Προ των πυλών οι νέες ταυτότητες με εντολή ΕΕ

Νέες ειδικές ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας με βιομετρικά στοιχεία θα αποκτήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια περίπου 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι για να ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι ταυτότητες που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα ταξιδιωτικά έγγραφα θα φέρουν ειδικό κωδικό – αναγνώσιμο από μηχανήματα σάρωσης σε αεροδρόμια και ενδεχομένως σε λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς – ενώ θα περιλαμβάνουν επίσης μία φωτογραφία του κατόχου της ταυτότητας και δύο δαχτυλικά αποτυπώματά του αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή σε ενσωματωμένο τσιπ.

 Η περίοδος ισχύος. Στα δελτία ταυτότητας θα αναγράφεται ο διεθνής κωδικός της χώρας – GR για την Ελλάδα – μέσα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή σε ένα πλαίσιο δώδεκα κίτρινων αστεριών με φόντο ένα μπλε τετράγωνο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι νέες ταυτότητες, θα έχουν μίνιμουμ περίοδο ισχύος πέντε ετών και μέγιστη δέκα ετών. Το ελάχιστο όριο θα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ το μέγιστο όριο θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Τι θα ισχύει για παιδιά και πολίτες άνω ων 70 ετών

Η πρόταση κανονισμού αναφέρει ότι τα κράτη θα πρέπει εφεξής να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα βιομετρικά δεδομένα αντιστοιχούν στο πρόσωπο στο οποίο εκδίδεται το δελτίο ταυτότητας και σε αυτό το πλαίσιο ζητείται από τις κυβερνήσεις να εξετάσουν την πιθανότητα λήψης φωτογραφιών προσώπου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Η πρόταση κανονισμού αναφέρει μάλιστα ρητά ότι η έκδοση νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις ως εισπρακτικό μέτρο, με τους πολίτες να καταβάλλουν δυσανάλογα τέλη και παράβολα, ζητώντας από τα κράτη – μέλη να το έχουν υπόψιν τους πριν την προκήρυξη διαγωνισμού για την έκδοση των νέων τύπου ταυτοτήτων.

Ρόλος θεματοφύλακα για την τήρηση των διατάξεων του Κανονισμού και την ορθή χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών προβλέπεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν από την Κομισιόν να υποβάλει εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων και τις πιθανές επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, δύο και έντεκα χρόνια μετά την ημερομηνία εφαρμογής του, ενώ έξι χρόνια μετά και κάθε έξι χρόνια το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη θα συντάσσει εκθέσεις όπου θα αξιολογεί τα αποτελέσματα του Κανονισμού και θα προτείνει περαιτέρω δράσεις. Στο ενδιάμεσο τα κράτη – μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα για να διασφαλίσουν τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Μοίρασε το άρθρο!