ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Μαγειρίτσα-Πασχαλινό αρνί στο φούρνο

ΛΑΜΠΡΗ:
Πασχαλινό αρνί στο φούρνο
Πασχαλινά κουλούρια
Μαγειρίτσα
Τσουρέκι Πασχαλινό
Πασχαλινά αυγά
Βάψιμο αυγών

Πασχαλινό αρνί στο φούρνο


Yλικά

1 µπούτι αρνίσιο (2-2,5 κιλά)

2-3 λεµόνια, 1 κουταλάκι κόλιανδρο τριµµένο

3 κιλά πατάτες χοντροκοµµένες ή ολόκληρες στρογγυλές

½ κουταλάκι δεντρολίβανο κοπανισµένο και τριµµένο

1 κουταλάκι ρίγανη, 1 κουταλάκι θυµάρι

1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Πλένουµε καλά το µπούτι του αρνιού και το βάζουµε στο ταψί µαζί µε τις πατάτες. Σε ένα µπολ χτυπάµε το χυµό λεµονιού µε το ελαιόλαδο και αλείφουµε πολύ καλά το κρέας µε τις πατάτες. Το αλατοπιπερώνουµε, τρίβουµε πάνω από το κρέας τον κόλιανδρο, το δεντρολίβανο, λίγη ρίγανη και λίγο θυµάρι, ενώ ό,τι περισσέψει το ρίχνουµε στις πατάτες. Κατόπιν προσθέτουµε στο ταψί 2 φλιτζάνια νερό και το ψήνουµε στην αρχή σε πολύ δυνατό φούρνο στους 250°C για 10 λεπτά και µετά το χαµηλώνουµε στους 180°C και το ψήνουµε για 2-2½ ώρες µέχρι να ροδοψηθεί.

 

Μαγειρίτσα


Yλικά

1 συκωταριά (800 γραµµάρια περίπου), 1 ξερό κρεµµύδι ψιλοκοµµένο

½ κιλό κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένα, ½ µατσάκι άνηθο, 1 µαρούλι µικρό

1 κουταλιά αλάτι χοντρό, χυµό από 2 λεµόνια, 2 κρόκους αυγών
2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, αλάτι, µαύρο πιπέρι

1 κουταλιά κοφτή κορν φλάουρ

Eκτέλεση

Πλένουµε πολύ καλά τη συκωταριά. Σε µια κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση  ρίχνουµε 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και το βράζουµε. Ρίχνουµε µέσα τη συκωταριά και τη ζεµατίζουµε για 5-6 λεπτά. Κατόπιν τη βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα, την αφήνουµε να κρυώσει και πάνω σε µια ξύλινη επιφάνεια την ψιλοκόβουµε.

Σε µια άλλη κατσαρόλα ρίχνουµε το λάδι και το βούτυρο να λιώσει, βάζουµε το κρεµµύδι ψιλοκοµµένο και το σοτάρουµε ελαφρά για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουµε την ψιλοκοµµένη συκωταριά, ανακατεύουµε 2-3 φορές, ρίχνουµε 6 φλιτζάνια νερό, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε τη συκωταριά να σιγοβράζει για 2 ώρες. Κατόπιν προσθέτουµε το τρυφερό µέρος του µαρουλιού ψιλοκοµµένο και βράζουµε για άλλα 20 λεπτά. Τέλος προσθέτουµε και τον άνηθο ψιλοκοµµένο και βράζουµε ακόµη 10 λεπτά.

Σε ένα µπολ ρίχνουµε το χυµό των λεµονιών και το κορν φλάουρ και τα διαλύουµε καλά. Προσθέτουµε και τους κρόκους των αυγών και τα χτυπάµε. Κατόπιν µε µια κουτάλα παίρνουµε ζουµί από το φαγητό και το αδειάζουµε σιγά σιγά στο µείγµα συνεχίζοντας το χτύπηµα. Το αδειάζουµε στην κατσαρόλα και σιγοβράζουµε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντάς το συνέχεια µε ξύλινη κουτάλα. Όταν είναι έτοιµο, βγάζουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουµε το αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι και σερβίρουµε τη µαγειρίτσα.

Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΟ RealOraiokastro.gr

Μοίρασε το άρθρο!