα Sound of Vision τους επιτρέπει να “δουν” πιο πέρα και πιο ψηλά» εξηγεί ο Ρούναρ Ανπορσόν, μηχανολόγος μηχανικός, συντονιστής του πρότζεκτ Sound of Vision.

@stroclaudio@rosminow
 
 

Testing a device that it will help persons to walk in a safer way indoor and outdoor. This technology is being developed by @SoVProject and will be in my next . Soon on @euronews

 

Ενσωματωμένο βίντεο

 
 

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας για εξωτερικό χώρο γίνεται από το Πολυτεχνείο του Ιασίου. Τ α τυφλά άτομα κινούνται με μεγάλη δυσκολία σε δημόσιους χώρους. Η τεχνολογία πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ξαφνικές αλλαγές, όπως την αλλαγή των φαναριών, τα οχήματα που περνούν, αλλά και τα άτομα που εμφανίζονται στο δρόμο τους.

«Όσον αφορά στην εξωτερική χρήση, βασιζόμαστε σε δύο στερεο-κάμερες, δύο κάμερες που ελέγχουν το χώρο ταυτόχρονα και χάρις σ’ αυτές τις δύο εικόνες, υπολογίζουμε τις αποστάσεις από τα αντικείμενα. Επεξεργαζόμαστε τις τρισδιάστατες πληροφορίες από το περιβάλλον. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μια εφαρμογή ζωτικής σημασίας. Άρα το σύστημα δεν μπορεί να μην δίνει σήμα για επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να υπάρξουν, όπως για παράδειγμα μια τρύπα στο έδαφος» υπογραμμίζει η Σιμόνα Καραϊμάν, καθηγήτρια μηχανικής υπολογιστών, στο Πολυτεχνείο του Ιασίου.

«Τη στιγμή που χρησιμοποίησα αυτή την συσκευή, αισθάνθηκα αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Πολύ περισσότερη σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχω χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα» τονίζει ο Εουσέμιου Τομά, που είναι τυφλός.

Το τριετές πρότζεκτ ξεκίνησε το 2015 με τη συμμετοχή 9 εταίρων από 5 ευρωπαϊκές χώρες: 2 από την Ισλανδία, 3 από την Πολωνία, 1 από την Ουγγαρία και την Ιταλία και 3 από τη Ρουμανία. Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να συντονίσουν τα συστήματα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου για να συνδυάζονται. Το επόμενο βήμα είναι η σμίκρυνση της συσκευής για να διατεθεί για εμπορική χρήση τα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή: euronews.gr

Μοίρασε το άρθρο!