Παράνομες Υιοθεσίες: Χρυσή μπίζνα για τα κυκλώματα η απόγνωση των γονιών

Το αυστηρό πρωτόκολλο, οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και το βαρύ ψυχολογικό φορτίο «σπρώχνουν» τα ζευγάρια σε λύσεις απελπισίας

Σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Μπουργκάς. Σε ένα σπίτι φτωχικό, χωρίς τα βασικά, χωρίς χρήµατα και χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις. Εκεί γεννήθηκε και µεγάλωσε η Ντάγκα Κ., που στα 26 χρόνια της έµεινε έγκυος και συµφώνησε να έρθει στην Ελλάδα, να γεννήσει το παιδί της και να πάρει 5.000 ευρώ. Ποσό αστρονοµικό για την Ντάγκα, που αναρρώνει σήµερα σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου έφερε στον κόσµο ένα υγιέστατο µωρό, αλλά δεν θα πάρει τα χρήµατα, καθώς η συµπατριώτισσά της, Ζλάτκα Τ., που της τα υποσχέθηκε, συνελήφθη την περασµένη Τρίτη ως µέλος ενός κυκλώµατος παράνοµων υιοθεσιών.

Σε βάρος της 38χρονης Ζλάτκα Τ. σχηµατίστηκε δικογραφία για σύσταση συµµορίας και µεσολάβηση σε απόπειρα παράνοµης παράδοσης παιδιού σε υιοθεσία, ενώ αναζητείται και ο σύζυγος και συνεργός της. Οι δυο τους έχουν απασχολήσει τις αστυνοµικές Αρχές και στο παρελθόν για παρόµοιες υποθέσεις στην Ηγουµενίτσα και τα Τρίκαλα. Η Ζλάτκα Τ. εµφανιζόταν ως φίλη της Ντάγκα και διερµηνέας της, αλλά η αστυνοµία έχει ενδείξεις ότι µε τον ίδιο τρόπο µεσολάβησε σε τοκετούς άλλων δύο γυναικών από τη Βουλγαρία. 

Το ένταλμα σύλληψης

Επιπλέον εκκρεµούσε σε βάρος της ένταλµα σύλληψης -µε το πατρικό της όνοµα- του ανακριτή Θεσπρωτίας για τα κακουργήµατα της παράνοµης παράδοσης παιδιού σε υιοθεσία κατ’ επάγγελµα και µε πρόθεση κερδοσκοπίας.

Είναι, µάλιστα, χαρακτηριστικό πως στη σελίδα της σε γνωστό µέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ζλάτκα Τ. εµφανίζεται σε αρκετές φωτογραφίες να κρατά µωρά στην αγκαλιά της, ενώ στην κλειστή οµάδα των φίλων της υπάρχουν πολλές µητέρες µε µικρά παιδιά.

Το ζευγάρι έφερε την Ντάγκα στην Ελλάδα για να γεννήσει. Της είπαν ότι αναλαµβάνουν όλα τα έξοδα, µεταφοράς, διαµονής και τοκετού και θα της έδιναν 5.000 ευρώ στο χέρι. «Χρειαζόµουν τα χρήµατα» είπε η 26χρονη στους αστυνοµικούς, ενώ όταν ρωτήθηκε για το παιδί, έσκυψε το κεφάλι ντροπιασµένη. «Η ιστορία είναι γνωστή και δυστυχώς επαναλαµβάνεται. Οσο δεν απλοποιούνται οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι και δεν επιταχύνονται οι διαδικασίες νόµιµων υιοθεσιών, ιστορίες σαν της Ντάγκα θα εµφανίζονται µε µια περιοδικότητα στο αστυνοµικό δελτίο» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Βασίλης Ταρλατζής.

Ενα αγόρι «κοστίζει» πιο ακριβά από ένα κορίτσι, ενώ ανεβαίνει η τιµή ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά. Τα ξανθιά παιδιά µε γαλανά µάτια είναι σπάνια και… πανάκριβα

 

Γνωστός µαιευτήρας-γυναικολόγος, ο κ. Ταρλατζής υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής και ∆εοντολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής, πρόεδρος της ∆ιεθνούς Συνοµοσπονδίας Εταιρειών Γονιµότητας IFFS κ.ά.

