Παρέμβαση του Γιώργου Λαζαρίδη σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για τα αγροτικά προϊόντα

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για τα αγροτικά προϊόντα

Αυστηρή παρέμβαση κατά της αντιπολίτευσης, από τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη, στη διάρκεια συζήτησης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα «Ελληνικά Αγροτικά Προϊόντα και Διεθνείς Συμφωνίες».

Η αφορμή δόθηκε από αγορεύσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, που χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, αλλά με περίσσευμα διάθεσης για στείρα αντιπαράθεση, κατηγορούν την προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης να ανατάξει τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα, η οποία πληρώνει τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος, που άνευ προηγουμένου, φτωχοποίησαν τον Ελληνικό Λαό και κατέστρεψαν τη χώρα.

Ο Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. αναφέρθηκε αναλυτικά στην λανθασμένη αγροτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μέσω στρεβλών επιδοτήσεων, αλλά και λανθασμένων επιλογών, όχι μόνο δεν ωφέλησαν αλλά αντίθετα έβλαψαν τον αγροτικό τομέα. Αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση της γεωργίας και η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους κατοίκους της. Ο Γιώργος Λαζαρίδης έκλεισε την παρέμβασή του, καταθέτοντας την αποψή του, για τον τρόπο απεγκλωβισμού, του ιδιαιτέρως δυναμικού πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση: «..Είναι πραγματικά να εκπλήσσεται κανείς! Εγώ θα περίμενα ότι τουλάχιστον αυτά τα θέματα που ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε, να μας ενημερώσει ο κ. Υπουργός, θα μας ένωναν, όχι στο να μην υπάρχει αντιπαράθεση, η αντιπαράθεση ίσα-ίσα είναι και το λίπασμα για τη δημοκρατία, αλλά όταν γίνεται γόνιμη αντιπαράθεση οδηγεί προς την θετική κατεύθυνση.

Αντιθέτως, άκουσα φωνές και στην ουσία ήταν φωνές ενοχής προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους. Άκουσα από τους συναδέλφους για στραβά καρβέλια, άκουσα από άλλους ότι συμπλήρωσε αυτή η κυβέρνηση δύο χρόνια. Ναι, συμπλήρωσε δύο χρόνια, αλλά φτάνουν δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί η αποδόμηση που έγινε στη γεωργία – σε όλη την οικονομία, αλλά κυρίως στη γεωργία – 35 χρόνια; Από το 1980 μέχρι το 2014 που ξεπέζεψαν αυτά τα δύο κόμματα, που παρέδωσαν την εξουσία, αποδομούσαν τη γεωργία. Στο 3% παρέδωσαν τη γεωργία. Για άλλη μια φορά το λέω το 1980 η γεωργία ήταν στο 22% με 23% και την παρέδωσαν το 2014 στο 3%. Αυτή η κυβέρνηση φταίει; Για όνομα του θεού! Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις ευθύνες τους.

Το 2014, που η χώρα μας είχε την Προεδρία της Ε.Ε., παρίστανται στις διαπραγματεύσεις Καναδά – Ε.Ε. για τα προϊόντα Π.Ο.Π. δε φρόντισε καθόλου να υπερασπιστεί τα προϊόντα εκείνα, αλλά προσέξτε τι έκανε: Πρόλαβε και πήγε και δήλωσε ότι εμείς θα στείλουμε Έλληνες στρατιώτες στη Συρία. Πρόλαβε και πήρε θέση και είπε ότι συμμετέχουμε κι εμείς στο εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία. Αυτά έγιναν από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αυτή ήταν η πολιτική τους κι έρχονται τώρα και κουνούν το δάχτυλο; Αντιθέτως, τους δίνεται η ευκαιρία να προσπαθήσουμε, να καταφέρουμε να σώσουμε τη χώρα, «να βγάλουμε το κάρο από τη λάσπη» όπως λέμε, γιατί το κάρο στη λάσπη αυτή το έβαλαν.

Είπε προηγουμένως κάποιος συνάδελφος ότι εγκαταλείφθηκε το 30% των εκτάσεων, όσον αφορά τα βοσκοτόπια. Πράγματι, εγώ θα σας πω ότι μόνο στη Θράκη πάνω από 1 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπια εγκαταλείφθηκαν. Αυτά εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας αυτής της κυβέρνησης; Εξαιτίας των δικών τους κυβερνήσεων εγκαταλείφθηκαν!

Είπαμε προηγουμένως ότι ενώ η ζήτηση για τη φέτα φτάνει τους 500.000 τόνους, η οποία είναι η ναυαρχίδα των κτηνοτροφικών προϊόντων μας, η δική μας παραγωγή είναι στις 120.000 με 130.000 τόνους. Γιατί είναι τόση; Γιατί ακριβώς εγκαταλείφθηκε η κτηνοτροφία χάρη στις άστοχες αγροτικές πολιτικές τους.

Εγώ για άλλη μια φορά λέω ότι πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει ο καθένας τι ευθύνες έχει και να καθίσουμε να καταθέσουμε προτάσεις. Δε γίνεται διαφορετικά. Αυτό το οφείλουμε όλοι μας στους αγρότες.

Εγώ είμαι καινούργιος Βουλευτής, δεν είχα καμία σχέση με όλα αυτά. Για πρώτη φορά εκλέγομαι και πραγματικά θλίβομαι απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Εξοργίζομαι και θλίβομαι! Περίμενα, δηλαδή, μια ειλικρινή αντιμετώπιση.

Εν πάση περιπτώσει, άκουσα και θετικές προτάσεις για το θέμα αυτό. Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς κ.λπ.. Πράγματι, πρέπει οι υγιείς συνεταιρισμοί να φροντιστούν από την κυβέρνηση, να μπορέσουν να τραβήξουν μπροστά, γιατί μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε τα κόστη, να ανεβάσουμε και την ποιότητα στην παραγωγή και, όπως είπα προηγουμένως, για τη φέτα. Που οφείλεται αυτή η μοναδικότητα στην ελληνική φέτα; Πρώτον, στη μεγάλη ποικιλία που έχει η ελληνική φύση όταν πάνε να βοσκίσουν τα ζώα και δεύτερον – και εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή – στις ελληνικές φυλές. Δηλαδή, να φροντίσουμε να κατευθύνουμε σωστά τους κτηνοτρόφους, γιατί μπαίνουν στον πειρασμό επειδή έρχονται απ’ έξω ράτσες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη παραγωγή. Να τους φροντίσουμε, να μην εγκαταλείψουν τις ελληνικές ράτσες, παρά το γεγονός ότι σαν ποσότητα, σαν παραγωγή δεν είναι κοντά στις ξένες, αυτές έχουν μεγαλύτερη παραγωγή, οι ελληνικές έχουν όμως τη μοναδικότητα για την παραγωγή της φέτας».

Ακολουθεί το video της τοποθέτησης:

https://www.youtube.com/watch?v=dP739Hss-r8&t=1s

Από το Γραφείο Τύπου

30/11/2016

Μοίρασε το άρθρο!