Ποιος γνωρίζει τον «Συνήγορο του Φοιτητή»;

Όπως συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις, αμέσως μετά την αποκάλυψη της δράσης του καθηγητή «Φακελάκη» στο ΤΕΙ Σερρών, αρκετοί επιβεβαιώνουν, αλλά για χρόνια δεν μπήκαν στον “κόπο” να αντιδράσουν, ενώ όσοι φώναζαν δεν ακούγονταν και τελικά δεν κατάφεραν να αντιδράσουν αποτελεσματικά. 

Ο Καθηγητής δρούσε για πάρα πολλά χρόνια ενώ είχε ήδη καταγγελθεί από το 2011 για «αντιεκπαιδευτική συμπεριφορά»  και , όπως συνηθίζεται- είχε απαντήσει με μήνυση, χωρίς ποτέ η υπόθεση να διερευνηθεί επαρκώς. To αποτέλεσμα ήταν να συνεχίζει για χρόνια να εκβιάζει φοιτητές με οικονομικά και σεξουαλικά ανταλλάγματα, όπως κατηγορείται.

Τη δράση του παραδέχονται «κατόπιν εορτής» αρκετοί συνάδελφοί του, κάποιοι εκ των οποίων σιωπούσαν ένοχα όλα αυτά τα χρόνια ενώ οι πάντες γνώριζαν για το ποιόν του. Οι φοιτητές που είχαν φτάσει στο σημείο να τον αποδοκιμάζουν δημόσια, δεν είχαν καταφέρει να αποκαλύψουν τη δράση του, είτε γιατί οι θεσμοί δεν λειτουργούν σωστά στο κράτος και την ακαδημαϊκή κοινότητα, είτε γιατί δεν προσέφυγαν ποτέ σε αυτούς, ενδεχομένως από έλλειψη εμπιστοσύνης. Ίσως όμως και επειδή δεν γνώριζαν για αυτούς και δεν τους ενημέρωσε ποτέ κανείς. 
 Για παράδειγμα, ποιος γνωρίζει τον θεσμό του «Συνηγόρου του Φοιτητή» ή αν υπάρχει και σε ποια Πανεπιστήμια; Ο θεσμός δημιουργήθηκε το 2011 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θεωρητικά επιλαμβάνεται τέτοιων υποθέσεων. Πόσες αλήθεια έχει επιληφθεί;

Το κλίμα συγκάλυψης, αλλά και η ανοχή και η νοοτροπία του «δεν αλλάζει τίποτα», είναι που επιτρέπει στον κάθε καθηγητή να δρά υπό καθεστώς ασυδοσίας. Στη χώρα δεν υπάρχει ούτε η κουλτούρα της καταγγελίας αλλά ούτε και η εμπιστοσύνη (όχι άδικα) ότι μια υπόθεση θα ερευνηθεί και θα διεκπεραιωθεί με εχεμύθεια και εντιμότητα. Το αποτέλεσμα είναι πρακτικές όπως αυτή του Καθηγητή «Φακελάκη», που δεν είναι η μόνη αλλά μόνο μία από αυτές αποκαλύφθηκαν, να συνεχίζονται μέσα στα Πανεπιστήμια και, γενικότερα, στην κοινωνία. Και εμείς θα συνεχίσουμε να «πέφτουμε από τα σύννεφα». 

Μοίρασε το άρθρο!