« Προβλήματα στην λειτουργία των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζονται τα προβλήματα στις Υπηρεσίες μας σχετικά με την θέρμανση και την αποκατάσταση των ζημιών από τον μεγάλο περσινό παγετό.

Από τον περασμένο χειμώνα 2016-2017 τονίζαμε με τα παραπάνω σχετικά έγραφα του Συλλόγου μας ότι: οι Υπηρεσίες μας δεν είχαν θέρμανση, λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης (οι δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού για το 2017 είναι μειωμένες κατά 4 εκ. σε σχέση με το 2016).Η δυσχερής στην εφαρμογή της διαδικασία πραγματοποίησης των δαπανών (π.χ. προμήθεια πετρελαίου), η μη αποκατάσταση της παγίας προκαταβολής, έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη βασικών πόρων για την έστω και στοιχειώδη λειτουργία των υπηρεσιών σε θέματα θέρμανσης, αποκατάστασης ζημιών λόγω παγετού, συντήρησης, υδροδότησης, ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, επισκευών στα κτίρια κ.ά., παρά την έγκαιρη ενημέρωση του Υπουργείου τόσο από τους Εργαζόμενους όσο και από τους Διευθυντές και τους Τμηματάρχες των Υπηρεσιών.

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι τα προβλήματα θα λυθούν ή ότι λύθηκαν (πρόσφατη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ στις 10 Νοεμβρίου 2017), τα παραπάνω προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλες τις Υπηρεσίες στην Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.

Η έλλειψη χρηματοδότησης, ο τρόπος πραγματοποίησης των δαπανών, η μη αποκατάσταση της παγίας προκαταβολής, συνεχίζονται.Άρα, τέλος Νοεμβρίου 2017, υπάρχουν υπηρεσίες χωρίς θέρμανση, δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τον περσινό παγετό, κτλ.Αυτά,σε συνδυασμό με την υποστελέχωση,έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία των Υπηρεσιών με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και την Δημόσια Υγεία αφού οι υπηρεσίες στο σύνολό τους είναι ελεγκτικές.

Το μόνο πράγμα που κάνει η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είναι να διεκπεραιώνει με απόλυτη συνέπεια τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης με τηναξιολόγηση δομών δημοσίου, νέους οργανισμούς, περιγράμματα θέσεων,αξιολόγηση Δημοσίων Υπαλλήλων, κινητικότητα, ιδιωτικοποίηση αντικειμένων, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου,  κτλ…

Το αν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ είναι σε θέση να λειτουργήσουν έστω και με αυτούς τους όρους χωρίς τα στοιχειώδη (θέρμανση, συντήρηση εξοπλισμού κτλ) ουδόλως φαίνεται να την απασχολεί.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείο μας  (ΑΔΑ: 61Ρ84653ΠΓ-Ρ27) είμαστε υποχρεωμένοι να προμηθευτούμε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης «με απευθείας ανάθεση κατόπιν διαπραγμάτευσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει αναδειχθεί προμηθευτής καυσίμων από αρμόδια Υπηρεσία της οικείας Διοικητικής Περιφέρειας

Επικοινωνήσαμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου έχουν ανακηρύξει μειοδότη για τη προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης έως 31/12/2017. Σε επικοινωνία που είχαμε με την υπεύθυνη της εταιρίας ενημερωθήκαμε ότι μπορεί να μας προμηθεύσει πετρέλαιο θέρμανσης με τους ίδιους όρους και εκπτώσεις που έχει με την Περιφέρεια, αρκεί η πληρωμή του τιμολογίου να γίνει μέσα σε 30 μέρες και δεν δέχονται ένταλμα πληρωμής.

Επιπλέον για φέτος δεν έχει γίνει από την Οικονομική Υπηρεσία του Υπουργείου μας καμία αποκατάσταση στους φακέλους δαπανών που έχουν αποσταλεί από τις Υπηρεσίας μας, έτσι είναι πρακτικά αδύνατο να έχουν όλες οι Υπηρεσίες χρήματα για να πληρώσουν από την παγία τους το τιμολόγιο του πετρελαίου. Επίσης ακόμα και αν η εταιρείαδεχόταν να πληρωθεί με ένταλμα, η ημερομηνία που δόθηκε από το Υπουργείο ως καταληκτική για την αποστολή των ενταλμάτων είναι 30/11/2017 (πρωτοκολλημένα στο Υπουργείο). Οπότε, είναι πρακτικά αδύνατο να προμηθευτούμε πετρέλαιο θέρμανσης εάν δεν έχουμε χρήματα στη Παγία μας.Οι δαπάνες που στάλθηκαν με ένταλμα, ακόμα και με ημερομηνία αποστολής Μάιος 2017, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Σε λίγο δεν θα δέχεται κανένας προμηθευτής να μας εξυπηρετήσει, λόγω της τεράστιας καθυστέρησης εξόφλησης των τιμολογίων.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως οι ανάγκες των εργαζομένων σε ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς είναι από τις πρώτες που θυσιάζονται, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αφού αντιμετωπίζονται από την εργοδοσία απλά ως κόστος που πρέπει να συμπιεστεί όσο περισσότερο γίνεται. Εννοείται βέβαια, ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε αυτή καθεαυτή η λειτουργία των Υπηρεσιών αφού, όπως και να το κάνουμε, με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να δουλέψουμε αποδοτικά.

  Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 22 Νοεμβρίου 2017 εκτός των άλλων αποφάσισε ότι, αν δεν λυθούν τα παραπάνω προβλήματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου,θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Επίσης καλούμε τις Ομοσπονδίες ΠΟΣΕΥΓ και ΠΟΓΕΔΥ να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Είναι πλέον φανερό ότι η ικανοποίηση και των πιο αυτονόητων αναγκών μας απαιτεί σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και τις επιλογές της κυβέρνησης που μας θεωρεί κόστος. Μόνο ο δρόμος της συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας,ακόμα και των πιο αυτονόητων, μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Ζητάμε:

Την άμεση χρηματοδότηση για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και την αποκατάσταση των ζημιών από την περσινή κακοκαιρία, προσπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες.Την τροποποίηση του υπάρχοντος Νόμου σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου για τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες (να προμηθεύονται πετρέλαιο με απευθείας ανάθεση και με λήψη προσφορών χωρίς να εμπλέκονται οι Περιφερειακές Ενότητες). Την σύνδεσητων Υπηρεσιών με το φυσικό αέριο. Επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους της διενέργειας επιθεωρήσεων και ελέγχων, για τη σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, για την πρόσληψη τεχνικού προσωπικού καθώς και για την τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

 

 

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο  Πρόεδρος                                                                   Η  Γ.  Γραμματέας

 

 

 

Σκούφας Απόστολος                                                         Καρανικολάου Αικατερίνη

 

 

Μοίρασε το άρθρο!