ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0: Με Ζαμπά-Πρίγιοβιτς ασταμάτητος στην κορυφή ο Δικέφαλος

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-0 τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, πήρε και το τέταρτο ντέρμπι και βρίσκεται μόνος στην κορυφή της Super League. Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς άνοιξε το σκορ, ο Δημήτρης Λημνιός το “κλείδωσε” μόλις 24” μετά την είσοδό του, αλλά MVP ήταν ο Λέο Ζαμπά με τις δύο ασίστ.

ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα για την τελευταία χρονικά αναμέτρηση της 8ης αγωνιστικής της Super League και τον νίκησε 2-0. Ο “Δικέφαλος” είναι ασταμάτητος, έκανε το 8×8 και βρίσκεται μόνος στην κορυφή της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς σκόραρε σε τρίτο (εκ των τεσσάρων) ντέρμπι κι άνοιξε το σκορ και το δρόμο για την επικράτηση της ομάδας του. Ο Δημήτρης Λημνιός την “κλείδωσε” μόλις 24 δευτερόλεπτα από την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Κοινός παρονομαστής στα “ασπρόμαυρα” γκολ ο Λέο Ζαμπά με τις ισάριθμες ασίστ του. Ο Παναθηναϊκός κράτησε απαραβίαστη την εστία του στο πρώτο ημίχρονο, είχε δύο ευκαιρίες με τον Γιάννη Μπουζούκη στο δεύτερο, αλλά παραδόθηκε στην ανωτερότητα του “Δικεφάλου”. Δείτε τα πέντε πράγματα που μάθαμε από το ματς.

1. Ο “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς είχε κρίνει πριν την έναρξη του ματς τα δύο από τα τρία ντέρμπι του ΠΑΟΚ. Με την ΑΕΚ στη Τούμπα είχε βάλει και τα δύο γκολ, με τον Άρη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και τα δύο. Μόνο στο “Γ. Καραϊσκάκης” δεν είχε χρειαστεί, καθώς το ματς κρίθηκε υπέρ του “Δικεφάλου” με το αυτογκόλ του Γιάγκος Βούκοβιτς. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και το 51ο λεπτό έμοιαζε να υποδύεται περισσότερο το ρόλο του “μοιραίου”. Έχασε τις σπουδαιότερες ευκαιρίες των γηπεδούχων στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και την πρώτη του δευτέρου.

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας ματς και τη σέντρα από τα δεξιά, ο Σέρβος φορ πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Διούδης πετάχτηκε στη δεξιά του γωνία κι απομάκρυνε σε κόρνερ. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων (45’+1′) κι έπειτα από τη σέντρα του Μάτος από αριστερά, έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από την εστία που υπερασπίστηκε ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού. Στο 48′ και μετά τη σέντρα του Λέο Ζαμπά από δεξιά, πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα βρήκε λίγο και στον ώμο του Κολοβέτσιου και ο Διούδης μπλόκαρε.

Στο 51′ “μεταμορφώθηκε” σε “Μέγα Αλέξανδρο”. Άνοιξε το σκορ στην τέταρτη και “φαρμακερή” απόπειρά του. Ο Λέο Μάτος έδωσε στη δεξιά πτέρυγα στον Λέο Ζαμπά, ο οποίος έκανε τη παράλληλη μπαλιά προς τον Πρίγιοβιτς κι εκείνος έκανε τη δουλειά του με κοντινό πλασέ. Αυτό το γκολ απέβαλε άγχος από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος απέκτησε πλήρη έλεγχο της μπάλας και του ματς και δημιούργησε κι άλλες ευκαιρίες. Πέτυχε το τρίτο του γκολ στα μέχρι τώρα τέσσερα ντέρμπι της ομάδας του.

2. ΛΕΟ ΣΕ ΛΕΟ: ΤΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟ “ΚΟΥΜΠΩΜΑ” ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ

Ο ΠΑΟΚ του δευτέρου ημιχρόνου ήταν σαφώς ανώτερος από αυτόν του πρώτου ημιχρόνου και κατά συνέπεια πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμος από τον Παναθηναϊκό. Κι αφού ο τεχνικός του “Δικεφάλου”, Ραζβάν Λουτσέσκου, δεν προέβη σε αντικατάσταση κάποιου μέλους της αρχικής ενδεκάδας που επέλεξε, τι άλλαξε;

Η δεξιά πτέρυγα των γηπεδούχων έγινε πιο επιθετική. Λέο Μάτος και Λέο Ζαμπά ήταν πιο aggressive. Στη διεκδίκηση της μπάλας, στο κλέψιμο αυτής, στην επιθετική ορμή. Το γκολ του “Δικεφάλου” προέρχεται από εξαιρετική συνεργασία των δύο συμπατριωτών (Βραζιλιάνων). Ο μπακ έδωσε στον εξτρέμ, αυτός με εξαιρετική παράλληλη μπαλιά έβγαλε έτοιμο γκολ στον Πρίγιοβιτς.  Κι αν τον πρώτο τον γνωρίζουμε (και) σε ντέρμπι, ο δεύτερος ήταν ο πρωταγωνιστής. Η ασίστ και στο δεύτερο γκολ, ήλθε από τα πόδια του. Δύο ασίστ, δύο γκολ.