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τις υιοθεσίες

«Η αδυναµία απόκτησης παιδιού είναι ένα πολύ δυσβάσταχτο φορτίο για τα ζευγάρια. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η ψυχολογική τους επιβάρυνση είναι παρόµοια µε τις πιο σοβαρές ασθένειες και τα ψυχολογικά τραύµατα που αφήνει αυτό το πρόβληµα είναι πολύ σοβαρά. Η υιοθεσία διά της νόµιµης οδού είναι πολύ χρονοβόρα και τα ζευγάρια απογοητεύονται. Επιπλέον, σήµερα υπάρχουν πολύ λίγα παιδιά προς υιοθεσία» αναφέρει ο κ. Ταρλατζής. «Κάθε χρόνο έχουµε 100-110 αιτήσεις για υιοθεσίες και τα παιδιά που µπορούµε να δώσουµε είναι 10-11» επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος του ∆ηµοτικού Βρεφοκοµείου Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Στυλιανός», Αλέξανδρος Αγιος.

«Κάθε χρόνο έχουµε 100-110 αιτήσεις για υιοθεσίες και τα παιδιά που µπορούµε να δώσουµε είναι 10-11», λέει ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Στυλιανός»

 

Γυναικολόγος-µαιευτήρας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο κ. Αγιος υποστηρίζει ότι στον «Αγιο Στυλιανό» λειτουργεί πολύ αυστηρό πρωτόκολλο και παρότι οι εγκρίσεις για υιοθεσία δίνονται σχεδόν αµέσως, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρώνουν τις πράξεις σε 2,5 µε 3 χρόνια. «Ενα ζευγάρι βρίσκει λύση στο πρόβληµά του. Μια φτωχή κοπέλα από τη Βουλγαρία, συνήθως προερχόµενη από καταυλισµούς Ροµά, παίρνει κάποια χρήµατα.

Μέχρι εδώ µπορεί κανείς να µη βρει κάτι µεµπτό. Οι µεσάζοντες, όµως, πρέπει να µπαίνουν φυλακή, γιατί έχουν απίστευτο θράσος και εκµεταλλεύονται και τις δύο πλευρές» λένε οι αστυνοµικοί. «Αν βελτιώσουµε τον θεσµό της υιοθεσίας, που έτσι κι αλλιώς είναι µια θεάρεστη πράξη και αν υποστηρίξουµε ασφαλιστικά τη µέθοδο υποβοηθούµενης αναπαραγωγής, θα δώσουµε λύσεις στα υπογόνιµα ζευγάρια.

Την ανάγκη οργάνωσης του θεσµικού πλαισίου για την υλοποίηση διακρατικών υιοθεσιών, µε τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώµατα των παιδιών, έχει επισηµάνει και ο Συνήγορος του Παιδιού

 

Η νοµοθεσία της χώρας µας σχετικά µε την υποβοηθούµενη αναπαραγωγή είναι από τις πιο φιλελεύθερες στον κόσµο. Αν υπάρξει µια οικονοµική στήριξη στα ζευγάρια και αν επιπλέον η νόµιµη υιοθεσία γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστηµα, το φαινόµενο των νεαρών γυναικών που έρχονται από τις γειτονικές χώρες και γεννούν παιδιά που δεν θέλουν, µόνο και µόνο για να πάρουν λίγα χρήµατα, θα εξαλειφθεί» υποστηρίζει ο κ. Ταρλατζής.

Ακόµη και οι ιδιωτικές υιοθεσίες, αυτές δηλαδή που γίνονται µε απευθείας συνεννοήσεις βιολογικών και θετών γονέων, απαιτούν δικαστική απόφαση, ενώ εντελώς θολό είναι το τοπίο για τις υιοθεσίες παιδιών από άλλες χώρες. Την ανάγκη οργάνωσης του θεσµικού πλαισίου για την υλοποίηση διακρατικών υιοθεσιών, µε τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώµατα των παιδιών, έχει επισηµάνει και ο Συνήγορος του Παιδιού.

Αναγκαίες ρυθμίσεις

«Στόχος των αναγκαίων ρυθµίσεων είναι η έγκυρη αξιολόγηση και η υποστήριξη των ενδιαφερόµενων θετών γονέων, η προστασία των δικαιωµάτων των υιοθετούµενων παιδιών και η καταπολέµηση της παράνοµης εµπορίας βρεφών, που ευνοείται από την ανεξέλεγκτη εφαρµογή της ιδιωτικής υιοθεσίας στη χώρα µας», αναφέρεται σε σχετική έκθεσή του.

Οι αστυνοµικές Αρχές και συγκεκριµένα τα τµήµατα Καταπολέµησης Εµπορίας Ανθρώπων των κατά τόπους Τµηµάτων Ασφαλείας, έχουν εντοπίσει δύο «θύλακες» στη γειτονική Βουλγαρία, απ’ όπου προέρχονται οι εγκυµονούσες γυναίκες που δίνουν τα παιδιά τους για υιοθεσία, µε παράνοµο τρόπο και αδιαφανείς διαδικασίες.

