Ποια καθημερινά λάθη σας προκαλούν αϋπνίες;

Η ικανότητά σας να κοιμηθείτε ικανοποιητικά, χωρίς διακοπές και να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστοι το επομένη το πρωί, εξαρτάται από τα όσα κάνετε τις τελευταίες ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Οι ειδικοί προειδοποιούν άλλωστε ότι για να χορτάσετε ύπνο θα πρέπει να κοιμάστε επτά με εννιά ώρες τη μέρα κατά μέσο όρο.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες ύπνου, τότε πιθανότατα θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάποιες καθημερινές σας συνήθειες που μπορεί να σας επηρεάζουν.

Αυτές οι συμπεριφορές σας μετά τις 9 το βράδυ μπορεί να κρύβουν τις αιτίες του προβλήματός σας σύμφωνα με το huffingtonpost.

1. Τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού το βράδυ

Η ασυνέπεια όταν πρόκειται για το βραδινό γεύμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο σας. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν τρώτε νωρίς ή αργά το βράδυ, αρκεί να μην είναι πολύ αργά και να παίρνετε το γεύμα σας κάθε βράδυ την ίδια ώρα. Η συνήθεια είναι πολύ σημαντική στον τρόπο που ο οργανισμός σας προετοιμάζεται για ύπνο. Επίσης, αν τρώτε μεγάλο γεύμα, γεμάτο με λιπαρές και πικάντικες ουσίες, τότε είναι σίγουρο ότι η δύσκολη πέψη θα σας κρατήσει ξύπνιους. Προτιμήστε να τρώτε ελαφριά και λίγο το βράδυ, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα.

2. Εργάζεστε μέχρι αργά

Όταν γυρνάτε σπίτι  από τη δουλειά και ετοιμάζεστε να χαλαρώσετε, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε το smartphone σας για να ελέγξετε τα μέιλ σας. Αν είναι πραγματικά τόσο επείγον, θα σας καλέσουν.

3. Πίνετε αρκετό αλκοόλ πριν κοιμηθείτε

Η προσπάθεια σας να χαλαρώσετε από μια αγχωτική ημέρα με ένα ποτηράκι παραπάνω μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας. Θυμηθείτε ότι για κάθε αλκοολούχο ποτό πρέπει να πίνετε και ένα ποτήρι νερό και εφόσον το τηρήσετε αυτό, τότε θα σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα. Προσπαθήστε να μην πιείτε αλκοόλ ή πολύ νερό περίπου τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε.

 4. Πέφτετε στο κρεβάτι γεμάτοι νεύρα

Είναι κλισέ αλλά είναι αλήθεια! Ο θυμός δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Η ύπαρξη του ύπνου θυμωμένος δεν προσφέρει πολλά στον τρόπο του ήχου ύπνου, ειδικά αν έχετε τις τάσεις τύπου Α. Οι αγχωτικές σκέψεις σε όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά κυρίως το βράδυ δεν αφήνει το σώμα να χαλαρώσει. Είναι συχνά καλύτερο να αντιμετωπίζετε τα πράγματα που σας ενοχλούν και στη συνέχεια να τα λύνετε με το άλλο άτομο. Θα κάνει τις προσωπικές σας σχέσεις πιο δυνατές και το πρωί σας πιο γλυκό.

5. Ξεκινάτε μια ταινία ή μια σειρά ακριβώς πριν κοιμηθείτε

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να θέλετε να χαζέψετε κάτι πριν πέσετε για ύπνο. Όχι μόνο βλέπετε μια φωτεινή οθόνη που διαταράσσει την σεροτονίνη στον οργανισμό σας και “απορυθμίζει” το εσωτερικό σας ρολόι, αλλά μια ενδιαφέρουσα ταινία θα σας “πιέσει” να την παρακολουθήσετε μέχρι αργά. Κάπως έτσι τα 30′ γίνονται δύο ώρες χωρίς να το καταλάβετε. Όσο πιο νωρίς κλείνετε τις συσκευές, τόσο πιο εύκολα θα κοιμηθείτε.

6. Πίνετε καφέ μετά το δείπνο

Φυσικά έχει υπέροχη γεύση και σας τονώνει μετά από ένα γεύμα αλλά είναι επικίνδυνο. Η καφεΐνη δεν μεταβολίζεται τόσο εύκολα το βράδυ, επηρεάζοντας τον ύπνο. Προτιμήστε ένα τσάι βοτάνων ή νερό.

7. Κολλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο

Το «σερφάρισμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν κοιμηθείτε, θα σας δυσκολέψει στον ύπνο. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τις φωτεινές οθόνες τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

8. Πέφτετε με τα μούτρα στα βιβλία

Μπορεί να μην έχουν φωτεινή οθόνη, αλλά ένα καλό βιβλίο, όπως και μια καλή ταινία, θα διεγείρει το μυαλό σας και θα σας εμποδίσει να χαλαρώσετε για να κοιμηθείτε καλά. Αφήστε στην άκρη τις νουβέλες και τα μυθιστορήματα. Προτιμήστε κάτι πολύ ανάλαφρο, όπως ένα περιοδικό, έτσι ώστε απλά να «ξεχαστείτε», πριν κοιμηθείτε.

 

Μοίρασε το άρθρο!