Ο Λέο Ζαμπά ήταν αναμφίβολα ο MVP της ομάδας του και του ντέρμπι. Ο πρωταγωνιστής του ματς.

3. Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΣΤΟ 79′, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ο Γενς Μάε είχε εξαιρετική διαιτησία στο ντέρμπι της Τούμπας. Από τις πιο απλές, μέχρι τις πιο σύνθετες φάσεις. Κι αυτός, και οι συμπατριώτες του βοηθοί (Χάινε Σόρενσεν και Γιάσπερ Νταλ) είχε γρήγορη αντίληψη των φάσεων και φυσικά δεν είχαν αμφιβολίες. Αυτό μόνο βοήθησε το ματς.

Μοναδική φάση που αποφάσισε με το πνεύμα κι όχι με το γράμμα του νόμου ήταν ίσως αυτή του 61ου πρώτου λεπτού. Ο Πόντους Βέρνμπλουμ ειρωνεύτηκε με χειρονομία τον Σωκράτη Διούδη και πριν την εκτέλεση του κόρνερ έσπρωξε τον Σουηδό μέσο του ΠΑΟΚ. Θα μπορούσε να υποδειχθεί πέναλτι, δεν βγήκε ούτε κάρτα.

Στην τελική, αποφάσισε να κρατήσει ήπιους τόνους. Στο 6ο λεπτό, Ο Μπουζούκης με κάθετη πάσα βρήκε τον Μακέντα μέσα στην περιοχή ο οποίος τσίμπησε τη μπάλα, ο Πασχάλακης σταμάτησε και ο Ιταλός συγκρούστηκε με τον Βαρέλα. Ο Μάε διέταξε να συνεχιστεί το ματς.

Άφησε, όμως, το δυνατό παιχνίδι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη κίτρινη κάρτα βγήκε στο 79ο λεπτό στον Έργκις Κάτσε.

4. ΤΑ 24 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΛΗΜΝΙΟΥ

Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση του ΠΑΟΚ, ο Δημήτρης Λημνιός την “κλείδωσε”. Κι όμως, δεν χρειάστηκε παρά μόνο 24 δευτερόλεπτα. Αυτό ήταν χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, μέχρι και τη στιγμή που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Λέο Ζαμπά βγήκε από αριστερά μετά από εξαιρετική κάθετη πάσα του Ομάρ Ελ Καντουρί κι έδωσε την ευκαιρία στον Βολιώτη εξτρέμ να “σκοτώσει” το ματς.

5. ΟΙ ΔΥΟ ΧΑΜΕΝΕΣ “ΠΡΑΣΙΝΕΣ” ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε ν’ απειληθεί μόνο δύο φορές από τον ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο και να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του. Δέχθηκε σχετικά γρήγορα το γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει.

Στο 55ο λεπτό, ο Φεντερίκο Μακέντα έδωσε στον Γιάννη Μπουζούκη, αυτός έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο έξω από την εστία του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Στο 65ο λεπτό, ο ίδιος και πάλι βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στην περιοχή, έκανε το πλασέ αλλά αυτό δεν πήρε αρκετό ύψος και ο Πασχαλάκης μπλόκαρε τη μπάλα.

Γήπεδο: Τούμπα

Διαιτητής: Γενς Μάε (Δανία)

Βοηθοί: Χάινε Σόρενσεν (Δανία), Γιάσπερ Νταλ (Δανία)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Κάνιας, Βέρνμπλουμ, Πέλκας (53′ Ελ Καντουρί), Λέο Ζαμπά (82′ Ουάρντα), Μπίσεσβαρ (76′ Λημνιός), Πρίγιοβιτς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιώργος Δώνης): Διούδης, Κουλιμπαλί, Κολοβέτσιος, Μαυρομάτης, Ινσούα, Κουρμπέλης, Δώνης (77′ Κάτσε), Μπουζούκης, Χατζηγιοβάννης (64′ Χατζηθεοδωρίδης), Καμπετσής (77′ Μουνιέ), Μακέντα.

Γκολ: 51′ Πρίγιοβιτς, 76′ Λημνιός

Κίτρινες: 79′ Κάτσε, 87′ Κουρμπέλης

Μοίρασε το άρθρο!