Ο ένας είναι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γύρω από το Σαντάνσκι, όπου υπάρχουν µικροί καταυλισµοί Ροµά, και ο άλλος στο Μπουργκάς, όπου σύµφωνα µε πληροφορίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις µία στις δύο µητέρες φέρεται να έχει πουλήσει ένα παιδί. Στο Μπουργκάς υπάρχουν δύο µεγάλοι καταυλισµοί, στην Ποµπέντα, κοντά στο λιµάνι, και στο Κάµενο.

Με δομή και ιεραρχία

Και στις δύο περιοχές υπάρχουν κυκλώµατα µε δοµή και… ιεραρχία, που βρίσκουν κοπέλες πρόθυµες να φέρουν εις πέρας µια εγκυµοσύνη και να µην ενδιαφερθούν ποτέ για το παιδί.

«Με τα χρήµατα που πήρα, επισκεύασα τη στέγη του σπιτιού µας», δήλωσε µια γυναίκα από το Κάµενο, που παραδέχτηκε πως τη µετέφεραν στην Ελλάδα, γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το θήλασε τρεις ηµέρες και αφού το κράτησε σφιχτά για ένα λεπτό, το έδωσε σε ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη. Για τις Αρχές, η άκρη του νήµατος βρίσκεται στο Κάµενο, απ’ όπου «φέρεται να ξεκίνησε η χρυσοφόρα διακίνηση εγκύων γυναικών προς την Ελλάδα».

Η «ταρίφα» για τις παράνομες υιοθεσίες

Η «ταρίφα» είναι γύρω στα 30.000€, αλλά από το ποσό αυτό µόλις ένα µικρό ποσοστό καταλήγει στη βιολογική µητέρα. Περίπου 5.000€-8.000€ παίρνουν µόλις επιβιβαστούν στο λεωφορείο της επιστροφής. Τα υπόλοιπα χρήµατα κρατούν τα κυκλώµατα για τα… έξοδα.

Αν υπάρξει µια οικονοµική στήριξη στα ζευγάρια και αν επιπλέον η υιοθεσία γίνεται σε εύλογο διάστηµα, το φαινόµενο θα εξαλειφθεί, τονίζει ο µαιευτήρας κ. Ταρλατζής

 

Ενα αγόρι «κοστίζει» πιο ακριβά από ένα κορίτσι, ενώ ανεβαίνει η τιµή και ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά, λ.χ. τα ξανθιά παιδιά µε γαλανά µάτια βρίσκονται σπάνια και έχουν άλλη… τιµή.

Η ιστορία της Μαρίας

Νωπή είναι ακόµη η ιστορία της «µικρής Μαρίας» που αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2013 σε καταυλισµό Ροµά στα Φάρσαλα και έφτασε να γίνει πρωτοσέλιδο µέχρι και στους «New York Times». Ενα κατάξανθο κοριτσάκι, µε υπέροχα γαλανά µάτια, µεγάλωνε µε τα υπόλοιπα παιδιά, από τα οποία και ξεχώριζε.

Η βιολογική µητέρα της εντοπίστηκε σε παραγκούπολη της Βουλγαρίας και η περίπτωσή της απέδειξε την ανέλεγκτη διακίνηση αλλοδαπών εγκύων, αλλά και παιδιών στην Ελλάδα. Σήµερα η Μαρία είναι εννέα χρόνων και µεγαλώνει σε ένα από τα σπίτια του «Χαµόγελου του Παιδιού». Το 2011 αποκαλύφθηκε η «υπόθεση της Λαµίας», όταν µια 30χρονη από τη Βάρνα της Βουλγαρίας πούλησε αρχικά το παιδί της, στη συνέχεια όµως το µετάνιωσε και όταν δεν της το έδιναν πίσω, κατήγγειλε στις Αρχές όλο το κύκλωµα και τη δράση του.

Στο σπίτι του ηγετικού στελέχους του κυκλώµατος στη Λαµία βρέθηκε ένα βρέφος 25 ηµερών, ενώ από την έρευνα της Αστυνοµίας προέκυψε ότι στο νοσοκοµείο της πόλης είχαν γεννήσει 274 γυναίκες από τη Βουλγαρία, το διάστηµα 2007-2012, και από αυτά τα παιδιά τα 107 είχαν δοθεί ιδιωτικά για υιοθεσία.

Μοίρασε το άρθρο!