Πλημμύρες στα Βόρεια Προάστια

Καταιγίδα έπληξε τα Βόρεια Προάστια, ενώ σε σημεία, όπως στην Κηφισιά και το Μαρούσι τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πάρκινγκ, υπόγεια και να υπερχειλίσουν ρέματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους στην Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία, λόγω της νεροποντής.

Ειδικότερα, έκλεισε η γέφυρα Ερυμάνθου στην Κηφισιά και ο παράδρομος της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος», στη Νέα Ερυθραία. Η Πυροσβεστική έχει δέχτηκε περίπου 140 κλήσεις από περιοχές στα βόρεια της Αττικής και ειδικότερα από Βόρεια Πεντέλη, Κηφισιά, Μαρούσι και Βριλήσσια. Λόγω της βροχής κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώθηκαν και στην άνοδο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας από το ύψος της Λυκόβρυσης έως και το ύψος της Νέας Ερυθραίας.

 Έκκληση προς τους πολίτες να μην μετακινηθούν προσωρινά σε συγκεκριμένους δρόμους λόγω της βροχόπτωσης απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, Γιώργος Καραμέρος. «Να μην κινηθούν πεζοί στο ύψος της Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και στην Κονίτσης και να μην προσπαθήσουν να διασχίσουν τον δρόμο με το αυτοκίνητό τους», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Καραμέρος. 

Ο κ. Καραμέρος σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλες υλικές ζημιές στο Μαρούσι αλλά «μοναδική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι ανθρώπινες ζωές» και τόνισε ότι «υπάρχουν δύο βασικές εστίες στην περιοχή του Αμαρουσίου, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα: Ένα παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου, το οποίο η Περιφέρεια Αττικής έχει καταγγείλει επανειλημμένα και ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, επίσης του Δήμου, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2014 και ο οποίος έπρεπε να είναι κλειστός».

 Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για σήμερα Πέμπτη πως αναμένονται καταιγίδες κατά διαστήματα, μέχρι και τις βραδινές ώρες, στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια, ενώ από το μεσημέρι και μετά στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (περιλαμβανομένης και της Αττικής). Για την Παρασκευή προβλέπονται καταιγίδες κατά διαστήματα, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά (περιλαμβανομένης πιθανής και της Αττικής) και πιθανώς στις Σποράδες και το Βόρειο Αιγαίο.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε δελτίο με μέτρα αυτοπροστασίας από τα καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες καλούνται:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Μοίρασε το άρθρο!