ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Πάπια με πορτοκάλι και δεντρολίβανο από την Πόλη

Εξαίσιο και σχετικά εύκολο φαγητό, θυμίζει τη γαλλική πάπια-πορτοκάλι και μάς υπενθυμίζει τη συγγένεια της πολίτικης κουζίνας με τις μεγάλες αστικές κουζίνες της Ευρώπης. Τη συνταγή μάς έδωσε η Πολίτισσα Νίκη Χρυσανθίδου.

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα+Ψήσιμο: περίπου 3 ώρες

Υλικά για 8 άτομα:

  • 1 πάπια, περίπου 2,5 κιλά (την παραγγέλνουμε εγκαίρως από καλό κρεοπωλείο – ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας την κόψει σε 8 μερίδες)
  • 2 λίτρα χυμός πορτοκάλι
  • 200 γρ. ζάχαρη (λευκή)
  • 3 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1½ κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο)

Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια

  • 8 φέτες πορτοκάλι (με τη φλούδα)
  • 40 ml χυμός πορτοκάλι (ζεσταμένος λίγο σε μπρίκι)
  • 7 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Βάζουμε τα κομμάτια πάπιας σε ένα βαθύ ταψί που να τα χωράει σε μία στρώση. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τα 200 γρ. ζάχαρη και το δεντρολίβανο.

Περιχύνουμε με τα 2 λίτρα χυμό πορτοκάλι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1½ ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει η πάπια (ελέγχουμε τρυπώντας 1 – 2 κομμάτια με το μαχαίρι -δεν πρέπει να είναι έντονα κόκκινη μέσα – δεν πειράζει αν είναι λίγο ροζέ) και να ροδίσει. Βγάζουμε την πάπια σε πιατέλα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μείνει ζεστή. Βάζουμε τα υγρά του ταψιού να κρυώσουν στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε το λίπος που θα έχει ανέβει στην επιφάνεια και το πετάμε. Αδειάζουμε τα υγρά σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πορτοκάλια: Σ’ ένα τηγάνι, βάζουμε τις 7 κουτ. σούπας ζάχαρη και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, για 2 – 3 λεπτά, να λιώσει και να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε τα 40 ml ζεστό χυμό πορτοκάλι και μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

Ρίχνουμε  τις φέτες πορτοκάλι και τις αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε. Σερβίρουμε την πάπια σε πιατέλα με λίγη από τη σάλτσα.

Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σαλτσιέρα (αν είναι πολλή η σάλτσα, τη φυλάμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση). Στολίζουμε με τα καραμελωμένο πορτοκάλια. Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

Τι πίνουμε: Eνα ξηρό λευκό κρασί

———————————————————————————————–

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Μοίρασε το άρθρο!