ΠΟΛΙΤΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Τσερκέζ ταβούκ (κοτοσαλάτα με καρύδια)

Το όνομά του σημαίνει τσερκέζικο κοτόπουλο και για την καταγωγή του ερίζουν πολλοί!!!!

Από όπου και αν κατάγεται, όμως , σημασία έχει ότι πρόκειται για τον πιο ιδιαίτερο, τον πιο μερακλίδικο μεζέ!

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Βράσιμο: 40΄

Υλικά (για 10-12 άτομα / ως μεζές)

  • 1 κοτόπουλο περίπου 1.200 γρ.
  • 500 γρ. καρυδόψιχα
  • 400 γρ. χωριάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο που να το υπερκαλύπτει. Αλατίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και σουρώνουμε τον ζωμό, τον οποίο κρατάμε στην άκρη.

Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο και το ξεψαχνίζουμε. Ψιλοκόβουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.

Μουσκεύουμε το ψωμί στο κοτόζουμο για 5-6 λεπτά. Το στύβουμε καλά.

Για μεγαλύτερη ευκολία κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία σε 2-3 δόσεις (ανάλογα με τη χωρητικότητα του πολυκόφτη που διαθέτουμε): Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα καρύδια με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το ψωμί και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο, την πάπρικα, το κοτόπουλο και 3-4 κουτ. σούπας από το κοτόζουμο, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.

Αν είναι πιο σφιχτή από όσο θέλουμε, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά λίγο από το κοτόζουμο. Αδειάζουμε σε πιατέλα, στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με λίγη καρυδόψιχα και πάπρικα. Σερβίρεται κρύο.

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μοίρασε το άρθρο!